شانه درد: بررسی تمام علت‌ها و روش‌های درمان‌ + پیشگیری

شانه درد

شانه درد، پدیده عجیبی نیست و برای همه پیش خواهد آمد؛ مخصوصا که با افزایش سن، مفصل‌ها، ماهیچه‌ها و تاندون‌های شانه تحلیل خواهند رفت و در پی آن درد شانه، گریبان‌گیر همه‌مان خواهد شد. اما شانه درد، غیر از کهولت سن می‌تواند دلایل متعددی داشته باشد. گاهی شانه درد، علت ساده‌ای مانند کشیدگی و التهاب تاندون دارد و گاهی نشانه‌ای از افزایش سطح کلسیم در بدن بوده، و یا خبر از یک مشکل ریوی حاد یا حتی سرطان می‌دهد. در این مقاله علت‌های شانه درد و روش‌های درمان و تسکین آن را بررسی کرده‌ایم.

آناتومی شانه

برای بررسی علت شانه درد، ابتدا باید با آناتومی مفصل شانه، آشنا شویم. مفصل شانه، یک مفصل گوی و کاسه‌ای است و متحرک‌ترین مفصل بدن می‌باشد که از سه استخوان تشکیل شده است: ترقوه (استخوان یقه)، کتف (تیغه شانه) و بازو (استخوان بازو). از آنجایی که شانه، بسیار متحرک است، به گروه پیچیده‌ای از رباط‌ها و ماهیچه‌ها، برای نگه داشتن گوی در کاسه مفصل، وابسته است.

علت شانه درد چیست؟

علت شانه درد

شانه‌ها، دامنه حرکتی خود را توسط روتاتور کاف (عضلات گرداننده شانه)، دریافت می‌کنند. روتاتور کاف یا کلاهک گرداننده، مجموعه‌ای از ماهیچه‌های شانه و تاندون‌های آن است که مفصل شانه را تثبیت کرده و به حرکت بازو کمک می‌کنند. تاندون‌ها، بافت‌هایی هستند که ماهیچه‌ها را به استخوان، متصل می‌نمایند. اگر تاندون‌ها یا استخوان‌های اطراف روتاتور کاف، آسیب دیده یا متورم شده باشند، بلند کردن بازو، به سمت بالای سر، ممکن است دردناک یا دشوار باشد. شما ممکن است که با انجام کارهای دستی، ورزش و یا حتی با انجام حرکات مکرر، به شانه خود آسیب برسانید. بعضی بیماری‌ها نیز، می‌توانند باعث ایجاد دردی گردند که به شانه، کشیده می‌شود. آن‌ها شامل بیماری‌های ستون فقرات گردنی (گردن)، و همچنین بیماری‌های کبد، قلب یا کیسه صفرا هستند. با افزایش سن، به خصوص بعد از ۶۰ سالگی، احتمال بروز مشکل در شانه‌های فرد، بیشتر می‌شود. این به آن دلیل است که بافت‌های نرم اطراف شانه، با افزایش سن، تحلیل می‌روند. در بسیاری از موارد، می‌توانید درد شانه را در خانه درمان کنید. با این حال، فیزیوتراپی، داروها و یا جراحی نیز ممکن است در بعضی موارد، ضروری باشد. حال بیایید این موارد را بررسی کنیم.

تاندونیت شانه

تاندونیت شانه

تاندونیت شانه، که به آن تاندونیت روتاتور کاف نیز می‌گویند، ناشی از التهاب روتاتور کاف یا تاندون دوسر بازو است. تاندونیت، در شانه زمانی ایجاد می‌شود که التهاب ایجاد شده، تاندون را در بین استخوان‌ها درگیر نماید یا به دام بیاندازد. درد تاندونیت شانه، معمولاً در سر شانه احساس می‌شود و یا به پایین بازو کشیده می‌شود.

تاندونیت شانه، در نتیجه آسیب‌های ورزشی، استفاده مکرر یا استفاده بیش از حد از تاندون‌ها یا آسیب ناگهانی و جدی‌تر رخ می‌دهد. به عنوان مثال، بازیکنان حرفه‌ای بیسبال، شناگران، بازیکنان تنیس و گلف بازان، مستعد ابتلا به تاندونیت در شانه‌ها، بازوها و آرنج خود هستند. به‌کار بردن تکنیک نامناسب، در تمرینات ورزشی، یکی از دلایل اولیه فشار اضافی بر روی بافت‌ها از جمله تاندون‌ها است؛ که می‌تواند منجر به عارضه تاندونیت گردد.

با این حال، ابتلا به این عارضه، فقط برای ورزشکاران حرفه‌ای اتفاق نمی‌افتد. افراد با شغل‌هایی که نیاز به کار کردن در بالای سر دارند (مانند کار مونتاژ یا ماشین پرس بالای سر) یا بلند کردن وسایل سنگین، در معرض خطر ابتلا به تاندونیت هستند، اما هر فرد دیگری نیز، ممکن است در اثر استفاده مکرر از این تاندون‌ها، دچار تاندونیت شود. وارد شدن ضربه مستقیم به ناحیه شانه، یا افتادن روی بازوی کشیده شده، نیز می‌تواند باعث ایجاد تاندونیت شانه شود.

تاندونیت شانه، یکی از علل شایع درد و سفتی شانه است. این علائم، نشان دهنده تورم (التهاب) در یک ناحیه خاص، در مفصل شانه است.

هدف از درمان تاندونیت شانه، کاهش درد و التهاب و همچنین حفظ تحرک و جلوگیری از ناتوانی و عود مجدد علائم است. درمان‌ها، ممکن است شامل ترکیبی از استراحت، بستن شانه و استفاده از کیسه یخ برای آسیب‌های جدید و یا شدید، باشد. مصرف آسپرین، ناپروکسن و ایبوپروفن برای کاهش تورم، توصیه می‌شود. فیزیوتراپی، که شامل تمرینات حرکتی است نیز، بخشی از برنامه درمانی است. اگر درد، مداوم و خیلی شدید باشد، برای تسکین علائم، می‌توان به شانه، کورتیزون، تزریق کرد.

در صورتی که روتاتور کاف، یا تاندون دوسر بازو، تا حدی و یا به طور کامل پاره شده باشد و علائم با درمان‌های دیگر بهبود نیابد، روش جراحی، در نظر گرفته می‌شود. بوسیله جراحی، تاندون‌های آسیب‌دیده را ترمیم می‌کنند و بورس‌های ملتهب را که ممکن است شانه را نیز تحریک کنند، برمی‌دارند.

در رفتگی شانه

دررفتگی شانه

مفصل شانه پرتحرک ترین مفصل بدن است. این مفصل، می‌تواند در جهات مختلف بچرخد، اما این خاصیت باعث می‌شود که برای مفصل شانه، به راحتی در رفتگی، رخ بدهد.

در رفتگی جزئی (subluxation)، به این معنی است که سر استخوان بازو (هومروس) تا حدی خارج از کاسه (گلنوئید) قرار می‌گیرد. در رفتگی کامل به این معنی است که تمام استخوان بازو، از کاسه خارج شده باشد. در رفتگی جزئی و کامل شانه، هر دو باعث درد و بی ثباتی در شانه می‌گردد.

علائم در رفتگی شانه عبارتند از:

  • بد فرمی
  • تورم
  • بی حسی
  • ضعف
  • کبودی

گاهی اوقات، در رفتگی شانه، ممکن است باعث پارگی رباط‌ها یا تاندون‌های شانه و یا آسیب رسیدن به اعصاب شود. ممکن است که مفصل شانه، به سمت جلو، عقب و یا پایین، در رفتگی پیدا کند. یک نوع رایج در رفتگی شانه، در رفتگی آن به سمت جلو است (بی ثباتی قدامی). این به آن معنی است که استخوان بازو، به سمت جلو حرکت کرده و از حفره خود خارج شده است. این نوع در رفتگی، ممکن است زمانی اتفاق بیفتد که بازو در موقعیت پرتاب کردن، قرار گیرد.

پزشک، گوی استخوان بازو (هومروس) را دوباره در کاسه مفصل، قرار می‌دهد. این فرآیند، جا اندازی بسته، نامیده می‌شود. درد شدید این عارضه، تقریباً بلافاصله پس از بازگشت مفصل شانه به جای خود، متوقف می‌شود.

پزشک، ممکن است شانه را بوسیله یک کتف بند یا وسیله دیگری، به مدت چند هفته بعد از درمان، بی حرکت کند. استراحت فوری و به مدت طولانی، لازم است. بر روی محل درد، می‌توان ۳ تا ۴ بار در روز، یخ گذاشت.

پس از کاهش درد و تورم، پزشک تمرینات توانبخشی را برای شما تجویز می‌نماید. این تمرینات، به بازیابی دامنه حرکتی شانه و تقویت عضلات کمک می‌کنند.

شکستگی

شکستگی شانه

شکستگی به استخوان شکسته اشاره دارد. شکستگی‌های شانه، معمولاً برای استخوان‌های ترقوه، استخوان بالای بازو و کتف (تیغه شانه)، اتفاق می‌افتد.

شکستگی شانه، در بیماران سالمند، اغلب در نتیجه افتادن از حالت ایستاده، رخ می‌دهد. در بیماران جوان‌تر، شکستگی‌های شانه، اغلب به دلیل آسیب‌هایی با ضربه شدید، مانند تصادف با وسیله نقلیه موتوری یا آسیب ورزشی موضعی ایجاد می‌شوند.

شکستگی‌ها، اغلب باعث درد شدید، تورم و کبودی در ناحیه شانه می‌گردند.

اکثر شکستگی‌های شانه بدون جابجایی را، می‌توان با تکنیک‌های محتاطانه، درمان کرد، مانند:

  • سرما درمانی
  • بی‌حرکت کردن شانه، با بازو بند یا بستن استخوان در زمان بهبود یافتن استخوان‌ها
  • داروهای خوراکی برای کمک به کاهش درد
  • فیزیوتراپی و تمرینات دامنه حرکتی (از زمانی که استخوان‌ها شروع به بهبودی می‌کنند و تحت نظارت دقیق فیزیوتراپیست آغاز می‌گردد.)

در موارد شدید، ممکن است نیاز به جراحی باشد.

تاندونیت کلسیفیه

تاندونیت کلسیفیک

گاهی اوقات درد، تورم و مشکل در حرکت شانه به دلیل کریستال‌های کلسیم است که در داخل تاندون ایجاد می‌شود. تاندون‌ها، تارهای بسیار قوی هستند که ماهیچه‌ها را به استخوان‌ها متصل می‌کنند.

همه ما به ماده معدنی کلسیم، در بدن نیاز داریم، زیرا به قوی شدن استخوان‌ها و دندان‌ها کمک می‌کند. اما گاهی اوقات، اگر مقدار زیادی از آن در بدن وجود داشته باشد، کریستال‌های تیز و ریز آن، ممکن است در مکان‌های نامناسبی ایجاد شوند. این کریستال‌ها، اگر در تاندون‌ها تشکیل شوند، به آن تاندونیت کلسیفیه می‌گویند. این امر، می‌تواند در نقاط مختلف بدن، از جمله شانه‌ها اتفاق بیفتد.

سپس کریستال‌های کلسیم ممکن است که از تاندون خارج شده و باعث درد و تورم، در اطراف مفصل شوند. به این عارضه، پری آرتریت کلسیفیه، می‌گویند. تزریق استروئید، اغلب برای کاهش تورم خوب عمل می‌کند. اما گاهی اوقات، ممکن است لازم باشد رسوبات کلسیم، توسط جراحی لاپاراسکوپی، برداشته شوند.

گاهی اوقات تاندونیت کلسیفیه، می‌تواند واقعاً آزاردهنده باشد. علائم تاندونیت کلسیفیه عبارتند از:

  • درد یا سفت شدن ناگهانی شانه
  • درد شدید با حرکت شانه
  • درد شدیدی که خواب را مختل می‌کند
  • کاهش دامنه حرکتی شانه
  • حساسیت در، روتاتور کاف

درمان‌های مختلفی برای عارضه تاندونیت کلسیفیه وجود دارند. درمان شما، به شدت پیشرفت بیماری بستگی دارد. گزینه‌های درمانی تاندونیت کلسیفیه عبارتند از:

  • شاک ویو، درمانی برون بدنی (ESWT): این درمان امواج ضربه‌ای را به تاندون‌های آسیب دیده، ارسال می‌کند تا درد را کاهش داده و بهبودی را تسریع کند.
  • درمان با شاک ویو رادیال (RSWT): همانند RSWT ،ESWT نیز بر کاهش درد و بهبودی تمرکز دارد. RSWT، از تکنیک متفاوتی برای تولید امواج شوک‌دهنده استفاده می‌کند، اما هر دوی این درمان‌ها، نتایج یکسانی را به همراه دارند.
  • درمان لاواژ: در طول این درمان، پزشک، یک سوزن را مستقیماً در رسوب کلسیم وارد می‌نماید. سپس محلول سالین، برای تجزیه آن تزریق می‌شود.
  •  درمان با اولتراسوند: با استفاده از یک دستگاه دستی، پزشک، امواج صوتی با فرکانس بالا را به ناحیه مورد نظر هدایت می‌کند. این کار، به تجزیه رسوبات کلسیم کمک می‌کند.
  • عمل جراحی: در موارد شدید، انجام جراحی، برای برداشتن دستی رسوبات کلسیم، ضروری است. تقریباً ۱۰ درصد از افراد مبتلا به تاندونیت کلسیفیه، نیاز به جراحی دارند.

شانه منجمد (کپسولیت چسبنده)

شانه منجمد

اگر مبتلا به عارضه شانه منجمد هستید، کپسول اطراف مفصل شانه، خیلی سفت شده است و مانع حرکت شانه شما می‌گردد. بعضی مواقع، نمی‌دانیم که چرا این اتفاق می‌افتد، اگرچه گاهی اوقات این عارضه به دنبال آسیب، حمله قلبی یا سکته مغزی رخ می‌دهد؛ و در افراد دیابتی که نمی‌توانند به درستی انسولین تولید کنند، شایع‌تر است.

این عارضه معمولاً به مرور زمان، برطرف می‌شود، اما ممکن است دو تا سه سال طول بکشد. درد، می‌تواند شدید باشد و ممکن است دردهای عضلانی ناگهانی، که اسپاسم عضلانی نامیده می‌شوند، به خصوص در شب‌ها، برای شما رخ دهد. ممکن است که به مسکن نیاز داشته باشید.

عارضه شانه منجمد، معمولاً به آرامی، و در سه مرحله ایجاد می‌گردد.

  • مرحله یخ زدن. در این مرحله، هر حرکت شانه، باعث درد می‌شود و توانایی حرکت شانه محدود می‌گردد. این مرحله، از۲ تا ۹ ماه طول می‌کشد.
  • مرحله انجماد. درد، ممکن است در این مرحله کاهش یابد. با این حال، شانه، سفت تر می‌شود. در این مرحله، استفاده از شانه، دشوارتر می‌شود. این مرحله، از ۴ تا ۱۲ ماه طول می‌کشد.
  • مرحله ذوب. در این مرحله، توانایی حرکت کردن شانه، شروع به بهبود می‌کند. این مرحله از ۵ تا ۲۴ ماه طول می‌کشد.
  • داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی. داروهایی مانند آسپرین و ایبوپروفن، درد و تورم را کاهش می‌دهند.
  • تزریق استروئید کورتیزون. یک داروی ضد التهابی قوی است که مستقیماً به مفصل شانه، تزریق می‌شود.
  • هیدرو دیلاتاسیون. اگر علائم شما با روش‌های غیرجراحی، برطرف نشد، پزشک ممکن است هیدرو دیلاتاسیون را توصیه نماید. این روش، شامل تزریق آرام حجم زیادی از مایع استریل به مفصل شانه، برای گسترش و کشش کپسول مفصل شانه است. هیدرو دیلاتاسیون، توسط رادیولوژیست انجام می‌شود که از تصویربرداری، برای هدایت تزریق مایع، استفاده می‌کند.
  • فیزیوتراپی. انجام تمرینات خاص، به بازیابی حرکت شانه، کمک می‌کند. این حرکات، ممکن است تحت نظارت یک فیزیوتراپیست یا از طریق یک برنامه ورزشی خانگی انجام شوند. درمان، شامل حرکات کششی یا حرکاتی برای افزایش دامنه حرکتی شانه است. گاهی اوقات، از گرما دادن، برای کمک به شل شدن شانه، قبل از کشش استفاده می‌شود.
  • آرتروسکوپی شانه. در این روش، پزشک بر روی بخش‌های سفت کپسول مفصلی، یک برش می‌دهد. این کار، با استفاده از ابزارهایی به اندازه مداد که از طریق برش‌های کوچک در اطراف شانه، وارد می‌شوند، انجام می‌گردد.

استئوآرتریت (آرتروز)

استئوآرتریت شانه (آرتروز)

آرتروز، یک بیماری شایع است که می‌تواند هر مفصلی را درگیر کند؛ اما در شانه کمتر دیده می‌شود، مگر اینکه قبلاً آسیب دیده باشید یا مفاصل شانه، تحت فشار اضافی قرار گرفته باشند.

در آرتروز شانه، غضروف نازک‌تر می‌شود و تکه‌های کوچک استخوانی، به نام استئوفیت، روی مفصل ایجاد می‌گردد و شکل آن را تغییر می‌دهد.

این عارضه، می‌تواند بسیار دردناک باشد و حرکت بازو و شانه را دشوار نماید. ممکن است استفاده از دست‌ها، در سرتاسر بدن، رساندن دست به بالای سر، یا زمانی که روی سمت شانه آسیب دیده دراز کشیده‌اید، دردناک باشد.

درد شایع‌ترین علامت آرتروز شانه است. این درد، با فعالیت، تشدید می‌گردد و با گذشت زمان بدتر می‌شود. با پیشرفت بیماری، درد در هنگام استراحت نیز، ادامه می‌یابد و در هنگام خوابیدن نیز اختلال ایجاد می‌کند. مفصل آسیب دیده، محل احساس درد در بدن را تعیین می‌کند:

  • اگر مفصل شانه گلنوهومرال، تحت تأثیر قرار گرفته باشد، درد در پشت شانه احساس می‌شود و ممکن است که یک درد عمیق باشد.
  • اگر مفصل AC، تحت تأثیر قرار گیرد، درد در بالای شانه متمرکز می‌شود. این درد، ممکن است به سمت گردن کشیده شود.
  • محدود شدن حرکت و سفتی: ممکن است دامنه حرکتی خود را از دست بدهید و احساس سفتی کنید که انجام کارهای روزمره مانند بلند کردن بازو برای شستن موهایتان یا پایین آوردن چیزی از قفسه را دشوار کند.
  • کرپیتوس: هنگام حرکت دادن شانه، صداهای ساییدن و تق تق را می‌شنوید و احساس می‌کنید.

در حال حاضر هیچ درمانی برای آرتروز وجود ندارد، اما درمان‌های غیرجراحی می‌توانند روند پیشرفت آن را کند کرده و به مدیریت درد در شانه کمک نمایند. این گزینه‌های درمانی عبارتند از: اصلاح فعالیت، استراحت دوره‌ای، کمپرس سرد، فیزیوتراپی، داروهای ضد التهابی مانند آسپرین یا ایبوپروفن، و تزریق استروئید.

اگر به نظر برسد که آرتروز بیمار، با گذشت زمان، شدیدتر می‌شود، پزشک جراحی را پیشنهاد می‌کند.

درد شانه مرتبط با کیسه صفرا

درد شانه مرتبط با کیسه صفرا

وقتی کیسه صفرا، ملتهب و متورم شود، عصب فرنیک را در بدن، تحریک می‌کند. عصب فرنیک، از شکم، از طریق قفسه سینه، به سمت گردن، کشیده می‌شود. هر بار که یک وعده غذایی چرب می‌خورید، تحریک عصب، تشدید می‌شود و باعث احساس درد، در تیغه شانه راست می‌شود.

درد شانه، یکی از علائم اصلی مشکلات حاد کیسه صفرا است. درد شانه مرتبط با التهاب کیسه صفرا، معمولاً یک درد شدید ناگهانی در شانه راست است.

برای درمان درد شدید شانه راست، باید به متخصص داخلی مراجعه کنید تا از درمان تخصصی بهره‌مند شوید. گاهی اوقات دلیل درد، وجود سنگ کیسه صفرا است.

حمله قلبی

حمله قلبی

ارتباط بین حمله قلبی و درد بازو، ممکن است عجیب به نظر برسد؛ زیرا بازو آسیب ندیده است. دلیل درد بازو این است که اعصابی که سیگنال‌ها را از قلب به مغز می‌برند و آن‌هایی که کار مشابهی را برای بازو انجام می‌دهند، هر دو سیگنال‌های خود را به سلول‌های مغزی مشابهی ارسال می‌کنند.

درد یا ناراحتی قفسه سینه، تنگی نفس، درد یا ناراحتی در فک، گردن، پشت، بازو، احساس تهوع، سبکی سر یا خستگی غیرعادی در کنار درد شدید ناگهانی در شانه چپ، از علائم اصلی حمله قلبی است.

کار زیادی نمی‌توانید در هنگام حمله قلبی انجام دهید. تنها کاری که می‌توانید انجام دهید این است که، با اورژانس تماس بگیرید، یک آسپرین را بجوید و قورت دهید، دراز بکشید و آرام بمانید تا زمانی که کمک دریافت نمائید. پس از مراجعه به مرکز درمانی، پزشک بهترین روش درمانی را با توجه به شرایط شما انجام خواهد داد.

پلی میالژی روماتیسمی

پلی میالژی روماتیسمی

پلی میالژی روماتیسمی (PMR)، یک اختلال التهابی است که باعث درد و سفتی عضلانی، به ویژه در شانه‌ها و باسن می‌شود. علائم و نشانه‌های پلی میالژی روماتیسمی، معمولاً به سرعت آغاز می‌گردد و در هنگام صبح، بدتر می‌شود. اکثر افرادی که به پلی میالژی روماتیسمی، مبتلا می‌شوند، بالای ۶۵ سال، سن دارند. این عارضه، به ندرت افراد زیر ۵۰ سال را مبتلا می‌کند. این وضعیت، با بیماری التهابی دیگری به نام آرتروز سلول غول پیکر نیز، مرتبط است. آرتروز سلول غول پیکر می‌تواند باعث سر درد، مشکلات بینایی، درد فک و حساسیت پوست سر شود. این امکان وجود دارد که بیمار، هر دو عارضه را با هم داشته باشد.

علائم و نشانه‌های پلی میالژی روماتیسمی، معمولاً در هر دو طرف بدن رخ می‌دهند و ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • درد یا ناراحتی در شانه‌ها
  • درد یا ناراحتی در گردن، بالای بازوها، باسن و یا ران
  • سفتی در نواحی آسیب دیده، به ویژه در هنگام صبح، و یا پس از مدتی غیرفعال بودن
  • محدود شدن حرکات، در مناطق آسیب دیده
  • درد یا سفتی در مچ دست، آرنج یا زانو

همچنین ممکن است که، علائم و نشانه‌های عمومی‌تری داشته باشید، از جمله:

  • تب خفیف
  • خستگی
  • احساس ناخوشی عمومی (ناراحتی)
  • بی‌اشتهایی
  • کاهش ناخواسته وزن
  • افسردگی

درمان کردن PMR (پلی میالژی روماتیسمی)، بر کاهش درد و التهاب و کاهش سفتی، درد، خستگی و تب تمرکز دارد. این درمان‌ها، شامل مصرف داروهای ضد التهابی و تمرینات ورزشی است.

  • کورتیکواستروئیدها، داروهای ضد التهابی قوی هستند که به کاهش التهاب و تسکین سفتی و درد کمک می‌کنند. این داروها، پایه اصلی درمان PMR هستند. دوز داروهای استروئیدی برای درمان PMR، کم است و علائم بیماری، به سرعت با درمان، بهبود می‌یابند. پس از برطرف شدن علائم، دوز مصرفی، کاهش می‌یابد.
  • گاهی اوقات، موارد خفیف PMR، با داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن و ناپروکسن، برای کاهش علائم، درمان می‌شوند.
  • ورزش و استراحت، هر دو نقش مهمی در درمان PMR دارند. ورزش منظم، برای حفظ انعطاف پذیری مفاصل، قدرت عضلانی و عملکرد ضروری است. اشکال مفید ورزش، شامل پیاده روی، دوچرخه سواری و ورزش در استخر است. همچنین، استراحت کردن، برای زمان دادن به بدن، برای ریکاوری پس از ورزش و سایر فعالیت‌ها ضروری است.

توجه: با درمان کردن، علائم PMR معمولاً در عرض چند روز کاهش می‌یابد و یا از بین می‌رود. بدون درمان، علائم، ممکن است پس از یک سال از بین بروند؛ اما همچنین ممکن است تا پنج سال یا بیشتر نیز طول بکشد. تغذیه مناسب، فعالیت، استراحت و پیروی از رژیم‌های دارویی، برای مدیریت این بیماری مهم هستند. هنگامی که  سفتی در بدن، برطرف شد، فرد می‌تواند در صورت تحمل، به فعالیت‌های روزانه، از جمله ورزش، بازگردد.

فشرده شدن عصب گردن

فشرده شدن عصب گردن

زمانی که مهره یا دیسک در قسمت فوقانی ستون فقرات، به عصب، فشار می‌آورد، عصب گردن، فشرده می‌شود. یک عصب فشرده شده در گردن، می‌تواند باعث دردی شود که به سمت شانه، کشیده می‌شود. به این عارضه، رادیکولوپاتی گردن نیز، می‌گویند. رادیکولوپاتی گردنی، اغلب از تغییرات ستون فقرات به دلیل افزایش سن یا آسیب ناشی می‌شود.

این عارضه، اغلب، با احساس سوزن سوزن شدن در بازو یا دست، و همچنین دردی که در بازوی شما حرکت می‌کند، همراه است.

درمان گردن دردی که به شانه کشیده می‌شود، به منشأ آن بستگی دارد. گاهی ممکن است شما را نزد یک جراح مغز و اعصاب بفرستند، اما گاهی اوقات این وضعیت تنها زمانی تایید می‌شود که درمان فیزیوتراپی گردن مشکل را برطرف کند.

مشکلات ریوی

مشکلات ریوی

عوارضی که ریه‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد، مانند سرطان، گاهی اوقات می‌تواند باعث درد در شانه شود. اگر سیگاری هستید و بالای ۴۰ سال دارید، سرطان خطر بیشتری دارد.

اگر بیش از سه هفته است که درد غیرقابل توضیحی را تجربه می‌کنید، پزشک ممکن است به شما توصیه کند که یک عکس از قفسه سینه بگیرید. همچنین اگر دچار کاهش وزن غیرقابل توضیح یا تعریق شبانه شده‌اید، باید به پزشک خود اطلاع دهید.

علائم اولیه بیماری ریوی، به راحتی نادیده گرفته می‌شود. اغلب، نشانه اولیه بیماری ریوی، نداشتن سطح بالای انرژی معمول بدن است.

علائم و نشانه‌ها، ممکن است بر اساس نوع بیماری ریوی متفاوت باشد. علائم رایج عبارتند از:

  • مشکل در تنفس
  • تنگی نفس
  • احساس اینکه هوای کافی دریافت نمی‌کنید.
  • کاهش توانایی در ورزش کردن
  • سرفه‌ای که برطرف نمی‌شود.
  • سرفه خونی یا مخاطی
  • درد یا ناراحتی هنگام دم و یا بازدم

از آنجا که شانه درد در این مورد یکی از علائم بیماری حاد ریوی است، درمان به نوع مشکل ریوی و شدت آن بستگی دارد.

آرتریت روماتوئید شانه

آرتریت روماتوئید شانه

آرتریت روماتوئید نوعی آرتروز التهابی است که معمولاً در دست‌ها و پاها شروع می‌شود، اما می‌تواند شانه‌ها را نیز درگیر کند. در آرتریت روماتوئید، سیستم دفاعی بدن، به جای مبارزه با عفونت‌ها، به بافت‌های سالم بدن (مانند غضروف و رباط‌ها) آسیب می‌رساند. این عارضه، باعث می‌شود استخوان‌های مفصل شانه به هم ساییده شوند. این اصطکاک، باعث درد و حتی ایجاد خارهای استخوانی می‌گردد؛ و به طور معمول، هر دو شانه را به طور همزمان تحت تاثیر قرار می‌دهد.

شایع‌ترین علائم آرتریت روماتوئید عبارتند از:

  • درد مفصل
  • تورم مفاصل، گرمی و قرمزی
  • سفتی مفاصل، به خصوص اول صبح یا بعد از نشستن طولانی مدت
  • کمبود انرژی، این می‌تواند به عنوان خستگی احساس شود.
  • کم شدن اشتها (احساس گرسنگی نداشتن)
  • کاهش وزن
  • درجه حرارت بالا یا تب
  • عرق‌کردن
  • خشکی چشم، در اثر التهاب
  • درد قفسه سینه، در اثر التهاب

درمان‌های مختلفی برای آرتریت روماتوئید وجود دارند. هرچه درمان‌های فشرده، زودتر شروع شود، احتمال اثربخشی آن‌ها بیشتر است.

  • مسکن‌ها
  • داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)
  • داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری (DMARDs)
  • استروئیدها (همچنین به عنوان کورتیکواستروئیدها شناخته می‌شوند.)
  • فیزیوتراپی
  • آب درمانی
  • جراحی تعویض مفصل

بورسیت ساب آکرومیال

بورسیت ساب آکرومیال

در سرتاسر بدن، کیسه‌های کوچک پر از مایعی به نام بورسا وجود دارند. بورسا، بالشتک‌های نازکی بین استخوان‌ها و قسمت‌های متحرک بدن، مانند ماهیچه‌ها و تاندون‌ها هستند. اگر بورسا متورم شود و مایعات داخل آن، بیش از حد نرمال، افزایش یابد، دچار بیماری به نام بورسیت می‌شوید. این وضعیت اغلب به دلیل استفاده بیش از حد، ایجاد می‌شود و همچنین ممکن است به دلیل آسیب ناشی از چیزی مانند زمین خوردن بوجود بیاید و می‌تواند با آسیب دیدگی شانه نیز مرتبط باشد.

هنگامی که بورسا تحت فشار باشد، بیمار علائم زیر را تجربه می‌کند:

  • شانه درد
  • دردی که بعد از فعالیت‌های مکرر بدتر می‌شود.
  • حساسیت شانه
  • گسترش درد
  • ضعف عضلانی
  • درد در دامنه حرکتی وسیع
  • بدون تورم
  • تب و خستگی، و قرمزی و گرمی پوست
  • استراحت کردن
  • سرما درمانی
  • داروهای موضعی
  • داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)
  • فیزیوتراپی
  • تخلیه بورسا
  • آنتی بیوتیک
  • تزریق کورتیکواستروئید
  • جراحی

پارگی روتاتور کاف

پارگی روتاتور کاف

پارگی روتاتور کاف، شکافی در گروه چهارتایی ماهیچه و تاندون (روتاتور کاف) است که مفصل شانه شما را تثبیت می‌کند و به شما اجازه می‌دهد بازوهای خود را بلند کرده و بچرخانید. دو نوع پارگی روتاتور کاف وجود دارد. پارگی جزئی، هنگامی که یکی از عضلات تشکیل دهنده روتاتور کاف، ساییده یا آسیب دیده باشد. نوع دیگر، پارگی کامل است. پارگی که تا انتها از تاندون می‌گذرد و یا تاندون را از استخوان جدا می‌کند. حوادثی مانند زمین خوردن، می‌تواند باعث شکستگی استخوان ترقوه یا در رفتگی شانه گردد و باعث پارگی روتاتور کاف شود.

به طور معمول، پارگی روتاتور کاف، به مرور زمان رخ می‌دهد؛ زیرا تاندون، با افزایش سن و استفاده زیاد، فرسوده می‌شود (پارگی دژنراتیو). افراد بالای ۴۰ سال، بیشتر در معرض خطر هستند.

پارگی روتاتور کاف، علائمی مانند موارد زیر را دارد:

  • به عنوان یک درد مبهم در عمق شانه توصیف شود.
  • اختلال خواب
  • شانه کردن موها یا رسیدن دست به پشت سر را سخت می‌کند.
  • می‌تواند با احساس ضعف در بازو همراه باشد.
  • کرپیتوس یا احساس تق تق کردن در هنگام حرکت دادن شانه در موقعیت‌های خاص

پارگی روتاتور کاف، اغلب جزئی است و با روش‌های زیر قابل درمان است:

  • استراحت کنید تا روتاتور کاف شما بهبود یابد.
  • داروهایی مانند استامینوفن و داروهای ضد التهابی برای کمک به درد و تورم
  • فیزیوتراپی برای تقویت عضلات شانه
  • همچنین ممکن است تمرین‌هایی را در خانه انجام دهید و پیشنهاداتی دریافت کنید که به شما کمک می‌کند از شانه‌های خود به روش‌های ایمن‌تر و راحت‌تر در زندگی روزمره خود استفاده نمائید.
  • تزریق استروئید به مفصل شانه، که می‌تواند باعث تسکین موقت درد شود.

اگر این درمان‌ها جواب نداد، ممکن است به جراحی نیاز داشته باشید، به خصوص اگر پارگی کامل داشته باشید. این احتمال وجود دارد که پزشک، تصمیم به  بخیه زدن ناحیه پاره شده یا اتصال مجدد تاندون به استخوان را داشته باشد.

در برخی موارد، پزشکان ممکن است تصمیم داشته باشند که قطعات کوچکی از تاندون یا استخوانی را که در مفصل شانه شما گیر کرده است بیرون بیاورند، یا نواحی کوچکی از استخوان یا بافت را بردارند تا به تاندون شما فضای بیشتری برای حرکت بدهند.

تاندونیت عضله دوسر

تاندونیت عضله دوسر

عضله دوسر در جلوی بازوی شما قرار دارد. این عضله، دارای دو تاندون است که آن را به استخوان‌های کتف و شانه متصل می‌کند و یک تاندون که به استخوان رادیوس در آرنج متصل می‌شود. تاندون‌ها نوارهای سختی از بافت هستند که ماهیچه‌ها را به استخوان‌ها متصل می‌کنند؛ و به ما اجازه می‌دهند تا اندام‌های خود را حرکت دهیم. اگرچه تاندون‌ها سخت هستند، اما اگر بیش از حد از آنها استفاده کنید ممکن است آزرده و دردناک شوند. این به دلیل پارگی‌های کوچک در تاندون، ایجاد می‌شود و به آن تاندونیت می‌گویند.
تاندونیت ممکن است به دلیل حرکت‌های مکرر رخ دهد. به عنوان مثال، بازیکنان حرفه‌ای بیسبال، شناگران، بازیکنان تنیس و گلف بازان، مستعد ابتلا به تاندونیت در شانه‌ها، بازوها و آرنج خود هستند. تاندونیت، همچنین می‌تواند به دلیل فشار جدی و ناگهانی به تاندون رخ دهد؛ و ممکن است که تاندونیت عضله دوسر، در شانه یا آرنج ایجاد شود. وجود تاندونیت، در هر دو محل به طور همزمان غیرمعمول است. در شانه، تاندونیت دوسر بازو می‌تواند همزمان با تاندونیت روتاتور کاف رخ دهد، زیرا بخشی از مجموعه روتاتور کاف است.

هنگام پاره شدن تاندون، ممکن است صدایی شبیه به ترکیدن را بشنوید یا احساس کنید. علائم دیگری که نشان می‌دهد که، تاندون عضله دوسر پاره شده است، عبارتند از:

  • درد شدید در شانه یا آرنج
  • کبودی که روی بازو یا ساعد نزدیک آرنج ظاهر می‌گردد.
  • احساس ضعف در شانه و یا آرنج
  • در چرخاندن بازو از حالت «کف دست رو به پایین» به «کف دست رو به بالا» مشکل دارید.
  • تغییر در کانتور جلوی عضله دوسر بازو یا پارگی آن

درمان‌های اصلی تاندونیت دوسر بازو عبارتند از:

  • استراحت کردن
  • استفاده از بسته‌های یخ
  • داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)
  • استروئیدها، مانند کورتیزون، داروهای ضد التهابی بسیار موثری هستند.
  • تزریق استروئید به تاندون
  • فیزیوتراپی

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

علائم بیشتر بیماری‌هایی که منجر به شانه درد می‌شوند با استراحت و درمان‌های خانگی پس از گذشت چند روز‌ کمرنگ‌تر شده و نهایتاً بهبود می‌یابند، اما در صورت تجربه یکی از موارد زیر، بهتر است در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید:

  • درد شانه همراه با تب، تورم یا قرمزی
  • مشکلات حرکت شانه
  • درد، بیش از ۲ تا ۴ هفته، حتی پس از درمان خانگی
  • تورم شانه
  • رنگ قرمز یا آبی پوست، در ناحیه شانه
  • اگر بیش از یک بار، شانه درد داشته باشید.
  • اگر شانه، بازو یا دست شما، در یک سمت، ضعیف‌تر از سمت دیگر باشد.
  • اگر در رفتگی دارید یا احساس می‌کنید که، شانه شما به بیرون منحرف شده است.
  • اگر درد شدید در هر دو شانه ایجاد شود.
  • همچنین اگر در ناحیه ران خود درد داشته باشید.

نحوه تشخیص علت شانه درد

پزشک، یک ارزیابی کامل را انجام می‌دهد تا علت درد شانه شما را تشخیص داده و گزینه‌های درمانی را در اختیار شما قرار دهد.

سوابق پزشکی

اولین مرحله در ارزیابی، شرح حال کامل پزشکی است. ممکن است پزشک از شما بپرسد که درد چگونه و چه زمانی شروع شده است، آیا قبلاً رخ داده است و آیا درمان شده است یا خیر، و سؤالات دیگری برای تعیین سلامت عمومی و علل احتمالی مشکل شانه شما بپرسد. از آنجایی که اکثر بیماری‌های شانه، با فعالیت‌های خاص تشدید می‌شوند و با فعالیت‌های خاص تسکین می‌یابند، سابقه پزشکی می‌تواند اطلاعات خوبی از منشاء درد شما در اختیار متخصص قرار بدهد.

معاینه بالینی

یک معاینه جامع، برای یافتن دلایل درد شانه شما مورد نیاز است. پزشک شما به دنبال ناهنجاری‌های فیزیکی، تورم، بد فرمی یا ضعف عضلانی خواهد بود و نواحی حساس را بررسی می‌کند. او دامنه حرکت و قدرت شانه‌های شما را آزمایش خواهد کرد.

آزمایش‌ها

آزمایش‌های تشخیصی شانه درد

پزشک، همچنین ممکن است یک یا چند آزمایش تصویربرداری را برای بررسی دقیق تر توصیه کند:

  • تصویربرداری اشعه ایکس. این آزمایشات می‌توانند به پزشک شما کمک کنند تا خار استخوان، آرتروز و سایر علل شانه درد مرتبط با استخوان را پیدا کند. پزشک شما همچنین ممکن است یک آرتروگرام را توصیه کند که شامل یک شات رنگ است تا جزئیات را واضح‌تر نشان دهد.
  • تصویر برداری ام‌ آر آی. این آزمایش، از امواج رادیویی و یک آهنربای قدرتمند، برای ایجاد تصاویر دقیق از شانه، استفاده می‌کند.
  • سی تی اسکن. این آزمایش، مجموعه‌ای از تصاویر اشعه ایکس است که از زوایای مختلف گرفته شده است. هنگامی که نتایج این آزمایشات در کنار هم قرار می‌گیرند، می‌توانند به پزشک شما دید بهتری نسبت به اتفاقاتی که در شانه شما می‌افتد، ارائه دهند.
  • الکترومیوگرافی EMG. این کار، فعالیت الکتریکی عضلات شما را اندازه گیری می‌کند تا ببیند آیا مشکلی در اعصاب شما وجود دارد یا خیر.
  • آرتروسکوپی. این یک روش جراحی است که به یک دوربین فیبر نوری کوچک اجازه می‌دهد تصاویری با کیفیت بالا از شانه شما به پزشک نشان دهد. در بعضی موارد، پزشک، ممکن است بتواند مشکل را در طول عمل آرتروسکوپی، درمان کند.

دیگر روش‌های تسکین درد شانه

درمان شانه درد، به علت ایجاد شانه درد بستگی دارد و نمی‌توان برای همه‌ی علت‌ها درمان یکسانی در نظر گرفت. در کنار درمان تخصصی شانه درد، پزشک ممکن است درمان‌های دیگری برای تسکین درد شانه و توانبخشی به شما پیشنهاد دهد.

ورزش‌ برای شانه درد

گاهی ممکن است فیزیوتراپیست یا متخصص طب فیزیکی انجام برخی حرکات ورزشی را به شما توصیه کند.

کشش بازو (ایستاده)

کشش بازو (ایستاده)

بایستید و باز‌وهایتان را در کنار پهلوهایتان شل کنید. بازوهای خود را تا جایی که راحت است بالا بیاورید و ۵ تا ۱۰ ثانیه نگه دارید. وقتی بازوهایتان بالا می‌آیند، کف دست‌هایتان باید رو به روی هم باشد. دست‌ها را پایین بیاورید و پنج بار تکرار کنید.

می‌توانید این تمرین را با بالا بردن دست‌ها از جلو یا به پهلو انجام دهید. انجام هر کدام از این تمرینات، باعث کشش بیشتر عضلات می‌شود.

کشش بازو (دراز کشیده)

کشش بازو (دراز کشیده)

به پشت دراز بکشید و بازوها را در پهلوی خود قرار دهید. بازوهای خود را تا جایی که راحت است از بالای سر خود بالا بیاورید؛ باید کف دست‌ها رو به روی هم باشند. 5 تا 10 ثانیه نگه دارید. بازوها را به پهلوها برگردانید و پنج بار تکرار کنید.

کشش نوار مقاومت برای شانه‌ها

یک نوار ورزشی مقاومت کشدار زرد یا قرمز را در دستان خود نگه دارید و انگشتان خود را در اطراف آن به سمت داخل حلقه کنید. آرنج‌های شما باید در ارتفاع کمر، درست بالای باسن خم شوند و بازوها و دست‌ها در راستای شانه‌ها باشند.

آرنج‌های خود را در همان حالت، در پهلوها نگه دارید، باند را تا دورترین نقطه راحت بکشید و تا ۱۰ بشمارید. به آرامی دست‌های خود را در راستای شانه‌های خود برگردانید. این کار را ۱۰ بار تکرار کنید. سعی کنید این تمرین را سه بار در روز انجام دهید.

اوزون تراپی

اوزون تراپی

در مواردی که بسیاری از درمان‌های سنتی باعث بهبود یا تسکین کامل درد نشوند، اوزون‌ تراپی از تزریق موضعی اوزون، برای بازسازی بافت جدید در مناطقی که آسیب دیده است، استفاده می‌کنند. بیش از هفتاد سال است که اوزون در پزشکی استفاده می‌شود. این یک مولکول طبیعی است که از سه اتم اکسیژن تشکیل شده است. اتم‌های اکسیژن، معمولاً به صورت جفت با هم ترکیب می‌شوند، زیرا به این ترتیب بسیار پایدارتر هستند. سومین اتم اکسیژن موجود در اوزون، به آن ظرفیت بسیار بیشتری برای تاثیر بر بهبودی، نسبت به هر ماده طبیعی دیگری می‌دهد. پرولوزون تراپی، از قدرت اکسیژن برای تحریک بدن، در جهت التیام خود استفاده می‌کند. برای تمام انواع دردهای اسکلتی-عضلانی و مفاصل، از جمله بسیاری از دردهای شانه، بسیار عالی است. اوزون درمانی در بسیاری از پاتولوژی‌های شانه، مانند بورسیت ساب آکرومیال، تاندونیت کلسیفیه، کپسولیت چسبنده و پارگی جزئی روتاتور کاف، استفاده شده، که نتایج مثبتی ارائه داده است.

PRP تراپی

PRP تراپی

آسیب‌های روتاتور کاف، در گذشته، نیازمند تکنیک‌های تهاجمی و جراحی برای ترمیم بوده‌اند. بدون جراحی، بیماران مجبور بودند با درد، ضعف و کاهش قابل توجه تحرک، زندگی کنند.

امروزه، درمان‌های پزشکی احیا کننده، جایگزین بسیار بهتری برای روش‌های قدیمی هستند. به طور خاص، تزریق پی آر پی (PRP) کم تهاجمی، ممکن است باعث تسکین درد و بازیابی قدرت شود و در عین حال به بسیاری از بیماران کمک کند تا از خطرات و دوره نقاهت مرتبط با جراحی شانه، اجتناب کنند. پلاسمای غنی از پلاکت، یا تزریق پی آر پی، نوعی درمان ارتوبیولوژیک (orthobiologic) است که گاهی به عنوان داروی احیا کننده نیز شناخته می‌شود. ارتوبیولوژیک‌ها، موادی هستند که به طور طبیعی در بدن انسان وجود دارند. هنگامی که این مواد استخراج، تغلیظ و دوباره به بدن تزریق می‌شوند، مکانیسم‌های درمانی خود بدن را فعال می‌نمایند. پس از تشخیص آسیب شانه، جراح ارتوپد یا متخصص پزشکی ورزشی، ممکن است استفاده از تزریق PRP را برای تسهیل مکانیسم‌های بهبودی بدن، توصیه کند.

در تحقیق نشان داده شده است که درمان PRP برای درمان پارگی روتاتور کاف، بدون خطرات و هزینه‌های جراحی، بسیار موثر بوده است. علاوه بر این، از آنجایی که تزریق PRP در مطب پزشک انجام می‌شود، نیازی به بستری شدن در بیمارستان یا بهبودی طولانی مدت، پس از جراحی نیست.

شاک ویو تراپی

شاک ویو تراپی

بیشتر درمان‌ها فقط روی آسیب‌های جدید، که فقط چند روز یا هفته‌، از آن می‌گذرد، تأثیر می‌گذارند. هنگامی که بافت اسکار شکل می‌گیرد و بهبودی متوقف می‌شود (مزمن می‌شود)، بدن در معرض آسیب است.

شاک ویو، که برای شکستن سنگ‌های کلیه ساخته شده است، می‌تواند بافت اسکار را تجزیه کند و رشد رگ‌های خونی جدید را تحریک نماید، عملکرد مناسب ماهیچه‌ها را تقویت کرده و بدن روند بهبودی را از سر می‌گیرد.

در مورد صدماتی که برای ماه‌ها یا سال‌ها باقی مانده است، شاک ویو بسیار مفید است. اگر آسیب‌های مزمن شانه دارید، امید خود را از دست ندهید، زیرا شاک ویو، یکی از موثرترین گزینه‌های فیزیوتراپی است.

لیزر درمانی

لیزر درمانی

در حال حاضر، لیزر درمانی با قدرت بالا، به یک روش مهم برای درمان شانه درد، تبدیل شده است، زیرا یک راه حل درمانی موثر، ایمن، غیر تهاجمی و بدون درد ارائه می‌دهد.

وقتی بیماری‌های زیادی وجود دارند که می‌توانند باعث درد در شانه شوند، پس چه نوع شانه دردی را می‌توان با لیزر، درمان کرد؟

لطفا از لیست زیر پاسخ خود را بگیرید:

  • روماتیسم مفصلی
  • پری آرتریت شانه
  • کشیدگی عضلات کتف
  • بورسیت و تاندونیت
  • اسپوندیلوز گردنی
  • التهاب شانه
  • رادیکولیت حاد گردن
  • آراکنوئیدیت ستون فقرات
  • آسیب حاد
  • کشیدگی و پارگی روتاتور کاف
  • آسیب‌های بازویی

لیزر درمانی، با استفاده از طول موج‌های خاص نور لیزر با قدرت بالا، برای تسکین درد شانه، کارآمد است. تحت تابش صحیح، لیزر می‌تواند حساسیت عصبی را با کاهش ماده شیمیایی موثر در درد، کاهش دهد، التهاب را با افزایش ATP، کم کند و می‌تواند روند ترمیم سلول‌ها را تسریع نموده، روند ترمیم بافت و تولید مثل سلولی را تسریع کند، از طریق افزایش تشکیل مویرگ‌های جدید، در بافت‌های آسیب دیده و غیره، روند بهبودی را تسریع بخشد.

شل‌ کننده‌های ماهیچه

اگر تنش عضلانی یا اسپاسم، در اطراف مفصل شانه دارید، شل کننده‌های عضلانی، ممکن است به درمان درد کمک کنند. شل کننده‌های عضلانی رایج، عبارتند از سیکلوبنزاپرین، تیزانیدین و باکلوفن. البته برای این داروها، شما نیاز به نسخه پزشک، دارید. به یاد داشته باشید که شل کننده‌های عضلانی، باعث خواب آلودگی می‌شوند و در صورت رانندگی یا کار با ماشین آلات نباید مصرف شوند.

پیشگیری از شانه درد

پیشگیری از شانه درد

ورزش‌هایی که در بخش‌های پیشین معرفی کردیم می‌توانند تاثیر بسیاری بر نرم شدن مفصل‌ها و اصلاح حالت بدن برای پیشگیری از شانه درد داشته باشند. اما برای پیشگیری از شانه درد باید موارد بیشتری را در نظر داشت و رعایت کرد. مهم‌ترین این موارد به شرح زیر هستند:

  • عضلات شانه‌های خود را تمرین دهید.

تقویت عضلات اطراف شانه، به ثابت نگه داشتن آن و محافظت از شانه در برابر آسیب، کمک می‌کند. اما برای انجام این کار، نیازی به تجهیزات ورزشی پیچیده ندارید. ورزش‌های ویلیامز، در انجام تمرینات با باندهای الاستیک، که باعث افزایش تدریجی و پیوسته مقاومت، در طول یک حرکت می‌شود، عمل می‌کند. آکادمی جراحان ارتوپدی آمریکا، برنامه ترمیم روتاتور کاف و شانه را ارائه می‌دهد که شامل ۱۸ تمرین است که طیف وسیعی از گروه‌های عضلانی مختلف را هدف قرار می‌دهد و برای سلامت شانه‌ها، ضروری هستند. این تمرینات روتین، می‌تواند برای بهبودی پس از آسیب، یا حفظ سلامت شانه، استفاده شود.

  • روی انعطاف پذیری کار کنید.

کشش روزانه می‌تواند به حفظ انعطاف پذیری شانه، و دامنه حرکتی خوب کمک کند، که تا حدی از شانه در برابر آسیب محافظت می‌کنند. به همین دلیل است که بعضی از پزشکان، تمرین یوگا را پیشنهاد می‌کنند که قدرت و تعادل را نیز بهبود می‌بخشد، که باعث جلوگیری از افتادن‌هایی می‌گردند که می‌توانند منجر به شکستگی شوند.

  • همیشه بدن را گرم کنید.

اگر سه دقیقه قبل از برنامه‌ریزی برای مسابقه در زمین تنیس حاضر شوید و شروع به بازی کنید، عملاً مشکل شانه را برای خود پی‌ریزی می‌کنید. وقتی می‌خواهید در فعالیت‌های ورزشی شرکت کنید، ابتدا خود را گرم کنید. یک برنامه روتین، قبل از فعالیت، ممکن است شامل تمرینات کاردیو (هوازی)، مانند جامپینگ جک، به علاوه بعضی از تمرینات کششی و روتاتور کاف باشد که در تمرینات تناسب اندام خود انجام می‌دهید.

  • حفظ تعادل را تمرین کنید.

در حالی که ورزش برای شانه‌های شما خوب است، انجام بیش از حد، به ویژه همراه با تکنیک ضعیف، می‌تواند خطر آسیب را افزایش دهد. به عنوان مثال، قرار دادن شانه در موقعیت فشار شدید و سپس بارگذاری آن با مقاومت، می‌تواند روتاتور کاف شما را در معرض فشار زیادی قرار دهد؛ احتمالاً بیشتر از آن که بتواند تحمل کند. فرض کنید در حال انجام یک حرکت فشاری هستید، احتمالاً بهتر است قفسه سینه خود را تا انتها به سمت زمین نبرید، زیرا شانه‌های شما به طور قابل توجهی کشیده می‌شوند و سپس کل وزن بدن خود را به سمت بالا فشار می‌دهید. بهتر است که طوری بایستید که آرنج‌هایتان موازی با بدنتان باشند.

  • ارگونومی خود را بهبود بخشید.

اگر از رایانه استفاده می‌کنید، نحوه نشستن پشت میز، می‌تواند تفاوت زیادی ایجاد کند. فعالیت‌های تکراری، حتی چیزی به ظاهر بی ضرر، مانند استفاده از ماوس کامپیوتر، می‌تواند بر شانه‌ها تأثیر بگذارد. بهتر است میز کامپیوترتان نسبتاً بلند باشد، تا شانه‌هایتان دائماً کشیده نشود. صاف نشستن نیز مهم است، زیرا قوز کردن روی صندلی، می‌تواند منجر به سفت شدن عضلات شود و بر حرکت شانه‌های شما تأثیر بگذارد.

سوالات متداول

شانه درد در بارداری نشانه چیست؟

درد شانه در دوران بارداری، ممکن است در هر زمانی و به دلایل زیادی رخ دهد. این درد، بیشتر اوقات، طبیعی است. و به دلیل تغییراتی که در عضلات و مفاصل، بوجود می‌آید، ایجاد می‌شود. این علل می‌تواند شامل فشار دادن به کمر، خوابیدن در حالت نامناسب، نداشتن حالت بدنی خوب و ایستادن برای مدت طولانی باشد.

آیا روتاتور کاف، به خودی خود بهبود می‌یابد؟

در اکثر پارگی‌های روتاتور کاف، عضله به طور جزئی یا کامل از استخوان جدا می‌شود. پارگی روتاتور کاف، به خودی خود بهبود نمی‌یابد. برای بازیابی مفصل شانه، به ترمیم روتاتور کاف نیاز دارید. جراح شانه، پزشک متخصصی است که برای آسیب‌دیدگی روتاتور کاف، باید به او مراجعه کنید.

آیا می‌توانم با یک روتاتور کاف پاره شده، زندگی کنم؟

بیمارانی که دارای پارگی‌های روتاتور کاف «متعادل» هستند، ممکن است همچنان حرکات خوبی داشته باشند و بتوانند فعالیت‌های روزمره زندگی خود را انجام دهند.. این معمولاً از طریق جفت شدن نیروی متعادل در سراسر مفصل گلنوهومرال (زیر کتفی دست نخورده و ترس مینور) و به کارگیری عضله دلتوئید حاصل می‌شود.

آیا احساس شانه درد، در طول عفونت کرونا، طبیعی است؟

هنوز دلیلی برای وجود درد شانه در طول عفونت کرونا، یافت نشده است. با این وجود، بسیاری از بیماران، درد شانه را گزارش کردند. جای نگرانی نیست، این درست مثل درد عضلانی هنگام آنفولانزا است. درمان‌های خانگی و البته استراحت به شما کمک می‌کنند تا زودتر بهبود پیدا کنید.

مشکلی ندارد که با وجود شانه درد در بدنسازی، به تمرین ادامه بدهم؟

ورزش نباید به طور کلی شانه درد فعلی شما را بدتر کند. با این حال، انجام تمرینات جدید، گاهی اوقات می‌تواند باعث درد کوتاه مدت عضلانی شود؛ زیرا بدن به حرکت به روش‌های جدید عادت ندارد. این نوع درد، باید به سرعت کاهش یابد و درد شما نباید صبح روز بعد از ورزش بدتر شود.

شانه‌ درد‌های عصبی چیست؟

تنش و سفتی در شانه‌های شما از علائم رایج اضطراب و استرس است. این بخشی از واکنش طبیعی بدن شما در مقابل تنش یا فرار است و یا روش آماده شدن برای مقابله یا زنده ماندن در برابر با یک تهدید فیزیکی است. خوشبختانه، شانه درد ناشی از استرس، به خوبی به یوگا، کشش و سایر روش‌های آرام‌سازی پاسخ می‌دهد.

آیا درد شانه با معده ارتباطی دارد؟

زمانی که لوزالمعده، ملتهب شود، می‌تواند باعث درد در سایر قسمت‌های بدن شود. در حقیقت، کسانی که از پانکراتیت حاد رنج می‌برند، ممکن است درد ناگهانی را در بالای شکم خود احساس کنند که اغلب به پشت، کشیده می‌شود؛ معمولاً در محل تیغه شانه چپ.

شانه درد سمت چپ نشانه چیست؟

علاوه بر احتمال سرچشمه گرفتن شانه درد سمت چپ از مشکلات حاد در کیسه صفرا، اگر شانه درد سمت چپ با درد ناگهانی و شدید در قفسه سینه همراه باشد باید فوراً با اورژانس تماس بگیرید، چرا که شانه درد سمت چپ شما می‌تواند نشانه سکته قلبی باشد.

دکتر حمیده دهقانی
دکتر حمیده دهقانی

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی و نوار عصب - عضله

-فارغ التحصیل پزشک عمومی سال ۹۲ از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و ورودی تخصص طب فیزیکی و توانبخشی سال ۹۴
-فارغ التحصیل تخصص در سال ۹۷ از دانشگاه علوم پزشکی ارتش

بیشتر بدانید
دکتر حمیده دهقانی
دکتر حمیده دهقانی

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی و نوار عصب - عضله

-فارغ التحصیل پزشک عمومی سال ۹۲ از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و ورودی تخصص طب فیزیکی و توانبخشی سال ۹۴
-فارغ التحصیل تخصص در سال ۹۷ از دانشگاه علوم پزشکی ارتش

بیشتر بدانید

مقالات مرتبط

مقالات

ورزش برای درمان سیاتیک

درد سیاتیک دردی است که در مسیر عصب سیاتیک بوجود می آید یعنی  از کمر، به باسن ، پشت ران و پشت و یا خارج ساق پا احساس

مطالعه »
فیزیوتراپی

فیزیوتراپی در دزفول

فیزیوتراپی زیر مجموعه ای از رشته پزشکی محسوب می‌شود که می‌تواند با هدف بهبود عملکرد اندام ها و کارکرد آنها نقش موثری در بیمارانی که

مطالعه »
تماس با کلینیک