آرتروز زانو چیست و چگونه درمان می‌شود؟

آرتروز زانو چیست و چگونه درمان می‌شود؟

آرتروز به التهاب یک یا چند مفصل، گفته می‌شود. درد، تورم و سفتی از علائم اولیه آرتروز هستند. هر مفصلی در بدن، ممکن است تحت تأثیر این بیماری قرار گیرد، اما آرتروز، به ویژه در زانو شایع است. آرتروز زانو می‌تواند  انجام بسیاری از فعالیت‌های روزمره، مانند راه رفتن یا بالا رفتن از پله‌ها را برای بیمار، دشوار نماید. این عارضه، یک ناتوانی جدی را برای بسیاری از افراد، بوجود می‌آورد.

بیش از 100 نوع آرتروز مختلف وجود دارند، اما شایع‌ترین انواع آرتروز زانو عبارتند از استئوآرتریت و آرتریت روماتوئید. در حالی که آرتروز عمدتاً یک بیماری خاص بزرگسالان است، اما بعضی از اشکال آن، کودکان را نیز درگیر می‌نماید. اگرچه هیچ درمانی برای آرتروز وجود ندارد، ولی گزینه‌های درمانی زیادی برای کمک به مدیریت درد و فعال ماندن افراد وجود دارد.

انواع آرتروز زانو

انواع اصلی آرتروز که زانو را تحت تاثیر قرار می‌دهد، استئوآرتریت زانو، آرتریت روماتوئید و آرتروز پست تروماتیک (پس از سانحه) است.

استئوآرتریت زانو یا ساییدگی مفصل زانو

استئوآرتریت زانو یا ساییدگی مفصل زانو

استئوآرتریت (OA)، شایع‌ترین شکل آرتروز در زانو است. این یک نوع آرتروز تخریب کننده  و “ساینده” است که اغلب در افراد بالای ۵۰ سال رخ می‌دهد، اگرچه ممکن است در افراد جوان تر نیز دیده شود.

در استئوآرتریت زانو، غضروف مفصل زانو به تدریج سائیده شده و از بین می‌رود. غضروف، در اثر سائیدگی، فرسوده و زبر می‌شود و فضای محافظ بین استخوان‌ها کاهش می‌یابد. این امر، می‌تواند منجر به مالیدن استخوان روی استخوان شود و خارهای استخوانی دردناکی ایجاد کند. استئوآرتریت معمولا به کندی ایجاد می‌گردد و درد ناشی از آن به مرور بدتر می‌شود.

علائم استئوآرتریت

علائم استئوآرتریت زانو اغلب به کندی ایجاد می‌شود و با گذشت زمان، شدت می‌یابد. علائم و نشانه‌های آرتروز زانو عبارتند از:

  • درد: مفاصل آسیب دیده ممکن است در حین حرکت دادن و یا بعد از آن، دردناک شوند.
  • سفتی، سختی: سفتی مفاصل ممکن است در هنگام بیدار شدن از خواب و یا پس از مدتی بی تحرکی، بیشتر قابل توجه باشد.
  • حساس شدن: ممکن است زمانی که به مفصل زانوی خود و یا اطراف آن، فشار ملایمی وارد می‌کنید، مفصل حساس شود.
  • از دست دادن انعطاف پذیری: ممکن است نتوانید مفصل زانوی خود را در دامنه کامل حرکت آن، حرکت دهید.
  • احساس سائیده شدن: ممکن است هنگام استفاده از مفصل احساس سائیده شدن داشته باشید و ممکن است از مفصل صدای تق تق بشنوید.
  • خارهای استخوانی: این تکه‌های اضافی استخوان، که شبیه توده‌های سخت هستند، می‌توانند در اطراف مفصل آسیب‌دیده ایجاد شوند.
  • تورم: تورم، می‌تواند ناشی از التهاب بافت نرم اطراف مفصل باشد.

آرتریت روماتوئید زانو

روماتیسم مفصلی زانو

آرتریت روماتوئید (روماتیسم زانو) یک بیماری مزمن است که به مفاصل متعدد در سراسر بدن از جمله مفصل زانو حمله می‌کند. این یک عارضه متقارن است، به این معنی که معمولاً یک مفصل را در هر دو طرف بدن تحت تأثیر قرار می‌دهد. در آرتریت روماتوئید، غشای سینوویال که مفصل زانو را می‌پوشاند، شروع به متورم شدن می‌کند. این امر، باعث درد و سفتی زانو می‌گردد.

آرتریت روماتوئید یک بیماری خودایمنی است. این بدان معناست که سیستم ایمنی بدن، به بافت‌های خود حمله می‌کند. سیستم ایمنی بدن، به بافت طبیعی (مانند غضروف و رباط‌ها) آسیب می‌رساند و استخوان را نرم می‌کند.

علائم آرتریت روماتوئید زانو

علائم اصلی روماتیسم زانو عبارتند از:

  • درد مفصل
  • تورم مفاصل، گرمی و قرمزی اطراف آن
  • سفتی، به خصوص اول صبح یا بعد از نشستن طولانی مدت.

سایرعلائم دیگرعبارتند از:

  • خستگی و کمبود انرژی: این علامت ممکن است به شکل خستگی، احساس شود
  • کم شدن اشتها (نداشتن احساس گرسنگی)
  • کاهش وزن
  • درجه حرارت بالا در بدن و یا تب
  • عرق‌کردن
  • خشکی چشم – ناشی از التهاب
  • درد قفسه سینه – ناشی از التهاب.

آرتریت روماتوئید می‌تواند هر مفصلی در بدن را تحت تاثیر قرار دهد، اگرچه اغلب، در ابتدا در مفاصل کوچک دست و پا احساس می‌شود. معمولاً هر دو طرف بدن به طور همزمان و به یک شکل تحت تأثیر قرار می‌گیرند، اما همیشه این اتفاق نمی‌افتد. تعداد کمی از افراد، دچار توده‌های گوشتی به نام ندول‌های روماتوئید می‌شوند که در زیر پوست اطراف مفاصل آسیب دیده ایجاد می‌گردند. این ندول‌ها، گاهی اوقات ممکن است دردناک باشند، اما معمولا اینطور نیستند.

آرتروز پست تروماتیک

آرتروز پست تروماتیک

آرتروز پس از سانحه (پست تروماتیک)، نوعی آرتروز است که پس از آسیب به زانو ایجاد می‌شود. به عنوان مثال، شکستگی استخوان ممکن است به سطح مفصل آسیب برساند و سال‌ها پس از آسیب، منجر به آرتروز شود. پارگی منیسک و آسیب‌های رباط می‌تواند باعث بی ثباتی و ساییدگی اضافی در مفصل زانو گردد که به مرور زمان ممکن است منجر به آرتروز شود.

علائم آرتروز پست تروماتیک

علائم آرتروز پست تروماتیک شبیه علائم آرتروز مفصل زانو است که به طور کلی عبارتند از:

  • درد
  • تورم
  • سفتی و سختی
  • حساس شدن یا حساسیت به هنگام لمس

علت ایجاد آرتروز زانو

علت ایجاد آرتروز زانو

در طول زندگی عادی، مفاصل شما در معرض آسیب تدریجی قرار دارند. در بیشتر موارد، بدن شما آسیب را خود به خود ترمیم می‌کند و هیچ علامتی را تجربه نمی‌کنید. اما در آرتروز زانو، غضروف محافظ انتهای استخوان‌های شما تخریب می‌شود و باعث درد، تورم و مشکلات حرکت مفصل می‌گردد. خار‌های استخوانی ممکن است رشد کنند و این ناحیه قرمز و متورم شود.

علت دقیق آن مشخص نیست، اما تصور می‌شود چند عامل، خطر ابتلا به آرتروز را افزایش می‌دهد، از جمله:

  • آسیب به مفصل: استفاده بیش از حد از مفصل، زمانی که پس از جراحت و یا عمل جراحی، زمان کافی برای بهبودی نداشته باشد
  • سایر شرایط: آرتروز زانو می‌تواند در مفاصل به شدت آسیب دیده، توسط یک بیماری قبلی و یا فعلی شما، مانند آرتریت روماتوئید یا نقرس رخ دهد.
  • سن: خطر ابتلا به این بیماری با افزایش سن افزایش می‌یابد
  • سابقه خانوادگی: استئوآرتریت ممکن است در خانواده‌ ارثی باشد، اگرچه مطالعات، حتی یک ژن مسئول ایجاد این عارضه را شناسایی نکرده‌اند
  • چاقی: چاق بودن به مفاصل شما فشار زیادی وارد می‌کند، به خصوص مفاصلی که بیشتر وزن شما را تحمل می‌کنند، مانند زانوها ولگن
  • زن بودن: آرتروز در زنان بیشتر از مردان، شایع است.

چه زمانی برای آرتروز زانو به پزشک متخصص مراجعه کنیم؟

چه زمانی برای آرتروز زانو به پزشک متخصص رجوع کنیم؟

اگر درد، تورم یا سفتی در زانوهای خود دارید به پزشک مراجعه کنید. به دنبال علائم دیگری مانند گرمی و قرمزی پوست و پیچیدن یا قفل شدن مفصل زانو باشید. ممکن است آرتروز زانو داشته باشید.

تشخیص آرتروز زانو

پزشک ممکن است از بعضی از آزمایش‌ها و روش‌های تشخیصی زیر برای تعیین اینکه آیا به آرتروز زانو مبتلا هستید یا خیر، استفاده کند:

  • تاریخچه پزشکی شما و معاینه
  • آزمایش خون برای نشانگرهای ژنتیکی یا آنتی بادی‌های RA
  • عکس اشعه ایکس برای تعیین میزان از دست دادن غضروف در زانو
  • آسپیراسیون مفصل: بیرون کشیدن و آزمایش مایع سینوویال داخل مفصل زانو

غضروف در اشعه ایکس دیده نمی‌شود، اما باریک شدن فضای مفصل بین استخوان‌ها نشان دهنده از دست رفتن غضروف است. عکس اشعه ایکس، خار استخوان و کیست را نشان می‌دهد که می‌تواند ناشی از آرتروز باشد. تست‌های دیگری مانند ام آر آی یا سی تی اسکن به ندرت برای تشخیص، مورد نیاز است.

درمان آرتروز زانو

در حال حاضر درمان قطعی برای آرتروز زانو وجود ندارد. اما پزشک شما ممکن است چند روش درمانی برای تسکین درد و بهبود علائم آرتروز زانو تجویز کند.

تغییر در سبک زندگی

تغییرات در سبک زندگی

ایجاد بعضی تغییرات در زندگی روزمره، می‌تواند از مفصل زانو محافظت کند و پیشرفت آرتروز را کند نماید.

  • فعالیت‌هایی را که باعث تشدید این بیماری می‌شوند، مانند بالا رفتن از پله‌ها را به حداقل برسانید.
  • انجام فعالیت ورزشی، در مبتلایان به آرتروز، برای بهبود درد و عملکرد توصیه می‌شود. جایگزین کردن فعالیت‌های پرتحرک (مانند دویدن یا تنیس) با فعالیت‌های کم‌ شدت (مانند شنا یا دوچرخه‌سواری) به شما این امکان را می‌دهد که فعال باشید و در عین حال فشار کمتری به زانوی خود وارد کنید. تمرینات تعادلی، چابکی و هماهنگی، همراه با ورزش سنتی، ممکن است به بهبود عملکرد و سرعت راه رفتن کمک کند.
  • کاهش وزن می‌تواند فشار وارده بر مفصل زانو را کاهش دهد و در نتیجه زانو، درد کمتری داشته باشد و عملکرد را افزایش دهد.

دارو

دارو

انواع مختلفی از داروها در درمان آرتروز زانو مفید هستند. از آنجایی که پاسخ بدن افراد به داروها متفاوت است، پزشک، از نزدیک با شما تعامل خواهد کرد تا داروها و دوزهایی را که برای شما بی خطر و موثر هستند تعیین کند. استامینوفن یک مسکن ساده و بدون نسخه است که می‌تواند در کاهش درد آرتروز موثر باشد.

مانند همه داروها، مسکن‌های بدون نسخه ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند و با داروهای دیگری که مصرف می‌کنید تداخل داشته باشند. حتما در مورد عوارض جانبی احتمالی با پزشک خود صحبت کنید.

نوع دیگری از مسکن‌ها، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی یا NSAID است. NSAID ها، مانند ایبوپروفن و ناپروکسن، هم بدون نسخه و هم با نسخه و به صورت خوراکی و موضعی (ژل) در دسترس هستند.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپی

تمرینات خاص می‌تواند به افزایش دامنه حرکتی و انعطاف پذیری کمک نماید و همچنین به تقویت عضلات پای شما کمک کند. پزشک یا فیزیوتراپیست شما می‌تواند در ایجاد یک برنامه ورزشی فردی، که نیازها و سبک زندگی شما را برآورده نماید، به شما کمک کند.

انجام حرکات ورزشی

چندین ورزش وجود دارد که می‌تواند به بهبود آرتروز زانو کمک کند، اما قبل از انجام آنها باید با فیزیوتراپیست خود مشورت کنید. سه مورد از این تمرینات به شرح زیر است:

بالا بردن پا به صورت صاف در حالت نشسته

بالا بردن پا به صورت صاف در حالت نشسته

روی صندلی بنشینید و پشت خود را صاف کنید. یکی از پاهای خود را صاف کرده و بالا بیاورید. با شمارش آهسته تا ۱۰ شماره نگه دارید، سپس به آرامی پای خود را پایین بیاورید. برای هر پا ۱۰ بار تکرار کنید.

بالا بردن پا در حالت خوابیده

بالا بردن پا در حالت خوابیده

می‌توانید این تمرین را روی زمین یا دراز کشیده روی تخت انجام دهید. یک پا را از زانو خم کنید. پای دیگر خود را صاف نگه دارید و آن را از روی زمین بلند کنید. با شمارش آهسته، تا ۵ شماره نگه دارید، سپس پایین بیاورید. هر روز صبح و عصر پنج بار برای هر پا، تکرار کنید.

کشش عضلات

کشش عضلات

به پشت دراز بکشید و حوله ای را تا شده زیر مچ پای خود قرار دهید. پای دیگر را از زانو خم کنید. از عضلات پای صاف خود استفاده کنید تا پشت زانوی خود را محکم به سمت زمین فشار دهید. با شمارش آهسته، تا ۵ شماره نگه دارید.

تمرین را حداقل پنج بار با هر پا تکرار کنید. این تمرین به جلوگیری از خم شدن دائمی زانوی شما کمک می‌کند. سعی کنید این تمرین را حداقل یک بار در روز هنگام دراز کشیدن انجام دهید.

کشش پا

کشش پا

روی زمین بنشینید و پاهای خود را صاف در مقابل خود دراز کنید. به آرامی یک زانو را به سمت قفسه سینه خم کنید، پای خود را در امتداد زمین بکشید تا زمانی که احساس کشش کنید.  پنج ثانیه نگه دارید . پای خود را تا جایی که می‌توانید صاف کنید و پنج ثانیه در این حالت بمانید.

برای هر پا ۱۰ بار تکرار کنید. اگر نمی‌توانید روی زمین بنشینید، روی مبل بنشینید و از یک تخته یا سینی، به عنوان سطحی برای کشیدن پای خود استفاده کنید.

استفاده از بریس و وسایل کمکی

استفاده از بریس و وسایل کمکی

استفاده از وسایلی مانند عصا، یا پوشیدن بریس یا  زانو بند می‌تواند مفید باشد. بریس به ثبات و عملکرد کمک می‌کند، و به ویژه در مواردی که آرتروز در یک طرف زانو متمرکز است، ممکن است مفید باشد. دو نوع بریس وجود دارد که اغلب برای آرتروز زانو استفاده می‌شود: بریس «unloader» وزن را از قسمت آسیب‌دیده زانو دور می‌کند، در حالی که یک بریس «حمایت‌کننده» به تحمل کل بار روی زانو کمک می‌کند.

لیزر درمانی

لیزر درمانی

لیزر درمانی سرد، انرژی نوری را به پوست شما می‌تاباند تا درد و التهاب را در اعماق ناحیه‌ای از بدن، مانند زانو، کاهش دهد. این درمان، برای بهبود زانو درد ناشی از آرتروز زانو (OA) و همچنین کمردرد، سندرم تونل کارپال، آرتروز روماتیسمی (RA)، فیبرومیالژیا، تاندونیت، درد عصبی و آسیب‌های ورزشی استفاده می‌شود. مطالعات نشان می‌دهد که لیزر درمانی سرد، باعث کاهش درد در آرتروز زانو و بهبود میکروسیرکولاسیون در ناحیه تحت درمان با لیزر می‌شود.

از بین تمام روش‌های لیزر درمانی، لیزر درمانی با شدت بالا (HILT)، نوع نسبتا جدیدی از روش‌های الکتروتراپی است. این یک روش فیزیکی قدرتمند و بدون درد است که مزایای قابل توجهی در اثرات ضد ادم و تحریک زیستی است و نشان داده است که لیزر درمانی با شدت بالا برای کاهش درد در بیماران مبتلا به آرتروز زانو موثر است.

شاک ویو درمانی

شاک ویو درمانی

شاک ویو درمانی خارج بدنی (ESWT)، یک درمان پیشرفته است که از امواج شوک صوتی برای شکستن کلسیفیکاسیون بافت نرم، تقویت سنتز کلاژن، آزادسازی فاکتورهای رشد و تحریک روند بهبودی بدن برای بهبود درد و کمک به فعال ماندن استفاده می‌کند. این درمان، گردش خون را بهبود می‌بخشد و بهبود شرایط سخت اسکلتی عضلانی در استخوان‌ها، تاندون‌ها، رباط‌ها و ماهیچه‌ها را تسریع می‌بخشد.

افزایش شواهد بالینی و تجربی نشان می‌دهد که شاک ویو درمانی در درمان آرتروز زانو، مفید است. مشخص شده است که شاک ویو درمانی، اثرات اصلاحی بر تغییرات غضروف و استخوان زیر غضروفی در پیشرفت آرتروز زانو و همچنین شکایات بالینی بیماران، از جمله درد مزمن و فعالیت‌های محدود مفصلی دارد.

تکار تراپی

تکار تراپی

تکار تراپی (انتقال انرژی خازنی و مقاومتی) شکلی از گرما درمانی درون زا بر اساس امواج رادیویی است. این یک روش غیر تهاجمی است که با استفاده از دستگاهی است که قادر به تحریک گرما در داخل بدن، برای ترمیم فرآیندهای التهابی است.

مطالعات نشان می‌دهد که تکار تراپی برای بیماران مبتلا به آرتروز زانو مفید است.

تحریک الکتریکی عصبی یا تنس TENS

تحریک الکتریکی عصبی یا تنس TENS

تحریک الکتریکی عصبی – یا نورومدولاسیون – از الکتریسیته برای کاهش احساس درد استفاده می‌کند. در بعضی افراد، درمان‌های نورومدولاسیون می‌توانند درد را با حداقل خطرات، کاهش دهند و جایگزینی برای دارو برای درمان درد آرتروز ارائه دهند. این دستگاه‌ها به طور کلی بی خطر هستند. با این حال، عمل آنها شامل ارسال تکانه‌های الکتریکی از طریق بدن بیمار است. بنابراین اگر پیس میکر و یا هر دستگاه دیگر کاشته شده در بدن دارید، باردار هستید، صرع دارید یا مشکل قلبی دارید، ابتدا با پزشک خود مشورت کنید.

تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست، یا تنس، از تکه‌های الکترود چسبناک متصل به یک دستگاه کوچک با باتری استفاده می‌کند. این دستگاه، جریان الکتریکی را به اعصاب شما می‌فرستد تا سیگنال‌های درد را نادیده بگیرد. راه دیگری که تنس، با آن می‌تواند درد را تسکین دهد، انتشار مسکن‌ طبیعی (اندورفین) در مغز است. مشخص شده است که تحریک الکتریکی عصبی برای تسکین درد آرتروز زانو و کاهش نیاز به داروهای مسکن، مفید می‌باشد.

تزریق پی آر پی PRP

تزریق پی آر پی PRP

تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) از دو عنصر تشکیل شده است: پلاسما یا قسمت مایع خون و پلاکت‌ها، که نوعی از سلول‌های خونی هستند و نقش مهمی در بهبودی در سراسر بدن دارند. پلاکت‌ها به دلیل توانایی‌ لخته‌کنندگی‌شان شناخته شده‌اند، اما آنها همچنین حاوی فاکتورهای رشدی هستند که می‌توانند تولید مثل سلولی را تحریک کرده و بازسازی یا بهبود بافت را در ناحیه تحت درمان تحریک کنند. پلاسمای غنی از پلاکت، مانند خونی است که دارای پلاکت بیشتری نسبت به حالت عادی است.

پس از ایجاد پلاسمای غنی از پلاکت، از نمونه خون بیمار، آن محلول به ناحیه مورد نظر مانند زانو آسیب دیده یا تاندون تزریق می‌شود. در بعضی موارد، پزشک ممکن است از سونوگرافی برای هدایت کردن تزریق استفاده کند. هدف این است که غلظت بیوپروتئین‌ها یا هورمون‌های خاص، به نام فاکتورهای رشد، در یک منطقه خاص برای تسریع روند بهبودی افزایش یابد.

مطالعات نشان می‌دهد که تزریق PRP یک درمان محتاطانه معتبر برای کاهش درد، بهبود کیفیت زندگی و بالا بردن سطح عملکردی حتی در یک دوره ۶ ماهه پیگیری درمان است.

اوزون تراپی

اوزون تراپی

اوزون یک مولکول اکسیژن فوق باردار به نام O3 است که بیش از ۱۰۰ سال است که برای درمان انواع بیماری‌ها از جمله درد مفاصل استفاده می‌شود. تقریبا برای بیماران در تمام سنین، درمان با تزریق اوزون اکسیژن به زانو، یک درمان طولانی مدت برای تسکین زانو درد بدون جراحی ارائه می‌دهد.

مطالعات نشان می‌دهد که تزریق داخل مفصلی اوزون، به همراه سلکوکسیب خوراکی و گلوکزامین می‌تواند شدت درد را در بیماران مبتلا به استئوآرتریت خفیف تا متوسط زانو (KOA) به طور قابل توجهی کاهش دهد و وضعیت عملکردی آنها را زودتر از تنها سلکوکسیب خوراکی و گلوکزامین بهبود بخشد.

تزریق کورتیزون یا استروئید

تزریق کورتیزون یا استروئید

کورتیکواستروئیدها (که همچنین به عنوان کورتیزون شناخته می‌شوند) داروهای ضد التهابی قوی هستند که می‌توانند به مفصل تزریق شوند. این تزریق‌ها باعث تسکین درد و کاهش التهاب می‌گردد؛ با این حال، اثرات آن‌ها به مدت نامحدود ادامه نمی‌یابد. پزشک ممکن است به دلیل عوارض جانبی احتمالی، محدود کردن تعداد تزریقات را به سه یا چهار بار در سال، در هر مفصل توصیه کند.

جراحی

اگر درد ناشی از آرتروز باعث ناتوانی شود و با درمان غیرجراحی تسکین نیابد، پزشک ممکن است جراحی را توصیه کند. مانند تمام جراحی‌ها، برخی از خطرات و عوارض احتمالی در روش‌های مختلف جراحی زانو وجود دارد. پزشک قبل از عمل با شما در مورد عوارض احتمالی صحبت خواهد کرد.

پیشگیری از آرتروز زانو

بعضی از علل ایجاد آرتروز خارج از کنترل شما هستند، مانند افزایش سن، زن بودن یا داشتن سابقه خانوادگی آرتروز. اما شما می‌توانید اقداماتی را برای کاهش خطر ابتلا به آرتروز یا تاخیر در شروع آن انجام دهید.

در اینجا نحوه حفظ سلامت مفاصل با افزایش سن، ذکر شده است:

  • در وزن مناسب خود بمانید. اضافه وزن، به مفاصل تحمل کننده وزن مانند لگن و زانو فشار وارد می‌کند. هر کیلوگرمی که اضافه می‌کنید تقریباً به اندازه چهار کیلو به زانوهای شما فشار می‌آورد و شش برابر فشار را به باسن شما وارد می‌کند.
  • قند خون خود را کنترل کنید. قند خون بالا می‌تواند بافتی را که از مفاصل شما حمایت می‌کند سفت کند و آنها را نسبت به فشار حساس‌تر کند.
  • ورزش. فقط ۳۰ دقیقه ورزش پنج بار در هفته به مفاصل کمک می‌کند تا نرم بمانند و ماهیچه‌هایی که از زانو و باسن شما حمایت می‌کنند را تقویت می‌نمایند. روی تمرینات کم شدت مانند پیاده روی، دوچرخه سواری یا شنا تمرکز کنید.
  • کشش دادن. کشش ملایم می‌تواند دامنه حرکتی شما را بهبود بخشد و مفاصل شما را صاف نگه دارد. سعی کنید هر روز تمرینات کششی ساده را انجام دهید.
  • از آسیب دیدن جلوگیری کنید. احتمال ابتلا به آرتروز در مفصل آسیب دیده، بیشتر از مفصلی است که هرگز آسیب ندیده است. هنگام ورزش کردن از لوازم محافظ استفاده کنید و همیشه با کمک زانوها و باسن بلند شوید، نه با کمر.
  • سیگار نکشید. سیگار کشیدن بر بافت‌هایی که از مفاصل شما محافظت می‌کنند استرس وارد می‌کند و می‌تواند منجر به درد آرتروز شود. تحقیق کنید که چگونه بلو کراس می‌تواند به شما در ترک سیگار کمک کند.
  • دو بار در هفته ماهی بخورید. ماهی‌های سرشار از امگا ۳ مانند سالمون، قزل آلا و ماهی خال مخالی بخورید. امگا ۳ فواید زیادی برای سلامتی دارد و ممکن است التهاب را کاهش دهد.
  • مراقبت‌های پیشگیرانه روتین دریافت کنید. پزشک ممکن است تغییراتی در سبک زندگی پیشنهاد بدهد که می‌تواند به کاهش خطر یا کند کردن پیشرفت آرتروز کمک کند.

سؤالات متداول

آرتروز زانو چقدر شایع است؟

بیش از ۵۰ میلیون بزرگسال و همچنین ۳۰۰۰۰۰ کودک مبتلا به آرتروز هستند. مشخص نیست که چه تعداد از این افراد به آرتروز زانو مبتلا می‌باشند.

آرتروز پست تروماتیک( پس از سانحه) چقدر شایع است؟

آرتروز پست تروماتیک سالانه بیش از ۵ میلیون نفر را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این آمار حدود ۱۰ درصد از تمام موارد آرتروز است. احتمال ابتلا به آرتروز در مفصل آسیب دیده شما، هفت برابر بیشتر از افرادی است که هرگز آسیبی به مفصل آن‌ها نرسیده است.

آیا پیاده روی برای آرتروز زانو مفید است؟

اگرچه ممکن است غیرقابل باور به نظر برسد، پیاده روی می‌تواند به کاهش درد و سفتی مرتبط با آرتروز کمک کند. با این حال، باید با پزشک مشورت کنید تا مطمئن شوید که درد زانو شما ناشی از آرتروز است نه آسیب دیگری که استراحت برای آن مناسب‌تر است.

آیا آرتروز زانو بر نحوه راه رفتن من تأثیر می‌گذارد؟

درد و سفتی ناشی از آرتروز زانو می‌تواند راه رفتن را دشوار کند. در مراحل بعدی بیماری، زانوی شما حتی ممکن است قفل شود. ممکن است حتی برای حرکت دادن زانو هم دچار مشکل شوید. در مورد درمان‌هایی که ممکن است خطر ابتلا به چنین علائمی را کاهش دهد، با پزشک خود مشورت کنید.

بهبودی آرتروز زانو چقدر طول می‌کشد؟

بهبودی کامل آرتروز زانو، امکان پذیر نیست. با این حال، ممکن است به دلیل استفاده از داروها، فیزیوتراپی و سایر درمان‌ها، درد، تورم و سفتی کمتری احساس کنید.

آیا آرتروز زانو بدتر می‌شود؟

آرتروز زانو می‌تواند با گذشت زمان و فشار وارد شدن بر مفصل زانو، بدتر شود. روش‌های درمانی را برای کاهش علائم و احتمالاً کاهش سرعت پیشرفت بیماری امتحان کنید.

چه چیزی آرتروز زانو را بدتر می‌کند؟

شایع‌ترین محرک‌های عود OA، یا بد تر شدن آرتروز زانو، انجام بیش از حد فعالیت و یا ضربه به مفصل است. سایر محرک‌ها می‌تواند شامل خار استخوان، فشار، حرکات تکراری، هوای سرد، تغییر فشار هوا، عفونت یا افزایش وزن باشد.

آیا آرتروز زانو همیشه درد دارد؟

اگر آرتروز زانو دارید، احتمالاً احساس خواهید کرد که زانویتان دردناک و گاهی سفت شده است. آرتروز، ممکن است فقط یک زانو را تحت تاثیر قرار دهد، به خصوص اگر در گذشته آن زانو آسیب دیده باشد، و یا ممکن است در هر دو زانو، درد داشته باشید. این درد، ممکن است در پایان روز یا زمانی که زانوی خود را حرکت می‌دهید بدتر شود و ممکن است هنگام استراحت بهبود یابد.

دکتر حمیده دهقانی
دکتر حمیده دهقانی

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی و نوار عصب - عضله

-فارغ التحصیل پزشک عمومی سال ۹۲ از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و ورودی تخصص طب فیزیکی و توانبخشی سال ۹۴
-فارغ التحصیل تخصص در سال ۹۷ از دانشگاه علوم پزشکی ارتش

بیشتر بدانید
دکتر حمیده دهقانی
دکتر حمیده دهقانی

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی و نوار عصب - عضله

-فارغ التحصیل پزشک عمومی سال ۹۲ از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و ورودی تخصص طب فیزیکی و توانبخشی سال ۹۴
-فارغ التحصیل تخصص در سال ۹۷ از دانشگاه علوم پزشکی ارتش

بیشتر بدانید

مقالات مرتبط

تماس با کلینیک