بورسیت زانو نوعی التهاب است که به علت تجمع مقدار کمی مایع در کسیه (بورسا) که در اطراف مفصل زانو هستند، ایجاد میگردد. بورساها اصطکاک و فشار بین استخوانها و تاندونها، عضلات و پوست اطراف مفاصل را کاهش میدهند. بورسیت زانو ممکن است دردناک باشد و این درد باعث کاهش تحرک گردد. بیماری بورسیت زانو خطرناک نمیباشد و درمان آن غالبا ترکیبی از اقدامات خود مراقبتی و تجویزی است که موجب رفع درد و ورم میگردد.
بورسیت زانو چیست؟
به التهاب یا ورم بورسا، بورسیت زانو میگویند. بورساها، کیسههای کوچک پر از مایعی هستند که بین پوست و تاندون یا تاندون و استخوان قرار دارند.
بورسا نام لاتین کیسه است. این کسیهها همانند بالشتکهای بسیار کوچکی عمل میکنند و مفاصل مختلف بدن را میپوشاتند. زمانی که این کسیهها ملتهب گردند، بیماری بورسیت ایجاد میگردد. در این بیماری، مایع اطراف مفصل جمع میشود که به آن فرایند افیوژن میگویند.
در مورد زانو، زمانی که زانو بر روی سطح سفتی قرار میگیرد، بورساها از آن محافظت میکنند. این امر باعث کاهش ساییدگی بین بافت نرم و استخوان میگردد.
بیش از صد نوع بورسا در سراسر بدن وجود دارند. در صورتی که فشار بسیار زیادی روی این کسیهها وارد گردد، چه این فشار به علت حرکات مکرر باشد یا ضربه مستقیم، میتواند باعث التهاب و ورم بورساها گردد.
انواع بورسیت زانو
حدود 30 نوع بورسا در زانو وجود دارند؛ هرچند احتمال بروز بورسیت در بورسای زانو بیشتر است اما گاهی در دیگر نقاط زانو نیز ایجاد میگردد. تعدادی از انواع بورسیتها به صورت زیر هستند:
بورسیت کشکک زانو
بورسای کشکک زانو در جلوی کشکک زانو قرار دارد، ممکن است ملتهب گردد و باعث ایجاد بورسیت کشکک زانو شود. این بیماری معمولا در مشاغلی مشاهده میگردد که نیاز به زانو زدن طولانی مدت دارند، به همین دلیل به آن نام زانوی خدمتکار خانه نیز دادهاند.
بورسیت زیر زانو
این نوع بورسا به بورسای عمیق زیر کشککی نیز معروف است و زیر تاندون کشکک، درست زیر کشکک زانو قرار دارد و به کاهش ساییدگی تاندون و استخوان درشت نی کمک میکند. التهاب این بورسا ممکن است باعث بورسیت زیر زانو گردد که غالبا به آن زانوی کشیش یا جامپر نیز میگویند.
بورسیت تاندون زانو (پس آنسرین)
بورسیت زانو در بخش داخلی زانو، زیر مفصل، بین تاندونهای عضلات سارتوریوس، گراسلیس (نواری) و سمی تندینوس (نیم وتری) و استخوان درشت نی قرار دارد. التهاب این بورسا به بورسیت تاندون پس آنسرین معروف است.
بورسیت ایلیوتیبیال (بورسیت پنجه غازی)
در بورسیت ایلیوتیبیال، بورسای بین نوار ایلیوتیبیال و دیگر بخشهای خارجی زانو ملتهب میگردد. این نوع بورسیت معمولا در دوندهها و ورزشکارانی که حرکات تکراری زانو دارند دیده میشود.
بورسیت سپتیک ( عفونی)
در بورسیت سپتیک، بورسا عفونی میگردد. بورسیت سپتیک معمولا در بورساهایی که در مفاصل زانو و آرنج قرار دارند ایجاد میگردند. برخلاف دیگر بورسیتها، بورسیت سپتیک خطرناک بوده و توصیه میشود سریعا به پزشک مراجعه کنید.
علائم
التهاب بورسا ممکن است باعث بروز یک یا چند علامت گردد. این علائم میتوانند خفیف یا شدید باشند.
درد و حساسیت به لمس
شدت درد و حساسیت به لمس در بورسیت زانوی آسیب دیده ممکن است به صورت زیر باشد:
- احساس درد و خارش و حسایت به لمس، حتی زمانی که در حال استراحت هستید.
- در زمان استراحت درد ندارید، اما در زمان زانو زدن، خم کردن زانو یا فشار روی پوست زانو احساس درد دارید.
- هیچ گونه علامت درد و حساسیت به لمسی ندارید.
حس حساسیت به لمس و درد ممکن است با ورم بیشتر بورسا و به مرور زمان بدتر گردد، مخصوصا اگر در طی خم یا صاف کردن شدید زانو، بورسا فشرده شود، درد نیز بدتر میگردد.
ورم
زمانی که بورسا ملتهب میگردد، با مایع پر میشود و میتوان آن را از طریق پوست مشاهده و لمس کرد. زمانی که بیماری پیشروی کند، ممکن است اندازه زانو دو برابر به نظر برسد. هنگام لمس ناحیه متورم، ممکن است حس نرمی و آبکی بودن داشته باشید.
کاهش دامنه حرکتی
زمانی که شدت بورسیت زانو خفیف یا متوسط باشد، معمولا باعث کاهش توانایی حرکتی، خم کردن و کشش دادن زانو نمیشود. در صورتی که بورسیت زانو شدید باشد، ممکن است نتوانید زانوی خود را مثل همیشه حرکت دهید.
تب و حال بد (فقط در بورسیت سپتیک)
در صورتی که همراه با علائم بورسیت، تب، لرز، خستگی یا حس بدحالی داشتید، ممکن است به بورسیت سپتیک مبتلا شده باشید. بورسیت سپتیک خطرناک بوده و نیاز به درمان فوری دارد.
تغییرات پوستی
پوست ناحیه آسیب دیده زانو ممکن است صورتی یا قرمز به نظر برسد. ممکن است به طور قابل توجهی گرم باشد، محققین معتقدند که دمای پوست روی بورسای آسیب دیده ممکن است تا 4 درجه سانتیگراد یا بیشتر افزایش یابد. این تغییرات پوستی در بورسیت سپتیک مرسومتر است.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورتی که حس میکنید مبتلا به بورسیت زانو هستید، بهتر است در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید. زانو مفصلی پیچیده با عضلات، استخوانها، تاندونها و دیگر بافتها است. این ساختار مستعد صدمات متفاوت میباشد و بورسیت تنها یک از آنهاست. با این حال، در صورتی که علائم زیر را دارید باید به پزشک مراجعه کنید:
- بیش از دو هفته مبتلا به درد مفصل هستید و حتی در زمان استراحت نیز آن را حس کنید.
- درد به نواحی اطراف نیز منتقل گردد.
- گرما یا قرمزی روی مفصل
- عدم توانایی در حرکت دادن مفصل آسیب دیده
- ورم غیرطبیعی در اطراف مفصل
- علاوه بر علائم بالا، تب نیز داشته باشید.
علتها
اکثر موارد ابتلا به بورسیت زانو به علت زانو زدن بیش از حد در طی انجام کاری است. نام محاورهای بورسیت زانو، زانوی خدمتکار خانه است، زیرا خدمتکارها زمان زیادی برای انجام کارهای خانه روی زانو هستند.
امروزه، افرادی که شغلهای خاصی مانند، نجاری، کاشی کاری، سقف سازی و باغبانی دارند، بیشتر مستعد ابتلا به بورسیت زانو هستند. نشستن پشت رایانه به مدت طولانی نیز ممکن است احتمال ابتلا به بورسیت زانو را افزایش دهد.
عوامل زیادی ممکن است بر بروز بورسیت زانو موثر باشند. در جدول زیر برخی عوامل موثر بر بروز بورسیت زانو آورده شده است:
عوامل خطرناک | دلایل |
---|---|
استفاده بیش از حد یا مکرر | زانو زدن یا سینه خیز رفتن مکرر |
فعالیتهای خاص | چمباتمه زدن روی زانو یا زانو زدن به مدت طولانی |
ورزشهای خاص | ورزشهای تکراری مفصل زانو، مانند دویدن و پریدن |
ضربه یا آسیب | ضربه مستقیم به زانو مثلا زمین خوردن یا افتادن |
بیماریهای التهابی | آرتروز مفصلی یا نقرس که باعث ورم و التهاب زانو شوند. |
عفونت | عفونتهای باکتریایی و قارچی ممکن است از طریق زخم باز یا عفونت جراحی به بورساها منتقل شوند. |
بیماریهای مزمن | آرتروز استخوان باعث ورم و تحریک بورساها میگردد. |
نقرس | کریستالهای اوریک اسید ممکن است در بورساها جمع شده و باعث التهاب شوند. |
اختلالات متابولیکی | اختلالات متابولیکی مانند دیابت یا چاقی مفرط، به علت ایجاد فشار بیشتر روی زانو، میتوانند احتمال ابتلا به بورسیت زانو را بیشتر کنند. |
سن | در سنین بالا کشسانی بورساها کمتر شده و به مرور زمان بیشتر مستعد ورم میگردند. |
جنسیت | در مجموع احتمال ابتلا به بورسیت زانو در آقایان بیش از بانوان است، زیرا سطح فعالیت آقایان بیشتر میباشد. |
گرم کردن نامناسب | گرم کردن نامناسب یا ناکافی قبل از ورزش میتواند باعث بورسیت زانو گردد |
استعمال دخانیات | سیگار کشیدن ممکن است توانایی ترمیم و بهبودی بدن را مختل کند. |
تشخیص
در هنگام ویزیت، پزشک با بیمار صحبت کرده و معاینه جسمانی انجام میدهد. بسته به شرایط بیمار، ممکن است آزمایش یا تصویربردای طبی تجویز گردد.
شرح حال از بیمار
پزشک از بیمار در مورد زمان شروع علائم، مدل درد و ورم زانو و تاثیر علائم بر روی فعالیتهای روزمره بیمار سوالاتی میپرسد. ممکن است در مورد پیشینه عمومی پزشکی، شغل و سبک زندگی او نیز سوالاتی بپرسد. بیانات بیمار در مورد سابقه پزشکی و علائم خود برای تشخیص و درمان بیماری مهم هستند.
تستهای فیزیکی
پزشکان غالبا میتوانند با معاینه فیزیکی بورسیت زانو را تشخیص دهند:
- شرایط هر دو زانو را با هم مقایسه میکنند، مخصوصا اگر یک زانو درد داشته باشد.
- به منظور شناسایی گرما، ورم و منبع درد، به آرامی نواحی از زانو را فشار میدهند.
- به منظور مشاهده قرمزی و دیگر علائم عفونت، پوست روی ناحیه دردناک را بررسی میکنند.
- برای اینکه دامنه حرکتی زانو را بررسی کنند و متوجه شوند که آیا در زمان خم و صاف کردن زانو درد دارید، به دقت زانوها و پاها را حرکت میدهند.
تستهای تصویری
برای بررسی بیماریهایی که علائم و نشانههای مشابه بورسیت زانو را دارند، پزشک احتمالا یک یا چند مورد از تصویربرداریهای زیر را درخواست کند:
- تصویربرداری اشعه ایکس: در این تصویر برداری مشکلات استخوانی یا آرتروز زانو مشخص میگردند.
- MRI: در MRI از امواج رادیویی و میدان مغناطیسی قوی استفاده میشود تا تصاویر دقیقی از ساختارهای داخل بدن ایجاد گردد. در این روش، بافتهای نرمی مانند بورساها نیز قابل مشاهده هستند.
- سونوگرافی: استفاده از امواج صوتی برای تصویربرداری در زمان حقیقی میتواند به پزشک کمک کند تا ورم بورسای صدمه دیده را بهتر مشاهده کند.
خارج کردن مایع درون بورسا و تستهای آزمایشگاهی
در صورتی که پزشک حدس بزند که مبتلا به بورسیت سپتیک هستید، احتمالا مایع بورسا را با سرنگ و سوزن تخلیه کند. به این روش تخلیه (آسپیراسیون) بورسا گویند. این فرایند سرپایی بوده و با بیحسی موضعی انجام میشود. این روش به عنوان درمان نیز قابل استفاده است.
مایع تخلیه شده و یا نمونه خون به آزمایشگاه ارسال میگردد. پزشک ممکن است موارد زیر را درخواست کند:
- برای تشخیص اینکه آیا باکتریهای مضر در بورسا وجود دارند، مخلوط رنگها با مایع بورسا صورت میگیرد. تمامی باکتریها را نمیتوان با این روش شناسایی کرد، بنابراین، حتی اگر نتیجه این تست منفی باشد، نمیتوان به طور قطعی احتمال وجود بورسیت سپتیک را رد کرد.
- به منظور بررسی افزایش تعداد سلولهای سفید خون که نشانهای از عفونت است، شمارش سلولهای سفید خونی انجام میشود.
- به منظور بررسی اینکه آیا سطح گلوکز خون پایین است یا خیر، تست گلوکز از نمونه خون گرفته میشود. پایین بودن سطح گلوکز میتواند نشانه وجود عفونت باشد.
تست الکترومیوگرافی EMG
در روش EMG الکترودهای کوچکی روی پوست یا الکترودهای سوزنی داخل عضلات خاصی قرار میدهند. در صورتی که بافتهای مرتبط با عصب در بروز علائم بورسیت زانو نقش داشته باشد، میتوان آن را با EMG تشخیص داد. این تست میتواند وجود ضعف عضله، فشار روی عصب یا سیگنالهای غیرطبیعی عصبی در ناحیه آسیب دیده را مشخص کند.
درمان بورسیت زانو
هدف درمان بورسیت زانو کم کردن التهابی میباشد که باعث ورم زانو و بروز دیگر علائم شده است. گرچه امکان درمان موارد خفیف یا متوسط با درمانهای خانگی وجود دارد، اما در موارد شدید احتمالا نیاز به کمک پزشکی داشته باشید. بورسیت سپتیک – که به علت عفونت ایجاد میشود – نیاز به مراقبت فوری و درمان با آنتی بیوتیک دارد.
درمانهای اولیه بورسیت زانو
برای کاهش درد بورسیت زانو موارد زیر را انجام دهید:
- استراحت دادن به زانو: از انجام کارها یا حرکاتی که باعث ایجاد بورسیت زانو و بدتر شدن درد میشوند، اجتناب کنید.
- قرار دادن یخ روی زانو: میتوانید چندین بار و در هر دوره به مدت 20 دقیقه روی زانو یخ بگذارید تا درد رفع شده و گرمای زانو نیز برطرف گردد.
- ایجاد فشار روی زانو: از کمپرس یا زانوبند برای کاهش ورم زانو استفاده کنید.
- بالاتر آوردن زانو: به منظور کاهش ورم زانوی آسیب دیده خود آن را روی بالش قرار دهید.
درمانهای دارویی
در درمان بورسیت زانو، اغلب از روشهای غیرجراحی استفاده میشود و استفاده از دارو یکی از متداولترین روشهای درمانی است:
- مسکنها: استفاده کوتاه مدت از برخی داروهای ضدالتهابی مانند آسپرین، ایبوپروفن (Advil ،Motrin IB و…) یا ناپروکسن سدیم (Aleve و …) میتوانند برای تسکین درد مفید باشند.
- درمان با آنتی بیوتیکها: بورسیت زانوی سپتیک نیاز به درمان با آنتی بیوتیک دارد. آنتی بیوتیکهای خوراکی معمولا برای درمان بورسیت سپتیک متوسط یا خفیف مفید هستند. در صورت ابتلا به بورسیت سپتیک شدید یا ضعف سیستم ایمنی، احتمالا نیاز به بستری شدن در بیمارستان و تزریق آنتی بیوتیک داشته باشید.
- استروئیدها: در صورتی که بورسیت زانو شدید باشد، ممکن است نیاز به مصرف داروهای استروئیدی مانند پردنیزولون و متیل پردنیزولون باشد. این داروها به کاهش التهاب و درد کمک میکنند. مصرف طولانی مدت استروئیدها توصیه نمیشود و این درمان باید تحت نظر پزشک انجام گردد.
درمانهای تزریقی
درمان های تزریقی بورسیت زانو عبارتند از:
تزریق کورتیکو استروئید
در صورت دائمی بودن بورسیت و موثر نبودن درمانهای اولیه، پزشک ممکن است داروی کورتیکو استروئید به درون بورسای صدمه دیده تزریق کند تا التهاب کمتر گردد. التهاب معمولا سریعا رفع میشود، اما ممکن است ورم و درد تزریق را تا چند روز پس از درمان حس کنید.
پلاسمای غنی از پلاکت (PRP)
به دلیل احتمال آسیب رسیدن به بافت توسط کورتیزون، از درمانهای جدیدی مانند پلاسمای غنی از پلاکت (PRP)، استفاده میکنند تا بیماریهای مختلف ارتوپدی از جمله بورسیت زانو را درمان کنند. در روش PRP از پلاکتهایی که از خون خود بیمار استخراج شده استفاده میکنند. این پلاکتها حاوی فاکتورهای رشد هستند که میتوانند ترمیم و بازسازی بافت را تسریع کنند.
خارج کردن مایع
برای کاهش مایع اضافی و درمان التهاب، ممکن است پزشک بورسا را تخلیه کند. پزشک یک سوزن به داخل بورسای آسیب دیده وارد کرده و مایع را با سرنگ تخلیه میکند.
بعد از انجام این روش ممکن است درد و ورم کمی داشته باشید. در این صورت، برای مدت کوتاهی پس از درمان، احتمالا بهتر است از زانوبند استفاده کنید تا زانوی شما بیحرکت باشد و احتمال عود ورم کاهش یابد.
فیزیوتراپی
به منظور تسریع بهبودی شما، متخصص فیزیوتراپی، همراه با شما برنامه درمانی را طراحی میکند. این برنامه شامل ورزشها و درمانهایی است که میتوانید در خانه آنها را انجام دهید. فیزیوتراپی به شما کمک میکند تا سبک زندگی سابق خود را داشته باشید و فعالیتهای طبیعی که قبلا انجام میدادید را دوباره انجام دهید. زمانی که برای درمان بورسیت زانو نیاز است، متفاوت میباشد، اما در صورتی که به طور مناسب ورم کنترل گردد، برنامه حرکات کششی و استقامتی انجام دهید، میتوانید زودتر بهبود یابید.
به منظور موثر بودن درمان بورسیت زانو، باید از رویکرد طراحی شده برای تمرینات فیزیوتراپی پیروی کنید. انجام خودسرانه تمرینات ورزشی بدون مشورت با متخصص، فقط بیماری شما را بدتر خواهد کرد. تمرینات فیزیوتراپی برای شرایط فیزیکی، انعطاف بدنی و شدت صدمه وارده در هر شخص طراحی میشوند. بنابراین، پیش از شروع درمان بهتر است با پزشک طب فیزیکی مشورت کنید تا برای شما ورزشهایی را طراحی و تجویز کرده و آموزش دهد.
برای انجام هر یک از حرکات کششی استاتیک زیر میتوانید 30 تا 45 ثانیه زمان در نظر بگیرید. برای اینکه بهترین نتایج را از انجام این حرکات داشته باشید، هر 2 تا 3 ساعت آنها را تکرار کنید.
کشش همسترینگ
یک پا را جلوتر از پای دیگر خود قرار دهید، زانوی خود را صاف کرده و کف پا را روی زمین قرار دهید. در حالی که قفسه سینه را به سمت بالا نگه داشتید، از بخش لگن به سمت جلو خم شده و کمر را صاف نگه دارید. باید پشت ران خود کشیدگی داشته باشید.
کشش عضلات چهار سر ران
بر روی یک پا بایستید، در صورت نیاز دست خود را روی دیوار قرار دهید تا تعادلتان حفظ گردد. زانوی خود را خم کنید و پاشنه پا را به سمت باسن خود ببرید و مچ پا را با دست نگه داشته و پاشنه را بیشتر به سمت باسن بکشید. حتما صاف بایستید و زانوها را به موازات هم قرار دهید و لگن خود را به سمت جلو بکشید. باید کشیدگی را در جلوی ران خود داشته باشید.
کشش عضلات خمکننده لگن
با یک زانو روی زمین زانو بزنید و پای دیگر را با زانوی خم شده جلوی خود قرار دهید. بدن را صاف نگه داشته و لگن را به سمت جلو حرکت دهید. باید کشیدگی را در جلوی ران خود حس کنید.
کشش ساق پا
با پنجه پاها روی یک سکو یا پله بایستید و پاشنهها را به حالت آویزان قرار دهید. برای حفظ تعادل از دیوار کمک بگیرید. تا جایی که برایتان ممکن است پاشنهها را پایین بیاورید. کشیدگی را باید در پشت ساق پای خود حس کنید.
کایروپراکتیک
در درمان کایروپراکتیک برای کاهش درد و بهبود عملکرد مفاصل، تنظیمات و دستکاریهای دستی در مفاصل انجام میشود. در این روش درمانی، مبتلایان به بورسیت زانو درد کمتری حس میکنند. این روش درمانی معمولا در کنار دیگر درمانها و به عنوان درمان تکمیلی انجام میشود.
اولتراسوند
در درمان با اولتراسوند از امواج صوتی با فراکانس بالا استفاده میشود تا گرما ایجاد شده و ترمیم ناحیه آسیب دیده تسریع گردد. این روش را میتوان برای تسکین درد و ورم بورسیت زانو استفاده کرد. این روش درمانی معمولا همراه با دیگر روشهای درمانی و به عنوان درمان تکمیلی انجام میشود.
تحریک الکتریکی از راه پوست (TENS)
در روش TENS از جریانهای الکتریکی ولتاژ پایین استفاده میگردد. این جریانهای الکتریکی ولتاژ پایین توسط الکترودهای قرار داده شده در پوست اطراف ناحیه آسیب دیده ایجاد میشوند. TENS با تحریک اعصاب حسی، به تسکین درد کمک میکند و میتواند سیگنالهای دردی که به مغز ارسال میشوند را مختل کند. این روش ایمن و غیرتهاجمی محسوب شده و برای تسکین موقتی درد در نظر گرفته میشود. TENS ممکن است به عنوان بخشی از یک برنامه درمانی جامع برای بورسیت زانو و به منظور کنترل درد و افزایش آرامش بیمار در نظر گرفته شود.
تکارتراپی
تکار تراپی یک روش فیزیوتراپی است که در آن از انرژی فرکانس رادیویی برای ایجاد گرما در عمق بافت استفاده میشود. این گرمای موضعی ایجاد شده میتواند جریان خون را بیشتر کرده، ترمیم بافتی را تسریع و احتمال تسکین درد و التهاب را افزایش دهد. تکار تراپی را میتوان به منظور کمک به توانبخشی در درمان بورسیت زانو، رفع درد و تسریع ترمیم بافتی استفاده کرد.
درمان جراحی
اگر بورسیت شما شدید، مزمن و عود کننده است و دیگر درمانها در بهبود آن تاثیر ندارند، پزشک ممکن است جراحی برداشتن بورسای آسیب دیده را پیشنهاد دهد. جراحی بورسیت نسبتا نادر است، اما برای رفع درد میتواند مفید باشد.
پیشگیری از بروز بورسیت زانو
برای پیشگیری از ایجاد بورسیت زانو یا عود آن موارد زیر را انجام دهید:
- استفاده از بالشتک زانو: در صورتی که کار یا ورزشی انجام میدهید که روی زانو فشار میآورد، از پدهای زانو به منظور پوشش و محافظت از زانو استفاده کنید.
- استراحت کردن: در صورتی که برای مدتی روی زانوهای خود ایستادهاید، به طور منظم استراحت کنید، زانوهای خود را کش داده و به آنها استراحت دهید.
- از چمباتمه زدن بیش از حد روی زانو خودداری کنید: خم شدن مکرر یا بیش از حد روی زانوها باعث افزایش فشار بر روی مفاصل زانو میگردد.
- وزن سالم داشته باشید: این امر باعث حذف فشار از روی مفصل زانو میشود.
- بیماریهای زمینهای خود را درمان کنید: در صورتی که بورسیت زانو همراه با بیماری زمینهای دیگری مانند نقرس یا دیابت باشد، درمان آنها مانع عود مجدد بیماری میگردد.
چشم انداز درمانی بورسیت زانو چیست؟
در بیشتر موارد بورسیت زانو را میتوان در خانه و با استراحت، قرار دادن یخ و بالا بردن زانو رفع کرد و عوارض جانبی طولانی مدتی نخواهید داشت. درمان بورسیت مزمن ممکن است دشوار باشد، مخصوصا اگر شغل شما به صورتی باشد که نیاز به ایستادن مداوم روی زانو داشته باشید. تیم پزشکی شما بهترین برنامه درمانی را برای شما و شرایط شما ایجاد خواهد کرد.
اگر بورسیت زانو، مخصوصا بورسیتی که عفونی است، درمان نشود، میتواند باعث ایجاد عوارض شدید مانند شک سپتیک و مرگ شود. در صورتی که متوجه علائم عفونت شدید، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید یا به نزدیکترین بیمارستان مراجعه کنید.
سوالات متداول
آیا بورسیت زانو میتواند خطرناک باشد؟
متخصصان معتقدند که یک سوم دلایل بورسیت زانو احتمالا به علت عفونت باشند. زمانی که بورسا عفونی میگردد، با عفونت پر میشود. به این حالت بورسیت سپتیک میگویند و نیاز به درمان فوری دارد.
آیا با وجود ابتلا به بورسیت زانو میتوانم راه بروم؟
میتوانید راه بروید، اما اگر بورسیت زانوی شما مزمن است، تا زمانی که علائم کاهش یابند، بهتر است از انجام حرکات سخت پرهیز کنید.
چه چیزی باعث ایجاد بورسیت زانو میشود؟
ایجاد بورسیت زانو ممکن است در نتیجه فشار مکرر به زانو، ضربه مستقیم به زانو، عفونت باکتریایی یا یک بیماری التهابی زمینهای مانند نقرس یا آرتروز مفصلی باشد.
بورسیت زانو چگونه است؟
اکثر بیماران در زمان استراحت، احساس درد در اطراف مفصل زانو دارند، اما ممکن است حتی در زمان فعالیت نیز احساس درد داشته باشند. احتمالا احساس گرما یا حساسیت به لمس در ناحیه صدمه دیده داشته باشید و در صورتی که عفونت باکتریایی نیز وجود داشته باشد، تب خواهید داشت.
آیا بورسیت زانو رفع میشود؟
چشم انداز درمانی اکثر بیماران خوب بوده و باید در طی چند هفته بهبود یابند. در صورتی که عود مکرر بورسیت زانو را دارید، به پزشک مراجعه کنید.
آیا بورسیت زانو به طور دائمی قابل درمان است؟
در اکثر موارد، بورسیت زانو را میتوان بدون جراحی درمان کرد. با این حال، اگر به بورسیت مزمن مبتلا هستید و درمانهای متفاوت موثر نبودهاند، احتمالا نیاز به جراحی داشته باشید.
چه مدت طول میکشد تا بورسیت زانو درمان شود؟
با درمان، ورم و دیگر علائم بورسیت زانو ممکن است در عرض چند هفته رفع شوند.
آیا میتوان با وجود بورسیت زانو ورزش کرد؟
زمانی که به بورسیت زانو مبتلا هستید، از انجام کارهایی که باعث بدتر شدن علائم میشوند، پرهیز کنید. این به معنی ممنوع بودن ورزش نیست، برای ورزشهای جایگزین و مناسب با پزشک مشورت کنید.
در صورت ابتلا به بورسیت زانو چگونه بخوابم؟
در زمان خوابیدن، سعی کنید به سمت زانویی که ورم کرده است نخوابید. با این کار فشار روی زانو را کاهش میدهید. در صورتی که به سمت زانوی آسیب دیده میخوابید، میتوانید یک بالش بین زانوهای خود قرار دهید.
آیا رفع بورسیت زانو ماهها طول میکشد؟
بورسیت مزمن کشکک زانوی معمولا در طی یک دوره چند هفتهای تا چند ماهه بهبود مییابد. کیسه پر از مایع همیشه مشکل ساز نیست و در صورتی که باعث درد نشود، خطرناک نبوده و نیاز به درمان ندارد.
چه ویتامینهایی به درمان بورسیت کمک میکنند؟
از گلوکزآمین یا اسیدهای چرب امگا 3 استفاده کنید. گلوکزآمین در غضروفها وجود دارد. تحقیقات ثابت کردهاند که مکملهای بدون نسخه گلوکزآمین برای رفع ورم بورسیت مفید هستند.