گردن درد: بررسی دلایل و روش های درمان

گردن درد

گردن درد، یکی از علائم رایج آسیب یا مشکلات اسکلتی-عضلانی در ناحیه گردن است. گردن درد ممکن است به شکل محوری (حس شدن درد در گردن) یا رادیکولار (دردی که به نواحی دیگر مانند شانه‌ها یا بازو می‌زند) باشد. همچنین می‌تواند حاد (از روزها تا شش هفته طول بکشد) یا مزمن (بیش از سه ماه طول بکشد) باشد. گردن درد در صورت عدم درمان باعث ایجاد اختلال در فعالیت‌های روزانه شما شده و کیفیت زندگی شما را کاهش خواهد داد. خوشبختانه، بیشتر دلایل گردن درد جدی نیستند و با درمان‌هایی چون داروهای مسکن، ورزش و مدیریت استرس بهبود می‌یابند.

دلایل گردن درد

دلایل گردن درد

گردن درد می‌تواند به علل آسیب، حالت نامناسب فیزیکی، استرس، ساییدگی مهره‌ها روی یکدیگر، بیماری و سایر دلایل رخ دهد. تراز ضعیف ستون فقرات (به عنوان مثال، قوز کردن، خوابیدن روی شکم) و بلند کردن اجسام به شیوه ناصحیح، ستون فقرات گردنی را تحت فشار قرار داده و احتمال آسیب را بیشتر می‌کند.

گردن درد به طور کلی به علل زیر رخ می‌دهد:

آسیب یا تروما

آسیب‌های ورزشی یا زمین خوردن می‌توانند باعث کشیدگی یا پارگی عضلات و رباط‌ها، و نیز شکستگی مهره‌های گردنی شوند.

اسپاسم عضلانی

اسپاسم عضلانی، به طور معمول با علائم دیگری مانند گردن درد و سفتی همراه است. رگ به رگ شدن و کشیدگی گردن از جمله شایع‌ترین علل است، اما برخی از آسیب‌ها نیز می‌توانند باعث اسپاسم عضلانی شوند.

پارگی رباط یا عضله

رباط‌ها، نوارهای کوتاهی از بافت سخت و انعطاف‌پذیر هستند که از تعداد زیادی الیاف تشکیل شده‌اند و استخوان‌های بدن را به یکدیگر متصل می‌کنند و در اصل نوعی بافت همبند متراکم محسوب می‌شوند. همچنین، آسیب به رباط منجر به تغییر شدید در ساختار و فیزیولوژی آن می‌شود. در این حالت، رباط، با تشکیل بافت اسکار، خود را ترمیم می‌کند. اما این رباط ترمیم یافته طبیعتاً ضعیف تر است. رباط‌ها اغلب در آسیب‌های مفصلی پاره می‌شوند.

فیزیوتراپیست‌ها، کایروپراکتیک‌ها و استئوپات‌ها همگی برای درمان مشکلات گردن آموزش دیده‌اند و در مواقع ضروری می‌توان، تمرینات این درمانگرها را با تمرینات خانگی ترکیب کرد و گردن درد را بهبود بخشید.

بیرون‌زدگی یا فتق دیسک

بیرون‌زدگی یا فتق دیسک

ناحیه ژل مانند دیسک ستون فقرات می‌تواند از قسمت ضعیف دیواره دیسک، بیرون زده و اعصاب را تحت فشار قرار دهد.

عصب تحت فشار

عصب تحت فشار

فشردگی عصب زمانی به وجود می‌آید که فشاری بیش از حد به عصب توسط بافت‌های اطراف مانند استخوان‌ها، غضروف‌ها، ماهیچه‌ها یا تاندون‌ها وارد شود. این فشار می‌تواند باعث ایجاد درد، سوزن سوزن شدن، بی‌حسی یا ضعف گردد. فشردگی عصب ممکن است در بسیاری از نواحی بدن، به ویژه در گردن و شانه‌ها ظاهر شود.

استئوآرتریت (بیماری دژنراتیو دیسک)

همانطور که دیسک‌ها در اثر بالا رفتن سن، خشک و جمع می‌شوند، زوائد استخوانی نیز ممکن است در اطراف آن‌ها تشکیل شود. کل این تغییرات منجر به تنگی یا فتق دیسک می‌شود.

تنگی مجرا

تنگی مجرا

تنگی کانال‌ نخاعی می‌تواند اعصاب را تحت فشار قرار داده و باعث تورم و التهاب آن‌ها شود.

کشیدگی عضلات گردن

گردن درد در نوجوانان، بیشتر ناشی از کشیدگی عضلات گردن (استفاده بیش از حد از عضلات) است. رایج ترین علت آن نیز، پایین بودن سر هنگام کار کردن است. مانند زماینکه افراد با تلفن‌ همراه خود کار می‌کنند و مدت زمان طولانی را بدون آنکه حواسشان باشد، سرشان را به جلو و پایین خم کرده‌اند. مطالعه کردن در حالت دراز کشیده در رختخواب یا کار کردن با کامپیوتر برای ساعت‌های متوالی، می‌تواند باعث درد گردن شود. به طور طبیعی، گردن مایل است تا سر را در حالت خنثی نگه دارد. این به این دلیل است که وزن سر زیاد است (5.4 کیلوگرم). سایر علل کشیدگی عضلات گردن، خوابیدن در وضعیت نامناسب یا کار کردن در ارتفاع (سر را به بالا بلند کردن) است.

آنوریسم آئورت

آنوریسم آئورت یک برآمدگی بالون مانند در آئورت (شریان بزرگی که خون را از قلب از طریق قفسه سینه حمل می‎کند) می‌باشد. آنوریسم‌ آئورت می‌تواند دچار پارگی شود؛ بدین صورت که نیروی ناشی از پمپاژ خون می‌تواند لایه‌های دیواره شریان را پاره کند.

آرتریت

آرتریت

اسپوندیلوز گردن که معمولاً “آرتریت گردن” نامیده می‌شود، اصطلاح پزشکی برای تغییرات فرسایشی دیسک مرتبط با سن است که در طول زمان رخ می‌دهد. اسپوندیلوز گردن بسیار شایع بوده و بیش از 85 درصد افراد بالای 60 سال مبتلا به آن هستند. این بیماری اغلب باعث درد و سفتی در گردن می‌شود که البته در بیشتر موارد، این نوع آرتریت را می‌توان با دارو درمانی و فیزیوتراپی درمان کرد.

هیپوتونی یا ضعف عضلانی

هیپوتونی یا ضعف  عضلانی، معمولاً در بدو تولد یا در دوران نوزادی تشخیص داده می‌شود. گاهی اوقات به آن “سندرم عضله فلاپی” نیز گفته می‌شود. اگر نوزاد شما هیپوتونی داشته باشد، ممکن است در بدو تولد سُست به نظر رسیده، به نحوی که نتواند زانو و آرنج خود را خم نگه دارد. البته بسیاری از بیماری‌ها و اختلالات مختلف باعث علائم هیپوتونی می‌شوند. این عارضه به راحتی قابل تشخیص است، زیرا بر قدرت عضلانی، اعصاب حرکتی و مغز تأثیر می‌گذارد. درمان آن نیز، بسته به اینکه کودک تا چه حد تحت تاثیر قرار گرفته است، متفاوت می‌باشد. سلامت عمومی و توانایی کودک شما در تحمل درمان نیز یکی دیگر از عوامل تعیین‌کننده نوع درمان دریافتی است. برخی از کودکان اغلب با فیزیوتراپیست کار می‌کنند. بسته به توانایی‌های فرزند شما، فیزیوتراپیست ممکن است درمان‌هایی مانند نشستن صحیح، راه رفتن درست را به کودک شما آموزش دهد. در برخی موارد، کودک شما ممکن است برای اثربخشی درمان خود، به کمک بیشتری نیاز داشته باشد.

عفونت گره لنفاوی

عفونت گره لنفاوی

تورم غدد لنفاوی، ممکن است در تمامی سنین رخ دهد که خود می‌تواند باعث تحریک و اسپاسم عضله گردنی شود.

آسیب شلاقی گردن

این نوع آسیب، ناشی از حرکت ناگهانی سر و گردن است. سر ناگهانی به عقب و جلو رفته و عضلات گردن، اعصاب و رباط‌ها کشیده می‌شوند. این آسیب، همچنین می‌تواند از یک آسیب ورزشی ناشی شود که در هر صورت، نیاز به بررسی دارد.

گردن درد عصبی

حالات روحی و جسمی به هم مرتبط بوده و بر یکدیگر تأثیر می‌گذارند. به عنوان مثال، عضلات گردن شما زمانی که استرس دارید یا مضطرب هستید منقبض می‌شوند. اگر گردنتان همیشه درد می‌کند، احتمالاً بیش از حد به آن فشار می‌آورید. مطالعات نیز نشان می‌دهند که افراد مبتلا به گردن درد مزمن، میزان اضطراب و افسردگی بیشتری نیز دارند. علاوه بر این، عصبانیت و حجم کاری بیش از حد ذهنی می‌تواند باعث گردن درد شود.

آسیب جدی به گردن

گردن از نخاع محافظت می‌کند. شکستگی یا آسیب به گردن می‌تواند به نخاع آسیب برساند. بنابراین، تمام آسیب‌های گردنی باید جدی گرفته شوند تا از آسیب بیشتر به نخاع و ستون فقرات جلوگیری شود.

آرتریت روماتوئید

آرتریت روماتوئید باعث درد، تورم مفاصل و تشکیل زوائد استخوانی می‌شود. هرکدام از این موارد ذکر شده، اگر در ناحیه گردن رخ دهند، می‌تواند باعث ایجاد گردن درد شود.

فیبرومیالژیا

وضعیتی است که باعث درد عضلانی در سراسر بدن، به ویژه در ناحیه گردن و شانه می‌شود.

گردن درد در کودکان

کودکان به دلیل اینکه هنوز به بلوغ جسمانی نرسیده‌اند و استخوان‌های نرم‌تر و منعطف‌تری دارند، کمتر از بزرگسالان در معرض گردن درد هستند.

از اصلی‌ترین دلایل گردن درد در کودکان می‌توان به استفاده از بالشت نامناسب،‌ گرفتگی در اثر تحرک زیاد و یا حالت بد گردن در اغلب اوقات (مخصوصاً هنگام کار با گوشی موبایل و کامپیوتر است) اشاره کرد. درمان‌های خانگی از قبیل کمپرس گرم یا سرد و ماساژ در عرض ۲ الی ۳ روز گردن درد در کودکان را بهبود خواهند بخشید. به‌طور کلی گردن درد در کودکان مسئله خطرناکی نیست، اما می‌تواند هشداری برای والدین باشد تا نظارت و کنترل بیشتری رو حالت نشستن فرزندان‌شان داشته باشند و همچنین آن‌ها را به انجام ورزش و تقویت ماهیچه‌های گردن‌شان تشویق کنند. اما اگر گردن درد کودک در اثر اصابت ضربه یا تصادف باشد، یا اینکه با تب و سردرد همراه باشد، مراجعه هر چه سریع‌تر به پزشک الزامی است، چرا که ممکن است گردن درد نشانه‌ای از بروز تروما در ناحیه گردن و یا تب مننژیت باشد که هر دو بسیار خطرناک هستند.

گردن درد در بارداری

گردن درد یکی از مشکلات رایجی است که بسیاری از زنان در دوران بارداری آن را تجربه می‌کنند. بدن خانم‌های باردار دائماً در معرض تغییرات است. همانطور که کودک رشد می‌کند، اضافه وزن مادر می‌تواند بر ستون فقرات و بدن وی تأثیر بگذارد. همچنین، هورمون‌ها و استرس‌هایی که در دوران بارداری بر بدن زن تأثیر می‌گذارند می‌توانند چالش‌هایی را به وجود بیاورند. اکثر خانم‌ها در حال حاضر در گردن و شانه‌های خود تنش و درد دارند و این وضعیت می‌تواند در سه ماهه سوم بارداری تشدید شود و گردن درد را نیز بدتر کند.

دیگر علت‌ها

عوامل دیگری که ممکن است باعث گردن درد شوند عبارتند از:

  • استفاده بیش از حد از عضلات گردنی، فعالیت شدید، یا پوزیشن نادرست گردنی، مانند بلند کردن اجسام سنگین
  • انحطاط مهره‌ها، که اغلب به دلیل فشار بر عضلات و رباط‌هایی که ستون فقرات شما را پشتیبانی می‌کنند، یا اثرات پیری ایجاد می‌شود.
  • رشد تومور یا زوائد استخوان
  • چاقی، که باعث افزایش وزن وارد بر ستون فقرات و فشار بر دیسک‌های فرد می‌شود.
  • سیگار کشیدن
  • ناهنجاری و بیماری‌های  مادرزادی (در بدو تولد) در مهره‌ها و استخوان‌ها
  • انجام حرکات تکراری
  • دندان قروچه کردن

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

چه زمانی باید برای گردن درد به پزشک مراجعه کرد؟

همان‌طور که گفتیم گردن درد می‌تواند ناشی از دلایل گوناگونی باشد. این دلایل گوناگون برخی بسیار جدی بوده و نیاز به رسیدگی فوری دارند، اما برخی از آن‌ها هم با استراحت و درمان‌های خانگی به‌سرعت بهبود خواهند یافت. علائمی که همراه با گردن درد تجربه می‌کنید تعیین خواهند کرد که آیا نیز به معالجه پزشک هست و اگر آری، این نیاز چقدر ضروری است.

در صورتی که گردن درد بیشتر از چند روز طول کشید و بهبود نیافت به پزشک مراجعه کنید. بسیاری از افراد نسبت به درد گردن بی‌توجه هستند، زیرا گردن درد به‌طور عمومی یک درد استخوانی یا عضلانی است و با درمان خانگی، فیزیوتراپی و در بدترین حالت با عمل جراحی قابل درمان است. اما در بعضی موارد گردن درد  ناشی از یک بیماری دیگر است. برخی از این بیماری‌ها می‌توانند بسیار جدی باشند.

در صورت مشاهده علائم زیر فوراً با اورژانس تماس بگیرید:

  • دردی که پس از یک آسیب جدی مانند ورزش‌ سنگین یا تصادف با ماشین شروع شود.
  • عدم توانایی در حرکت دادن گردن یا توانایی کم در نگه داشتن آن
  • احساس می‌کنید که وضعیت سلامت فرزندتان وخیم است.
  • دردی که بعد از یک آسیب جزئی شروع شود.
  • بعد از تب کردن، نتوانید گردن خود را به طور طبیعی حرکت دهید.
  • درد شدید
  • کودک شما بسیار بیمار به نظر برسد.
  • احساس نیاز شدید به معاینه شدن کودکتان توسط پزشک دارید.

با مشاهده این علائم طی ۲۴ ساعت به پزشک مراجعه کنید:

  • عدم توانایی در حرکت دادن عادی گردن
  • سردرد بدون تب
  • تب بیش از 24 ساعت
  • فکر می‌کنید فرزندتان باید توسط پزشک ویزیت شود، اما مشکل وی خیلی هم جدی نیست.

روش تشخیص علت گردن درد

به طور معمول، گرفتن شرح حال بیمار و نیز معاینه وی، به پزشک در تشخیص علت گردن درد کمک خواهد کرد. پزشک ابتدا علل جدی گردن درد مانند فشار بر نخاع، میلوپاتی، عفونت یا سرطان را از بین خواهد برد.

  • سابقه پزشکی: پزشک، در مورد آسیب‌های گردن که قبلاً داشته‌اید و ممکن است باعث فتق دیسک شده باشد، سوال خواهد کرد. همچنین باید در مورد سایر فعالیت‌هایی که گردن درد شما را تشدید می‌کند، به وی اطلاع دهید. وی در مورد زمان شروع درد، مکان درد و شدت آن نیز از شما خواهد پرسید.
  • معاینه فیزیکی: پزشک شما همراستایی سر و گردن شما را بررسی کرده و نیز دامنه حرکت شما را هنگام حرکت دادن گردن مشاهده خواهد کرد. وی گردن و عضلات آن را لمس کرده تا حساسیت و علائم کشیدگی را نیز بررسی کنند.
  • آزمایشات تصویربرداری: معمولاً برای شناسایی عامل ایجاد گردن درد ضروری نیستند، اما با این حال، اگر پزشک مشکوک به آسیب جدی باشد یا اگر درد شدیدی دارید که بهبود نمی‌یابد، ممکن است از داخل گردن شما عکس گرفته شود.
  • اشعه ایکس: اسکن اشعه ایکس قادر است تا مشکلاتی را در استخوان‌ها یا بافت نرم شما نشان دهد که باعث درد گردن شده‌اند. اسکن اشعه ایکس همچنین می‌تواند مشکلات مربوط به تراز مهره‌های گردنی، شکستگی‌ها و لغزش دیسک‌ها را نیز نشان و آرتریت را تشخیص دهد.
  • تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI): MRI می‌تواند مشکلات نخاع، اعصاب، مغز استخوان و بافت نرم را نشان دهد و همچنین تشخیص دهد که آیا دیسک از جای خود لغزیده است یا خیر. همچنین می‌تواند علائم عفونت و توده‌هایی که ممکن است باعث درد گردن شده باشند، مانند کیست یا تومور را نیز تشخیص دهد.
  • اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT): اگر ام آر آی در دسترس نباشد، ممکن است از سی تی اسکن استفاده شود. سی تی اسکن قادر است تا زوائد استخوانی را نشان دهد.

 در موارد نادر، پزشک شما ممکن است تشخیص دهد که باید آزمایشات زیر را انجام دهید:

  • تست‌های الکترودیاگنوستیک: این تست‌ها، عملکرد اعصاب و پاسخ عضلانی شما را بررسی می‌کنند که شامل مطالعات هدایت عصبی و به ندرت میلوگرام در صورت منع استفاده از MRI است.
  • تست‌های آزمایشگاهی: این آزمایش‌ها می‌توانند به پزشک کمک کنند تا علل گردن درد به غیر از آسیب‌های اسکلتی عضلانی، مانند عفونت‌ها، بیماری‌های روماتولوژیکی یا سرطان‌ را شناسایی کند. آزمایشات شامل شمارش کامل سلول‌های خون (CBC)، آزمایش ادرار و نشانگرهای التهاب و غیره است.

درمان گردن درد

درمان گردن درد به علت آن بستگی دارد. درمان‌های ساده در منزل، و یک یا دو روز استراحت اغلب برای درمان گردن درد کافی است. اما اگر مشکل گردن درد مداوم دارید، یک پزشک متخصص می‌تواند درمان‌های دیگری را به شما توصیه کند. اگر درد شما برطرف نشد، پزشک شاید استفاده از انواع خاصی از مسکن‌ها را تجویز کند، اگرچه این مسکن‌ها برای همه مناسب نیستند.

به‌طورکلی پزشکان روش‌های زیر را برای تسکین و بهبود گردن درد تجویز می‌کنند:

درمان‌های فیزیکی

درمان‌های فیزیکی گردن درد

فیزیوتراپیست‌ها، کایروپراکتورها و متخصصین طب فیزیکی، همگی برای درمان مشکلات گردن آموزش کافی دیده‌اند. درمان ارائه شده توسط این افراد، همراه با تمرینات خانگی، اغلب تنها چیزی است که لازم دارید. این تمرینات می‌توانند شامل تمرینات کششی و تقویتی عمومی یا اختصاصی برای گردن باشند. همچنین مهم است که اطمینان حاصل شود که این درمانگرها، دارای گواهینامه‌های لازم و نیز تجربه کافی باشند.

ورزش‌های گردن

این تمرینات برای مشکلات و دردهای گردنی مفید هستند. به یاد داشته باشید که هنگام ورزش آب بنوشید و مطمئن شوید که فضای زیادی در اطراف خود دارید تا به خود آسیب نرسانید. اگر تازه شروع به ورزش کرده‌اید، بهتر است به آرامی شروع کنید و شدت آن را به تدریج افزایش دهید.

خم کردن سر به پهلو

خم کردن سر به پهلو

بهتر است برای این تمرین بنشینید تا به حفظ تعادل شما کمک شود. سر خود را به سمت پایین و به سمت شانه خود خم کنید. به آرامی عضلات گردن خود را منقبض کرده و پنج ثانیه نگه دارید. سپس سر را به مرکز برگردانید و در سمت مخالف تکرار کنید. این حرکت را پنج بار در هر طرف تکرار کنید.

چرخش سر

چرخش سر

بهتر است برای این تمرین بنشینید تا به حفظ تعادل شما کمک شود. سر خود را به سمت یک طرف بچرخانید و چانه خود را در همان حالت نگه دارید. به آرامی عضلات گردن خود را منقبض کرده و پنج ثانیه نگه دارید. سپس سر خود را به مرکز برگردانید و حرکت را در سمت مخالف تکرار کنید. این تمرین را پنج بار در هر طرف تکرار کنید. اگر هم در حالت ایستاده یا نشسته انجام این تمرین برایتان دشوار است، آن را در حالت دراز کشیده امتحان کنید تا از سر شما حمایت شود.

چسباندن چانه به سینه

چسباندن چانه به سینه

اگر در حفظ تعادل مشکل دارید، بهتر است بنشینید، و اگر نه، بایستید. به آرامی سر خود را به سمت پایین خم کنید تا چانه خود را به سینه بچسبانید. به آرامی عضلات گردن خود را منقبض کرده و پنج ثانیه نگه دارید. این حرکت را نیز پنج بار تکرار کنید.

مانیپولاسیون

مانیپولاسیون، نوعی درمان است که با دست انجام شده و برای رفع خشکی و گرفتگی عضلات بدن کاربرد دارد. البته این نوع درمان، ممکن است با کمی درد همراه باشد. سعی کنید حتماً وضعیت و علائم خود را با درمانگر در میان بگذارید. این کار، به درمانگر شما اجازه می‌دهد تا درمان متناسب با نیاز شما را ارائه کند. همچنین بهتر است قبل از آنکه از این روش درمانی استفاده کنید، به پزشک متخصص خود اطلاع دهید؛ زیرا اگرچه برای برخی از افراد مفید است، اما برای همه مناسب نیست. نیز، اگر مشکلاتی مانند پوکی استخوان دارید، برخی از انواع درمان‌های مانیپولاسیون توصیه نمی‌شوند.

TENS (تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست)

تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست

دستگاه TENS یک دستگاه کوچک باتری خور است که می‌تواند برای کاهش درد ناشی از گردن درد، کمک کننده باشد. برای انجام این درمان، پدهای کوچکی روی ناحیه گردن قرار می‌گیرند و تحریک الکتریکی با ولتاژ پایین ایجاد می‌شود که احساس سوزن سوزن شدن ملایمی را به همراه دارد. گفته می‌شود که این درمان می‌تواند با سیگنال‌های گذرای درد از اعصاب به مغز تداخل داشته باشد. می‌توانید دستگاه‌های TENS را از داروخانه‌ها بخرید، اما شاید بهتر باشد قبل از خرید این دستگاه، از فیزیوتراپیست خود بخواهید دستگاه خود را در اختیار شما قرار دهد تا آن را امتحان کنید.

گردنبند

برخی افراد استفاده از گردن بندهای مخصوص را برای حمایت از گردن مفید می‌دانند. البته این گردنبندها به طور معمول مورد نیاز نیستند.

تزریق دارو

در بسیار کمی از موارد، به خصوص اگر درد مداوم در پشت سر یا بازو دارید، استفاده از بی‌حس کننده موضعی با اثرات طولانی مدت، PRP یا تزریق استروئید ممکن است برای کاهش درد گردن شما مفید باشد. تزریق دارو معمولاً در مفاصل فاست کوچک گردن شما انجام می‌شود. این تزریق‌ها معمولاً به کمک مشاهده مکان تزریق با اسکن اشعه ایکس انجام می‌شوند تا متخصص بتواند سوزن را دقیقاً در جای خود وارد کند.

جراحی

جراحی برای درمان گردن درد

زمانیکه درمان‌های محافظه کارانه برای گردن درد کاربرد نداشته باشند، شاید نیاز به جراحی پیدا کنید. البته، فواید جراحی همیشه باید به دقت در برابر خطرات آن سنجیده شود. اگرچه درصد زیادی از بیماران مبتلا به گردن درد پس از جراحی، تسکین درد قابل توجهی را گزارش می‌کنند، هیچ تضمینی وجود ندارد که جراحی برای همه مفید باشد.

روش‌های خانگی برای تسکین گردن درد

روش‌های خانگی برای تسکین گردن درد

به طور معمول، درمان‌های خانگی به همراه استراحت مطلق، می‌توانند گردن درد را به میزان قابل توجهی کاهش دهند. البته به یاد داشته باشید که در صورت تداوم درد و یا شدید شدن آن، حتماً به پزشک مراجعه کنید.

مسکن

مسکن‌هایی مانند پاراستامول اغلب مفید بوده و بهتر است آن‌ها را قبل از اینکه درد خیلی شدید شود مصرف کنید، اما نباید آن‌ها را بیشتر از زمان تجویز شده مصرف کرد. داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن نیز می‌توانند کمک کننده باشند. شما می‌توانید از این داروها برای یک دوره کوتاه درمانی (حدود 5 تا 10 روز) استفاده کنید، اما اگر در این مدت کمکی نکردند، بعید است دیگر مفید باشند. اگر با قطع مصرف قرص‌ها درد دوباره برگشت، دوره کوتاه دیگری را امتحان کنید. در صورت تمایل نیز می‌توانید ژل‌ها یا کرم‌های ضدالتهابی را روی نواحی درد بمالید. داروهای ضدالتهابی می‌توانند با سایر داروها مانند وارفارین تداخل داشته باشند، بنابراین بهتر است قبل از شروع مصرف آن‌ها با یک داروساز مشورت کنید. اگر باردار هستید، آسم، زخم معده یا هر گونه مشکل قلبی دارید، تا زمانی که مجوز پزشک را نداشته باشید، نباید ایبوپروفن یا آسپرین مصرف کنید.

کاهش استرس و اضطراب

همانطور که در ابتدای مطالب اشاره شد، استرس می‌تواند درد گردن را بدتر کند. یکی از راه‌های کاهش اثرات استرس این است که یاد بگیرید چگونه عضلات گردن خود را شل کنید. همچنین سعی کنید در کنار حفظ آرامش، ورزش‌های تقویت عضلات گردن را نیز انجام دهید.

استفاده از کمپرس گرم و سرد

قرار دادن کمپرس گرم روی گردن می‌تواند به کاهش درد کمک کند. می توانید کیسه گندم را در مایکروویو قرار داده تا گرم شود و سپس آن را روی گردن خود قرار دهید. همچنین استفاده از بطری آب گرم و یا پدهای گرم‌کننده نیز بسیار مفیدند که می‌توانید آن‌ها را از داروخانه‌ها و یا لوازم ورزشی فروشی‌ها تهیه کنید. برای بهره بردن از خواص کمپرس سرد، می‌توانید یک کیسه یخ یا حتی یک کیسه نخود فرنگی منجمد را روی گردن خود قرار دهید. اطمینان حاصل کنید که کیسه گرم و یا سرد را در یک حوله بپیچید و آن را مستقیماً روی گردن خود قرار ندهید تا از تحریک پوست خود جلوگیری کنید. همچنین بهتر است قبل و بعد از ورزش، روی گردن خود کیسه گرم قرار دهید تا به تسکین عضلات شما کمک کند.

ماساژ

ماساژ ملایم عضلات گردن، به ویژه با روغن‌های معطر، اغلب برای تسکین گردن درد مفید است با این حال، شما باید در مورد استفاده از این روغن‌ها با یک متخصص مشورت کنید، زیرا آن‌ها برای همه مناسب نیستند. اگر باردار هستید یا به بیماری‌هایی مانند صرع مبتلا هستید، باید مراقب باشید. مالیدن پماد و کرم به ناحیه گردن نیز می‌تواند با کاهش درد همراه باشد. برخی از پمادهای بدون نسخه حاوی کپسایسین هستند که این عصاره گیاه فلفل است و می‌توان از آن به عنوان مسکن استفاده کرد.

پیشگیری از گردن درد

معمولاً علائم ابتدایی گردن درد نادیده گرفته می‌شوند؛ اما باید حواستان به عواقب این بی‌تفاوتی باشد. وزن سر انسان به طور متوسط حدود 5 کیلوگرم است. گردن شما وظیفه تحمل این وزن را بر عهده دارد و سرتان را در یک راستا با بقیه بدنتان نگه می‌دارد. حال تصور کنید که با گذشت زمان، این تحمل وزن چگونه بر بدن شما تاثیر خواهد گذاشت، به خصوص اگر دائماً گردن خود را تحت فشار قرار می‌دهید. سعی کنید اقدامات پیشگیرانه‌ای را برای جلوگیری از گردن درد انجام دهید، مانند تمرین حالت بدنی مناسب و انجام حرکات تقویتی عضلات گردن. شما همچنین می‌توانید برای جلوگیری از گردن درد مربوط به کشیدگی عضلات اقداماتی انجام دهید. در ادامه، چند دستورالعمل برای جلوگیری از گردن درد آورده شده‌اند:

  • فعال بمانید: برای این منظور می‌توانید تمرینات تقویتی عضلات گردن را به طور منظم انجام دهید. اگر شغل شما مستلزم نشستن طولانی مدت است، گاه به گاه استراحت کنید و کل بدن خود از جمله عضلات گردن را کشش دهید.
  • اجسام سنگین را حمل نکنید: از حمل اجسام سنگین مانند کیف سنگین یا چمدان روی شانه خودداری کنید. در عوض، از چمدان یا کیف‌های چرخ دار استفاده کنید.

طبیعی است که با افزایش سن، قدرت عضلانی خود را از دست بدهید. در نتیجه، شانه‌های شما به سمت جلو می‌آیند و سرتان نیز به مرور به سمت جلو خواهد آمد. این حالت، فشار بیشتری به گردن و قسمت بالایی کمر شما وارد می‌کند.

تمریناتی که می‌توانند به تقویت عضلات فوقانی کمر شما کمک کنند عبارتند از:

  • فشار دادن کتف‌ها به یکدیگر: تیغه‌های شانه خود را 10 بار به هم بچسبانید.
  • شنا با دیوار: به سمت دیوار بایستید و شنای دیوار را در ست‌های 10 تایی انجام دهید.
  • استفاده از کش تراباند: کش ترابند را دور یک دستگیره در بپیچید. در حالی که ایستاده‌اید، یک انتهای آن را با هر یک از دست‌های خود بگیرید. دستان خود را 10 بار به سمت کمر بکشید.

سوالات متداول

گردن درد معمولاً چقدر طول می‌کشد؟

 گردن درد حاد معمولاً در عرض یک تا دو هفته از بین می‌رود. در برخی افراد در موقعیت‌های خاص، مانند بعد از کار یا ورزش‌های سنگین، دوباره عود می‌کند. اگر علائم شما بیش از سه ماه طول کشید، به عنوان گردن درد مزمن در نظر گرفته می‌شود.

آیا گردن درد در بارداری درمان مخصوصی دارد؟

درمان گردن درد در بارداری با روش‌های درمان دیگر انواع گردن درد تفاوت چندانی ندارد. اگر مشکل از جای خواب شماست، استفاده از بالش طبی می‌تواند کمک شایانی به درد گردن شما کند.

اگر گردنتان درد می‌کند به کدام سمت بخوابید بهتر است؟

بهترین حالت برای خوابیدن در چنین زمانی، به پشت یا پهلو است. هر دوی این‌ها نسبت به خوابیدن روی شکم، فشار کمتری روی ستون فقرات شما وارد می‌کنند. ممکن است تغییر وضعیت خوابیدن دشوار باشد، ولی سعی کنید به مرور زمان به این کار عادت کنید.

چگونه بفهمم گردن درد من به دلیل تومور است؟

علائم شایع تومورهای سرطان سر و گردن عبارتند از:

  1. توده‌ای در بینی، گردن یا گلو، با یا بدون درد
  2. گلودرد مداوم
  3. مشکل در بلع (دیسفاژی)
  4. کاهش وزن بدون دلیل
  5. سرفه‌های مکرر
  6. تغییر صدا یا گرفتگی صدا
  7. گوش درد یا مشکل در شنوایی
  8. سردرد

آیا خوابیدن بدون بالش باعث کاهش درد گردن می‌شود؟

خوابیدن بدون بالش ممکن است به برخی از افراد کمک کند. این کار می‌تواند به قرارگیری ستون فقرات و گردن در یک راستا در هنگام خواب کمک کرده و درد گردن و کمر را کاهش دهد. اگرچه این شیوه خوابیدن ایده خوبی برای همه نیست، اما افرادی که به پشت یا پهلو می‌خوابند ممکن است متوجه شوند که خوابیدن بدون بالش باعث درد گردن یا کمر می‌شود.

آیا دوش آب گرم به گردن درد کمک می‌کند؟

دوش آب گرم می‌تواند به کاهش درد و رفع سفتی در عضلات گردن کمک کند. همچنین استفاده از پد گرم کننده برای گردن می‌تواند به کاهش درد و کاهش تنش عضلانی کمک کند.

آیا نوشیدن آب به درد گردن کمک می‌کند؟

بدن کم آب، باعث سفتی و خشکی ماهیچه‌ها، رباط‌ها و تاندون‌ها می‌شود که می‌تواند منجر به گردن درد شود. این سفتی عضلانی، حرکت گردن را دشوارتر کرده و گاهی اوقات می‌تواند باعث درد شود. نوشیدن حداقل 1.2 لیتر آب در روز (در صورت ورزش یا در هوای گرم بیشتر) به شما کمک می‌کند از این مشکل جلوگیری کنید.

عصب تحت فشار در ناحیه گردن چه احساسی دارد؟

  • بی‌حسی یا کاهش حس در ناحیه
  • درد شدید یا سوزش، که ممکن است به سایر اندام‌ها بزند
  • احساس سوزن سوزن شدن (پارستزی) و ضعف عضلانی در ناحیه آسیب دیده

آیا اسپوندیلوز گردن (آرتریت گردن) یک بیماری جدی است؟

این عارضه معمولاً منجر به ناتوانی نمی‌شود، اما گاهی اوقات می‌تواند باعث فشرده شدن طناب نخاعی یا ریشه‌های عصبی متصل به آن شود. در نتیجه، می‌تواند باعث شود پاها یا دست‌های شما ضعیف شوند.

دکتر حمیده دهقانی
دکتر حمیده دهقانی

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی و نوار عصب - عضله

-فارغ التحصیل پزشک عمومی سال ۹۲ از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و ورودی تخصص طب فیزیکی و توانبخشی سال ۹۴
-فارغ التحصیل تخصص در سال ۹۷ از دانشگاه علوم پزشکی ارتش

بیشتر بدانید
دکتر حمیده دهقانی
دکتر حمیده دهقانی

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی و نوار عصب - عضله

-فارغ التحصیل پزشک عمومی سال ۹۲ از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و ورودی تخصص طب فیزیکی و توانبخشی سال ۹۴
-فارغ التحصیل تخصص در سال ۹۷ از دانشگاه علوم پزشکی ارتش

بیشتر بدانید

مقالات مرتبط

تماس با کلینیک