درمان دیسک کمر با لیزر

درمان دیسک کمر با لیزر

لیزرتراپی روشی غیر تهاجمی و بدون درد برای افراد مبتلا به بیرون‌زدگی دیسک کمر است.

در لیزرتراپی از طول موج مشخصی از نور برای تحریک متابولیسم سلول‌های آسیب‌دیده بدن استفاده می‌شود تا مدت زمان بهبودی تسریع یابد. برای لیزرتراپی از دو نوع لیزر کم‌توان و پرتوان استفاده می‌شود که هر کدام طول موج مشخصی دارند. لیزر کم توان مشخصاً قدرت کمتری دارد و بیشتر بافت های نرم را مورد هدف قرار می‌دهد اما لیزر پرتوان طول موج بیشتری دارد و با عبور از بافت‌های نرم، برای درمان دردها و مشکلات مربوط به استخوان‌ها و مفاصل استفاده می‌شود.

آشنایی با انواع لیزرهای مؤثر بر درمان دیسک کمر

آشنایی با انواع لیزرهای مؤثر بر درمان دیسک کمر

ابتدا انواع لیزرهای مورد استفاده در فیزیوتراپی را معرفی می‌کنیم و سپس تأثیر و کاربرد درمانی هر کدام را بررسی می‌کنیم.

لیزر کم‌توان چیست؟

لیزرتراپی با لیزر کم‌توان (LLLT) درمانی پزشکی است که در آن از لیزر کم‌توان یا دیودهای نورگسیل (LED) برای تحریک یا بهبود کارکرد سلولی استفاده می‌شود. این روش با عنوان فتوبیو مدولاسیون، لیزر تراپی سرد یا درمان با نور قرمز نیز شناخته می‌شود.

از LLLT برای درمان مشکلات زیادی از جمله: درد، التهاب، بهبود زخم و آسیب‌های اسکلتی‌_‌عضلانی استفاده می‌شود. گفته می‌شود که کارکرد این درمان بر اساس تحریک میتوکندری داخل سلول‌هاست که باعث افزایش تولید ATP و بهبود کارکرد سلولی می‌شود. این امر به نوبه‌ی خود باعث تسریع روند بهبود بافت، کاهش التهاب و تسکین درد می‌شود.

لیزر پرتوان چیست؟

لیزرتراپی با لیزر پرتوان (HILT) درمانی پزشکی است که در آن از لیزرهای پرقدرت برای نفوذ به داخل بافت‌ها و تسریع روند بهبودی کمک گرفته می‌شود. این درمان با عنوان لیزر تراپی با لیزر پرقدرت (HPLT) یا لیزرتراپی کلاس IV نیز شناخته می‌شود.

برخلاف لیزر کم‌توان (LLLT) که در آن از لیزرهای کم قدرت برای تحریک عملکرد سلولی استفاده می‌شود، در HILT از لیزرهای پر قدرت برای ایجاد تأثیر حرارتی در بافت‌های مورد نظر استفاده می‌شود. این امر می‌تواند باعث افزایش گرش خون، کاهش التهاب و تسریع روند ترمیم بافت شود.

از HILT برای درمان مشکلات متعددی از جمله: آسیب‌های اسکلتی-عضلانی، درد مزمن و درد بعد از جراحی استفاده می‌شود. این روش اساساً ایمن است، اما همانند هر درمان پزشکی خطرات و عوارض جانبی مانند: تحریک پوست یا ایجاد سوختگی دارد.

تفاوت لیزر کم‌توان و پرتوان

تفاوت اصلی لیزر کم‌توان (LLLT) و لیزر پرتوان (HILT) قدرت و عمق نفوذ لیزری می‌باشد که مورد استفاده قرار گرفته است و همچنین اثرات درمانی آن‌ها نیز متفاوت است.

در LLLT از لیزرهای کم قدرت یا دیودهای نورگسیل (LED) استفاده می‌شود که تنها تا عمق چند میلی‌متر در پوست نفوذ می‌کنند. لیزرهای مورد استفاده در LLLT معمولاً در محدوده‌ی 5-500 میلی‌وات (mW) هستند. گفته می‌شود که اساس کار LLLT تحریک کارکرد سلولی و بهبود روند ترمیم بافت، کاهش التهاب و تسکین درد است.

در مقابل، در HILT از از لیزرهای پر قدرتی استفاده می‌شود که خیلی بیشتر، یعنی معمولاً تا 10 سانتی‌متر (cm) یا بیشتر در بافت‌ها نفوذ می‌کند. لیزرهای مورد استفاده در HILT معمولاً در محدوده‌ی 1 تا 10 وات (W) هستند. اساس کار HILT ایجاد اثر حرارتی در بافت‌هاست که باعث افزایش جریان خون، کاهش التهاب و تسریع روند بهبود بافت خواهد شد.

تفاوت دیگر بین LLLT و HILT روش استفاده از آن‌ها است. LLLT معمولاً با کمک دستگاهی دستی که مستقیماً روی پوست قرار می‌گیرد و روی ناحیه‌ی مد نظر به مدت مشخصی حرکت داده می‌شود، انجام می‌شود. از طرف دیگر HILT معمولاً توسط متخصص در کلینیک و با استفاده از دستگاهی بزرگتر و قوی‌تر که مستقیماً روی پوست قرار می‌گیرد، انجام می‌شود. حتماً باید توجه داشته باشید که قدرت بالاتر لیزر باعث کاهش زمان جلسات درمان و کاهش مدت کلی درمان خواهد شد.

در حالیکه هم LLLT و HILT در درمان مشکلات خاصی مؤثر بوده‌اند، اما این امر که کدام درمان برای مشکلی مناسب‌تر است به عوامل متعددی مانند: شدت و علائم، عمقی که باید لیزر نفوذ کند یا نوع بافت یا آسیبی که باید درمان شود بستگی دارد. همانند هر درمان پزشکی دیگر باید قبل از LLLT یا HILT با متخصص مشورت کنید تا مطمئن شوید که این درمان ایمن است و برای مشکل شما درمان مناسبی است.

مزایای درمان دیسک کمر با لیزر

مزایای درمان دیسک کمر با لیزر

ثابت شده که لیزرتراپی مزایای بسیاری برای درمان دیسک کمر دارد و این مزایا عبارتند از:

  1. غیر تهاجمی: لیزرتراپی درمانی غیرتهاجمی است که نیازی به برش یا تزریق ندارد و این امر باعث می‌شود که این درمان جایگزینی ایمن‌تر و کم دردتر برای مداخلات جراحی باشد.
  2. درمان هدفمند: لیزرتراپی می‌تواند به صورت هدفمند برای قسمت آسیب‌دیده‌ی ستون فقرات مورد استفاده قرار گیرد و درمانی دقیق و متمرکز برای دیسک کمر باشد.
  3. کاهش التهاب: نشان داده شده که لیزر تراپی باعث کاهش التهاب در ناحیه‌ی آسیب‌دیده می‌شود که می‌تواند منجر به تسکین درد و تسریع روند بهبودی شود.
  4. افزایش گردش خون: لیزرتراپی می‌تواند گردش خون را در قسمت مورد نظر افزایش دهد که می‌تواند به تأمین مواد مغذی و اکسیژن برای دیسک کمک کند و روند بهبودی و ترمیم بافت را تسریع کند.
  5. کاهش درد: نشان داده شده است که لیزرتراپی می‌تواند درد را در افراد مبتلا به دیسک کمر کاهش دهد و بدون نیاز به داروهایی که ممکن است عوارض جانبی داشته یا اعتیاد ایجاد کنند، درد را تسکین دهد.
  6. دوران نقاهت کوتاه‌تر: در مقایسه با مداخلات جراحی، لیزر تراپی دوران نقاهت کوتاه‌تری دارد و فرد می‌تواند سریع‌تر به زندگی عادی خود بازگردد.

کاندیدای مناسب لیزر درمانی دیسک کمر

کاندیدای مناسب لیزر درمانی دیسک کمر

کاندیدای مناسب لیزر درمانی دیسک کمر افراد مبتلا به دیسک کمر در پایین کمر هستند که با درمان‌های محافظه‌ کارانه بهبود نیافته‌اند. با این حال تشخیص مناسب بودن این درمان به شدت و محل بیرون‌ زدگی دیسک و سلامت کلی فرد و سوابق پزشکی او بستگی دارد.

این درمان ممکن است برای افرادی که درد و بیرون زدگی شدید دیسک دارند مناسب نباشد و در مواقع حساس جراحی بهترین گزینه باشد.

نحوه درمان دیسک کمر با لیزر

نحوه درمان دیسک کمر با لیزر

هر دو نوع لیزر کم‌توان و پرتوان در رفع درد و التهاب دیسک کمر مؤثر است. برای استفاده از هر دو دستگاه بیمار بایستی به متخصص طب فیزیکی مراجعه نماید و بعد از بررسی‌های مورد نیاز درمان شروع می‌شود.

در طول درمان با استفاده از هندپیس یا اپلیکاتور لیزر درمانی، طول موج نور مشخص به موضع مورد نظر انتقال می‌یابد. جلسه درمان ممکن است از چند دقیقه تا یک ساعت به طول بیانجامد. جلسات درمان با لیزر پرتوان کوتاه‌تر از جلسات درمان با لیزر کم‌توان است.

بسته به شدت بیرون‌زدگی دیسک ممکن است برای حصول نتیجه‌ی مدنظر چندین جلسه لیزر درمانی لازم باشد. حتماً باید به دستورات بعد از درمانی که پزشک به شما می‌دهد توجه کنید تا دوران نقاهتی ایمن و نتیجه‌بخش داشته باشید.

مراقبت‌های بعد از لیزر درمانی

مراقبت های بعد از لیزر درمانی

بعد از لیزر درمانی دیسک کمر باید به مراقبت‌های لازم بعد از این درمان که توسط پزشک به شما گفته می‌شود توجه داشته باشید. موارد زیر برخی از نکات کلی هستند:

  1. هیدراته بمانید: آب کافی بنوشید تا به دفع سموم و تسریع روند بهبودی کمک کنید.
  2. استراحت کنید: چند روز بعد از درمان استراحت کنید و از فعالیت‌های سنگین یا بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید.
  3. از یخ درمانی و گرما درمانی استفاده کنید: استفاده متناوب از یخ و گرما می‌تواند به کاهش التهاب و تسکین درد کمک کند.
  4. درد را کنترل کنید: داروهای مسکن بدون نیاز به نسخه مانند: ایبوپروفن یا استامینوفن برای کنترل ناراحتی مناسب هستند.
  5. برای فالوآپ مراجعه کنید: برای جلسات فالوآپ به پزشکتان مراجعه کنید تا پیشرفت شما بررسی شود و تغییرات لازم در برنامه‌ی درمان شما ایجاد شود.
  6. سیگار نکشید: سیگار کشیدن می‌تواند باعث ایجاد اختلال در روند بهبودی شود، بنابراین توصیه می‌شود که بعد از این درمان از سیگار کشیدن اجتناب کنید.

حتماً باید در صورت مشاهده‌ی علائم غیرعادی یا مشکل در دوران نقاهت با پزشکتان تماس بگیرید.

عوارض درمان دیسک کمر با لیزر

درمان دیسک کمر با لیزر معمولاً ایمن است. با این حال همانند هر درمان پزشکی دیگری با خطر بروز عوارض جانبی همراه است. موارد زیر برخی از عوارض جانبی احتمالی هستند که ممکن است رخ دهند:

  • درد خفیف یا ناراحتی: افراد ممکن است بعد از درمان در ناحیه‌ی درمان‌شده کمی درد خفیف یا ناراحتی احساس کنند. این مشکل معمولاً موقتی بوده و می‌توان آن را با داروهای مسکن بدون نیاز به نسخه کنترل کرد.
  • تحریک پوست: برخی از افراد ممکن است در ناحیه‌ی درمان شده دچار تحریک پوست یا قرمزی شوند.
  • بی‌حسی یا گزگز: در موارد نادری ممکن است فرد در ناحیه درمان شده دچار بی‌حسی یا گزگز شود. این مشکل معمولاً موقتی بوده و خودبه‌خود برطرف می‌شود.
  • عفونت: احتمال کم بروز عفونت در محل درمان‌شده وجود دارد و البته این مشکل نادر است.
  • آسیب عصبی: در حالی که نادر است اما هر درمان پزشکی با خطر آسیب عصبی همراه است. احتمال بروز این مشکل در درمان دیسک کمر با لیزر کم است.

در HILT نسبت به LLLT از لیزر قوی‌تر و به مدت کمتری استفاده می‌شود؛ در نتیجه احتمال بروز عوارض جانبی مانند: سوختگی، تاول و درد در HILT بیشتر از LLLT است.

حتماً باید قبل از اقدام برای این درمان درباره‌ی خطرات و عوارض جانبی آن با پزشک متخصص گفتگو کنید. اگر بعد از این درمان دچار علائم غیرعادی یا عوارض جانبی شدید باید فوراً با پزشک متخصص خود تماس بگیرید.

هزینه لیزر درمانی دیسک کمر

هزینه لیزر درمانی به عواملی نظیر شدت بیرون زدگی دیسک، نوع لیزر، تعداد جلسات، مهارت متخصص طب فیزیکی و موقعیت مکانی کلینیک بستگی دارد. برای کسب اطلاع از هزینه‌های جلسات لیزر درمانی می‌توانید با شماره تلفن‌های ما در تماس باشید.

سخن آخر

لیزر می‌تواند بیرون‌زدگی دیسک را در ستون فقرات کمر درمان کند و درد و ناراحتی را تسکین بخشد. لیزر درمانی نه‌تنها باعث تسریع روند بهبودی می‌شود، بلکه درمانی غیر تهاجمی و غیر دارویی است و کمک می‌کند تا دردتان کاهش یافته و دیسک آسیب‌دیده‌ی شما زودتر بهبود یابد.

سؤالات متداول

آیا لیزر تراپی برای درمان دیسک متورم هم مناسب است؟

لیزرتراپی بافت عمیق می‌تواند باعث کاهش چشمگیر درد مشکلاتی مانند: کشیدگی پایین کمر، دیسک بیرون‌زده، فتق دیسک یا سر خوردگی دیسک شود.

چه تعداد جلسه لیزر تراپی برای درمان بیرون‌زدگی دیسک کمر مؤثر است؟

تعداد جلسات توسط متخصص طب فیزیکی و با تشخیص ایشان تعیین خواهد شد. لیزر درمانی می‌تواند بین 4 تا 10 جلسه به طول بیانجامد.

آیا لیزر تراپی به تنهایی برای درمان دیسک کمر کافی است؟

با توجه به شرایط شما و تشخیص پزشک ممکن است درمان‌های دیگری نیز در کنار لیزر درمانی نیاز باشد.

آیا هزینه درمان دیسک کمر با لیزر تحت پوشش بیمه قرار می‌گیرد؟

این مورد بایستی با شرکت بیمه چک شود اما برخی بیمه‌های تکمیلی ممکن است پوشش‌های مخصوصی برای جلسات فیزیوتراپی داشته باشند.

آیا درمان دیسک کمر با لیزر یک درمان قطعی است؟

خیر این درمان کمک می‌کند تا علائم ناخوشایند و آزار دهنده تا حد زیادی رفع شوند اما دیسک کمر را به طور کامل درمان نمی‌کند. برای موارد شدید بیرون زدگی دیسک کمر باید برای جراحی اقدام کنید.

فاصله بین جلسات لیزر درمانی دیسک کمر بایستی چقدر باشد؟

فاصله بین جلسات شما بستگی به میزان بیرون زدگی و شدت وخامت وضعیت دیسک دارد. به طور معمول 2 یا 3 جلسه در هفته می‌تواند تأثیر خوبی داشته باشد.

جراحی دیسک کمر با لیزر چیست؟

ممکن است در برخی موارد خاص از لیزر پلاسما برای درمان بیرون‌زدگی دیسک استفاده شود. در این روش، برش کوچکی در پوست ایجاد می‌شود و پروب کوچکی وارد فضای دیسک خواهد شد. سپس از لیزر برای تبخیر بافتی که باعث فشار بر عصب شده و کوچک کردن دیسک استفاده می‌شود.

دکتر حمیده دهقانی
دکتر حمیده دهقانی

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی و نوار عصب - عضله

-فارغ التحصیل پزشک عمومی سال ۹۲ از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و ورودی تخصص طب فیزیکی و توانبخشی سال ۹۴
-فارغ التحصیل تخصص در سال ۹۷ از دانشگاه علوم پزشکی ارتش

بیشتر بدانید
دکتر حمیده دهقانی
دکتر حمیده دهقانی

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی و نوار عصب - عضله

-فارغ التحصیل پزشک عمومی سال ۹۲ از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و ورودی تخصص طب فیزیکی و توانبخشی سال ۹۴
-فارغ التحصیل تخصص در سال ۹۷ از دانشگاه علوم پزشکی ارتش

بیشتر بدانید

مقالات مرتبط

تماس با کلینیک