آرنج گلف بازان (Golfer’s elbow) یا گلف البو آسیبی است که در اثر فشار مداوم و استفاده مکرر از ماهیچههای ساعد به وجود میآید. این عارضه تنها مختص به گلف بازان نبوده و سایر افرادی که به طور مداوم در معرض فشار شدید به عضلات فلکسوری مچ دست (عضلات خم کننده) هستند، ممکن است به گلف البو مبتلا شوند. خوشبختانه این آسیب در اکثر بیماران با فیزیوتراپی و روشهای غیر جراحی قابل درمان است و پزشکان تنها در موارد خاص روش جراحی را پیشنهاد میدهند. استفاده از راهکارهای درمانی یک متخصص طب فیزیکی، اهمیت زیادی در درمان به موقع و پیشگیری از عود مجدد آن دارد.
آرنج گلف بازان یا گلف البو چیست؟
آرنج گلف بازان عارضهای است که باعث التهاب تاندونهایی میشود که ماهیچههای ساعد را به آرنج متصل میکنند. این عارضه معمولاً در اثر انجام حرکات مکرر و شدید بازو ایجاد میشود. معمولاً گلف بازان تازهکاری که راست دست هستند؛ به دلیل تنظیم وزن نامناسب چوب و زاویه نامناسب در حین ضربه به توپ، دچار عارضه آرنج گلف باز میشوند؛ زیرا در این صورت فشار زیادی به عضلات داخل ساعد بهخصوص ماهیچه پروناتور، وارد میشود. تنظیم مناسب و درست وزن و نیز کمک گرفتن از شانهها در حین ضربه زدن در انجام درست حرکت ضروری هستند. البته آرنج گلف باز ممکن است در دست چپ گلف بازان راست دست هم ایجاد شود، زیرا پس از ضربه به توپ با چرخش مچ فشار زیادی به ساعد و آرنج دست چپ وارد میشود.
علائم گلف البو
افراد مبتلا به گلف البو یک یا چند مورد از علائم زیر را تجربه میکنند:
التهاب و درد در ناحیه داخلی آرنج و ساعد
این حالت شایعترین علامت آرنج گلف باز است. درد و التهاب معمولاً از اپی کندیل که یک برجستگی استخوانی در داخل آرنج است؛ شروع میشود. گاهی اوقات این درد به ساعد سرایت میکند. درد معمولاً در حین انجام فعالیتهایی مانند گرفتن و بلند کردن اجسام و به طور کلی هر کاری که به ساعد فشار وارد کند؛ بدتر میشود. از این حرکات میتوان به حرکت دادن چوب گلف یا بلند کردن اجسام سنگین اشاره کرد.
خشکی آرنج
در اثر التهاب و تحریک تاندونها، مفصل آرنج سفت شده و انعطاف پذیری خود را از دست میدهد. این درد و سفتی باعث میشود که خم کردن آرنج و انجام کارهای روزانه دشوار شود.
ضعف در ناحیه دست و مچ
معمولاً تاندونهایی که ماهیچههای ساعد را به اپی کندیل داخلی آرنج متصل میکنند؛ تحت تأثیر عارضه آرنج گلف باز قرار میگیرند. زمانی که این تاندونها ملتهب میشوند، عضلات ساعد نمیتوانند عملکرد خوبی داشته باشند، در نتیجه فرد در دست و مچ دست خود احساس ضعف میکند. این امر انجام کارهایی مانند گرفتن اجسام، بلند کردن اجسام سنگین یا انجام کارهایی که به مهارتهای حرکتی ظریف نیاز دارند را دشوار کند.
بی حسی و یا مورمور شدن دست و انگشتان
گاهی اوقات عارضه آرنج گلف باز باعث بیحسی یا سوزن سوزن شدن انگشتان به ویژه انگشت وسط و انگشت حلقه میشود. زیرا عصب اولنار که مسئول ایجاد حس در این دو انگشت است، در نزدیکی اپی کندیل داخلی قرار دارد. تورم و التهاب ناشی از آرنج گلف باز باعث فشرده شدن عصب اولنار شده و به بیحسی یا سوزن سوزن شدن انگشتان منجر میگردد.
تورم و گرمای خفیف در محل درد
التهاب تاندونهای آسیب دیده باعث ایجاد تورم میشود، در این صورت جریان خون به ناحیه افزایش مییابد و بافت گرم میشود. اما این علائم فقط در اثر آرنج گلف باز ایجاد نمیشود؛ بلکه در صورت آسیب رسیدن به تاندونها، ماهیچهها و سایر بافتهای آرنج نیز ممکن است این علائم ایجاد شوند.
چه عللی باعث بروز آرنج گلف بازان میشود؟
عارضه آرنج گلف باز یا اپی کندیلیت داخلی، آسیبی است که در اثر استفاده بیش از حد از عضو ایجاد شده و باعث التهاب تاندونهایی میشود که عضلات ساعد را به قسمت داخلی آرنج متصل میکنند. دلایل اصلی عارضه آرنج گلف باز عبارتاند از:
- انجام حرکات تکراری: خم شدن مکرر مچ دست، گرفتن اجسام یا چرخش ساعد به عضلات و تاندونهای ساعد فشار وارد میکند و منجر به ایجاد پارگیهای کوچک و التهاب میشود. فعالیتهایی مانند گلف، تنیس، بولینگ و وزنه برداری معمولاً باعث ایجاد عارضه آرنج گلف باز میشوند.
- تکنیک نادرست: تکنیک یا روش نادرست ورزش کردن یا انجام کارهای مختلف، باعث میشود که فشار بیش از حدی به ساعد و تاندونها وارد شود که در این صورت خطر ابتلا به آرنج گلف باز افزایش مییابد.
- عوامل شغلی: مشاغلی که به انجام حرکات مکرر با دست، مچ یا ساعد نیاز دارند، مانند ساخت و ساز، نقاشی یا تایپ کردن، خطر ابتلا به آرنج گلف باز را افزایش میدهند.
- عدم آمادگی: در صورتی که قبل از ورزش یا انجام فعالیتهای مختلف به خوبی گرم نکرده یا حرکات کششی انجام ندهید، احتمال آسیب در حین ورزش افزایش یافته و فرد مستعد آرنج گلف باز میشود.
عوامل تأثیرگذار در ابتلا به گلف البو
عوامل زیادی در ایجاد و تشدید علائم بیماری گلف البو نقش دارند. به عوان مثال:
- سن بالای 40 سال
- استعمال دخانیات
- بیتحرکی و چاقی
- بیماریهای قبلی مانند آرتریت روماتوئید
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر به عارضه آرنج گلف بازان دچار هستید، در موارد زیر حتماً به پزشک مراجعه کنید:
- درد مداوم: اگر به مدت یک تا دو هفته در قسمت داخلی آرنج درد داشتید و درد با وجود اقدامات خودمراقبتی مانند استفاده از یخ، داروهای ضد درد و استراحت رفع نشد، حتماً به پزشک مراجعه کنید.
- کاهش عملکرد: اگر درد در آرنج در گرفتن اشیاء، بلند کردن اجسام یا انجام فعالیت روزانه اختلال ایجاد کند و باعث ضعف دست شود.
- تورم و قرمزی: اگر ناحیه آسیب دیده متورم، قرمز و گرم است یا علائم عفونت در آن دیده میشود، مراجعه به پزشک ضروری است.
- بی حسی یا سوزن سوزن شدن: اگر در دستان و انگشتان خود احساس سوزن سوزن شدن یا بیحسی دارید، باید حتماً به پزشک مراجعه کنید، زیرا این حالت نشانه درگیر شدن عصب میباشد.
- بینتیجه بودن خود مراقبتی: اگر اقدامات خودمراقبتی مانند استراحت، استفاده از یخ و داروهای ضد التهابی بدون نسخه را امتحان کردهاید، اما علائم شما بهبود نیافته یا بدتر شده است، باید به پزشک مراجعه کنید.
- عود عارضه: اگر با وجود درمان تخصصی، دوباره علائم آرنج گلف بازان عود کرد، باید برای بررسی دقیقتر و تغییر روند درمان به پزشک متخصص مراجعه کنید.
تشخیص بیماری گلف البو
معمولاً پزشکان از طریق معاینه فیزیکی و بررسی سابقه پزشکی آرنج گلف بازان را تشخیص میدهند. پزشکان معمولاً از روشهای زیر برای تشخیص عارضه آرنج گلف بازان استفاده میکنند:
بررسی سوابق پزشکی
پزشک در قدم اول سوابق پزشکی فرد را بررسی میکند. بیمار باید به سؤالاتی از قبیل چگونگی احساس درد، نوع فعالیتی که دارد و تأثیری که درد بر روی فعالیتهایش گذاشته است، پاسخ دهد.
معاینات فیزیکی
تشخیص این بیماری معمولاً بر اساس معاینات فیزیکی انجام میشود. به این صورت که پزشک متخصص بر روی مچ دست، ساعد و آرنج بیمار تستهای حرکتی و مقاومتی انجام میدهد؛ به طوری که در عضلات ساعد و تاندونها احساس کشیدگی کند. در صورتی که به عارضه گلف البو مبتلا باشید، معمولاً در قسمت داخلی آرنج خود احساس درد میکنید.
رادیوگرافی
انجام رادیوگرافی با اشعه ایکس به پزشک در تشخیص سایر دلایل احتمالی درد، مانند شکستگی یا آرتروز کمک میکند. همچنین تصاویر اشعه ایکس میتوانند وجود رسوب کلسیم و خار استخوانی را در ناحیه اتصال اپی کندیلیت میانی به تاندون فلکسور ساعد نشان دهند.
اسکن MRI
در صورتی که روشهای تشخیصی دیگر نتایج واضحی نداشته باشند، پزشک ممکن است اسکن MRI را پیشنهاد دهد. در MRI از امواج مغناطیسی جهت ایجاد تصویر از سطح مقطعهای آرنج استفاده میکنند. تصاویر MRI قابلیت نمایش استخوانها و تاندونها را نیز دارند.
آزمایش اولتراسوند (سونوگرافی)
در سونوگرافی تصاویر دقیقی از بافتهای نرم محل آسیب تهیه میشود و به پزشکان در ارزیابی میزان آسیب، بررسی نیاز به جراحی و تعیین بهترین روش درمان، کمک میکند.
تشخیصهای افتراقی
علائم گلف البو بسیار مشابه با بیماریای به نام سندرم تونل کوبیتال یا نوروپاتی عصب اولنار است. سندرم تونل کوبیتال زمانی اتفاق میافتد که عصب اولنار واقع در بازو، در پشت قسمت داخلی آرنج دچار آسیب و فشردگی شود. درد ناشی از این سندرم بسیار مشابه با گلف البو میباشد و اگر درد شما به درمانهای معمول پاسخ نمیدهد، پزشک ممکن است برای تشخیص دقیقتر و بررسی مشکلات عصب اولنار، آزمایشات تکمیلی مانند آزمایش خون و تست نوار عصب و عضله (EMG) را پیشنهاد دهد.
همچنین در سنین نوجوانی لازم است ملاحظات ویژهتری صورت گیرد. از آن جایی که معمولاً صفحه رشد اپی کوندیل داخلی تا سنین 16 تا 18 سال به طور کامل جوش نمیخورد، نوجوانان در اثر استفاده بیش از حد از آرنج خود ممکن است به عارضهای به نام آرنج لیگ کوچک (Little League Elbow) دچار میشوند. این نوع آسیب بیشتر در بین نوجوانانی که در ورزشهای پرتابی شرکت میکنند، شایع است. عارضه گلف البو به ندرت در افراد نابالغ پیش میآید.
روشهای درمانی
در بیشتر مواقع گلف البو با روشهای غیر جراحی قابل درمان است. در قدم اول فرد میبایست از فعالیتهایی که درد را تشدید میکنند و باعث ایجاد درد شدهاند، تا حد امکان دوری نماید. روشهای معمول درمانی شامل موارد زیر هستند:
درمانهای اولیه
درمانهای اولیه برای آرنج گلف بازان شامل موارد زیر است:
استراحت
اولین اقدامی که باید انجام دهید؛ این است که بازی گلف یا هر فعالیتی که با انجام حرکات تکراری همراه است را متوقف کنید و به دست خود استراحت دهید. اگر مدت کوتاهی بعد از آسیب، ورزش را شروع کنید؛ ممکن است وضعیت بدتر شود.
یخ درمانی
استفاده از کمپرس یخ میتواند در بهبود درد مؤثر باشد. هر 1 ساعت کمپرس یخ را به مدت 15 تا 20 دقیقه بر روی آرنج خود قرار دهید. در صورت نیاز میتوان این میزان را به 3 تا 4 مرتبه در روز کاهش داد. در مواردی که آسیب مزمن بوده و یا بعد از انجام عمل جراحی، ممکن است استفاده از کمپرس گرم مفیدتر باشد.
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی یا NSAID
جهت تسکین درد و کاهش تورم، احتمال دارد پزشک داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند آسپرین، ایبوپروفن یا ناپروکسن را توصیه کند. استفاده از داروهای موضعی نیز میتواند کمککننده باشد، اما حتماً قبل از مصرف دارو با پزشک خود مشورت کنید.
استفاده از آرنجبند
استفاده از بریس آرنج یا آرنجبند باعث محافظت و جلوگیری از آسیب بیشتر میگردد. آرنجبند را در اطراف ساعد، درست زیر آرنج خود ببندید تا زاویهای که نیروها را از طریق تاندون به محل درد منتقل میکند، تغییر کند. بنابراین تمرکز فشار تا حدی از قسمت آسیبدیده برداشته شده و به بهبود شرایط کمک میگردد.
درمان های تزریقی
وقتیکه درمانهای محافظهکارانه اثری نداشته باشند، میتوان به داروهای تزریقی به عنوان گزینهای مؤثر نگاه کرد:
تزریق کورتیکواستروئیدها
در صورتی که التهاب رفع نشده باشد، ممکن است پزشک کورتیکواستروئید یا مسکنهایی مانند لیدوکائین را در آرنج تزریق کند تا در مدت کوتاهتری درد و تورم کاهش یابد. در ابتدا ممکن است این تزریق موجب تشدید بیماری در یک بازهی 24 تا 48 ساعت شود؛ اما اکثر بیماران در طول هفتههای بعدی کاهش قابلتوجهی از علائم را در خود مشاهده میکنند.
تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP)
یکی از گزینههای جدید درمان آرنج گلف بازان روش تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) است. در این روش نمونهای از خون بیمار گرفته شده و در دستگاه سانتریفیوژ قرار داده میشود. سپس سنگینترین لایه از پلاسما که حاوی غلظت بالایی از پلاکتها است، مجدداً به بیمار تزریق میگردد.
تزریق اسید هیالورونیک
اسید هیالورونیک یک ماده طبیعی است که در غضروف مفصل وجود دارد. تزریق اسید هیالورونیک به مفصل آرنج میتواند به عنوان یک روش درمانی در نظر گرفته شود. این تزریقات به عنوان محلول لوبریکانت در مفصل عمل میکنند و میتوانند در تسکین درد و بهبود حرکت مفصل کمک کنند.
تزریق تنوسایت آتولوگ (ATI)
روش تزریق تنوسایت آتولوگ یکی دیگر از روشهای درمانی نوظهور در درمان آسیبهای اپی کندیل داخلی میباشد. بازسازی تاندون توسط بدن معمولاً سخت بوده و منجر به ایجاد بافتهای اسکار در اطراف ناحیه آسیب میشود. ATI یک روش دو مرحلهای است که در آن تعداد کمی تنوسایت از تاندون کشکک برداشته و به محل آسیب تزریق میگردد. این روش هم مشابه با سایر روشهای نوین مطالعات بالینی کمی انجام شده، اما تحقیقات اندک نشاندهندۀ تأثیرگذاری روش ATI در درمان گلف البو هستند. (منبع)
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی یکی از روشهای مرسوم برای درمان گلف البو به حساب میرود. متخصص طب فیزیکی، تمرینهای کششی و تقویتی، نحوۀ صحیح استراحت دادن به آرنج و روش صحیح انجام فعالیتها را به بیمار آموزش میدهد. هرچه این روش درمانی زودتر شروع شود، مؤثرتر خواهد بود.
توجه داشته باشید که هر تمرین را به آرامی شروع کنید و در صورتی که هر کدام از این حرکات باعث بروز درد شدند، سریعاً انجام آن را متوقف نمایید.
نمونههایی از تمرینات کششی در ادامه آورده شدهاند:
کشش مچ دست
- بازوی آسیب دیده خود را در مقابل خود دراز کنید و با کف دست به سمت پایین مشت کنید.
- مچ دست خود را خم کنید، به صورتی که مشت شما به سمت زمین باشد.
- با دست دیگر خود به آرامی مچ دست خود را بیشتر خم کنید تا زمانی که کشش خفیف تا متوسطی را در ساعد خود احساس کنید.
- حداقل 15 تا 30 ثانیه در این وضعیت نگه دارید.
- تمرینات را 2 تا 4 بار تکرار کنید.
- مراحل 1 تا 5 را در حالتی که انگشتان به سمت زمین هستند، نیز تکرار کنید.
کشش ساعد
- آرنج آسیبدیده خود را به سمت پایین در کنار خود قرار دهید و حدود 90 درجه آن را خم کنید. سپس در حالی که کف دستتان به سمت پایین است، دستتان را مشت کنید.
- در حالی که مچ دستتان را خم کردهاید، به آرامی آرنج خود را صاف کنید؛ به نحوی که بازوی شما به سمت پایین باشد. سپس مشتتان را به سمت بیرون بچرخانید تا احساس کشیدگی کنید.
- حداقل 15 تا 30 ثانیه در این وضعیت نگه دارید.
- تمرینات را 2 تا 4 بار تکرار کنید.
کشش عضله مچ دست
- بازوی آسیب دیده را در مقابل خود دراز کنید به طوری که کف دستتان به سمت خارج بدن باشد.
- مچ را به سمت عقب خم کنید.
- به آرامی به کمک دست دیگر، مچ خود را بیشتر خم کنید تا جایی که در ساعد کشش خفیف تا متوسطی را احساس کنید.
- حداقل 15 تا 30 ثانیه در این وضعیت نگه دارید.
- تمرینات را 2 تا 4 بار تکرار کنید.
- مراحل 1 تا 5 را مجدداً تکرار کنید، اما این بار بازوی آسیبدیده را در مقابل خود دراز کنید به طوری که کف دست رو به بالا باشد. سپس مچ را به عقب خم کرده و دستتان را به سمت زمین بگیرید.
چرخاندن مچ دست (Wrist curls)
- ساعد آسیبدیده را روی میز قرار داده و در حالی که دستتان لبه میز آویزان است، کف دست خود را بالا ببرید.
- وزنه 0.5 تا 1 کیلوگرمی را در دستان خود قرار دهید. این وزنه ممکن است دمبل، قوطی غذا و یا حتی یک بطری آب پر باشد.
- در حالی که ساعد را روی میز و کف دست خود را به سمت بالا نگه داشتهاید، به آرامی وزنه را بالا و پایین بیاورید.
- این حرکات را 8 تا 12 بار تکرار کنید.
- دست را عوض کنید و مراحل 1 تا 4 را مجدداً انجام دهید.
- این کار را در حالی که دستتان به سمت زمین است، نیز تکرار کنید و مجدداً دست را تغییر دهید.
کشش مچ دست به بالا
- روی صندلی بنشینید و در حالی که پاهای خود را کمی باز کردهاید، به سمت جلو خم شوید. سپس ساعد آسیب دیده را روی ران خود قرار دهید.
- با کف دست یک سر باند ورزشی را به سمت پایین بگیرید و پای خود را روی سر دیگر آن بگذارید.
- به آرامی مچ دست خود را به سمت بالا خم کنید و 2 ثانیه نگه دارید، سپس مچ خود را به آرامی پایین بیاورید و 5 ثانیه نگه دارید.
- مراحل را 8 تا 12 بار تکرار کنید.
خم کردن مچ با کش
- روی صندلی بنشینید و در حالی که پاهای خود را کمی باز کردهاید، به سمت جلو خم شوید. سپس ساعد آسیب دیده را روی ران خود قرار دهید.
- با کف دست یک سر باند ورزشی را به سمت بالا بگیرید و پای خود را روی سر دیگر آن بگذارید.
- به آرامی مچ دست خود را به سمت بالا خم کنید و 2 ثانیه نگه دارید، سپس مچ خود را به آرامی پایین بیاورید و 5 ثانیه نگه دارید.
- مراحل را 8 تا 12 بار تکرار کنید.
کشش و چرخش مچ
- در حالی که پاهای خود را کمی باز کرده و به سمت جلو خم شدهاید، روی صندلی بنشینید. سپس ساعد آسیب دیده را روی ران خود قرار دهید.
- به کمک کف دست یک سر باند ورزشی را به سمت بالا بگیرید و پای خود را روی سر دیگر آن قرار دهید.
- مچ دستتان را صاف نگه دارید، کف دست را به سمت ران بچرخانید و 2 ثانیه در این حالت نگه دارید، سپس مچ را به آرامی به حالت اولیه برگردانده و به مدت 5 ثانیه نگه دارید.
- مراحل را 8 تا 12 بار تکرار کنید.
درمان دستی
فیزیوتراپیست شما ممکن است از درمانهای دستی و ماساژ برای بهبود عملکرد عضلات آسیب دیده استفاده کند. این اقدامات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- حرکت دادن ملایم مفاصل
- ماساژ بافتهای نرم
- کشش آرنج، ساعد و مچ دست
- کشش دست، شانه، ستون فقرات و قفسه سینه. زیرا این نواحی نیز تحت تأثیر عدم تعادل عضلات و بافت پیوندی آرنج قرار میگیرند.
کایروپراکتیک
تکنیکهای کایروپراکتیک در بهبود و درمان آرنج گلف باز بسیار مؤثر هستند. درمانهای کایروپراکتیک معمولاً شامل مراحل زیر هستند:
- رهاسازی عضلات: در این روش بافتهای نرم هدف قرار گرفته و به کمک این روش التهاب و گرفتگیهای عضلات بهبود مییابد. این روش ممکن است شامل تمرینات کششی فعال یا غیر فعال باشد یا اینکه از فشار مستقیم برای کاهش گرفتگی عضلات و تاندونها استفاده شود.
- درمان با استفاده از میکروکارنت: این شکل از درمان الکتریکی به کاهش التهاب و درد در ناحیه آسیب دیده کمک میکند. همچنین، میتواند روند بهبود طبیعی بدن را تحریک کند.
- کایروپراکتیک: در این روش مفاصل جوری تنظیم میشوند که کمترین فشار به آنها وارد شود، در نتیجه درد تسکین مییابد و مفاصل عملکرد طبیعی خود را بدست میآورند.
تحریکات الکتریکی اعصاب (TENS)
برای کاهش درد ناشی از گلف البو، استفاده از تحریک الکتریکی اعصاب از طریق پوست به عنوان یک روش مؤثر پیشنهاد میشود. در این روش، با استفاده از الکترودهایی که به پوست متصل میشوند، جریان الکتریکی به بخش داخلی آرنج وارد شده و از ارسال سیگنال درد به مغز جلوگیری میشود.
اولتراسوند درمانی
در این روش یک پروب فلزی کوچک را که از آن امواج فراصوت ساطع میشود، بر روی پوست قرار میگیرد. اولتراسوند با جذب بیشتر سلولهای ضدالتهابی به منطقه آسیبدیده، روند بهبود التهاب را سریعتر میکند. این روش همچنین باعث تولید بیشتر کلاژن میگردد. مطالعات نشان دادهاند که در این روش برای اثرگذاری مناسب به حدود 5 تا 10 هفته درمان نیاز است.
لیزر درمانی
لیزر برای درمان انواع آسیبهای اسکلتی، گرفتگیهای عضلانی، التهاب و همچنین تحریک رشد سلولی مورد استفاده قرار میگیرد. در لیزردرمانی از یک طول موج نور گسیلشده از دیود لیزری کمتوان برای تسکین انواع درد، از جمله گلف البو استفاده میکند.
شاک ویو تراپی
شاک ویو تراپی یکی از روشهای درمانی تاندون آسیبدیده به شمار میرود. در این روش با استفاده از یک دستگاه، پالسهای شاک ویو به ناحیۀ آسیبدیده فرستاده میشوند. این روش درمانی به شکل فوری درد را تسکین داده و دامنه حرکتی و عملکرد آرنج را نیز بهبود میبخشد.
روشهای درمانی جراحی
در صورتی که در علائم بیمار بعد از گذشت 6 ماه تا 1 سال تغییری ایجاد نشود، استفاده از عمل جراحی میتواند گزینه مناسبی باشد. جراح در حین عمل جراحی، در محل اتصال تاندونها به برجستگی اپی کندیل داخلی برشهای ظریفی ایجاد کرده و بافت آسیبدیده و در صورت وجود خار استخوانی را خارج میکند. هدف از عمل جراحی بهبود خونرسانی به محل آسیبدیده در جهت التیام و رفع علائم گلف البو میباشد.
مطالعات اندکی در زمینه جراحی گلف البو صورت گرفته است؛ با این حال مطالعهای نشان داده که از بین 15 بیمار مبتلا به گلف البو، 14 بیمار ناراحتی اندکی را بعد از جراحی تجربه کردند و اکثر آنها بعد از گذشت حدود 8 هفته کاملاً به زندگی عادی بازگشتهاند. لازم به ذکر است که همانند دیگر روشهای جراحی، احتمال عفونت در محل زخم و یا ناموفق بودن عمل جراحی نیز وجود دارد.
پیشگیری از ابتلا به آرنج گلف بازان
میتوانید با به کار بردن موارد زیر از عارضه آرنج گلف باز پیشگیری کنید:
- عضلات ساعد خود را تقویت کنید. از وزنههای سبک استفاده کنید یا توپ تنیس را در دست خود فشار دهید. تمرینات ساده میتوانند به ماهیچهها کمک کنند تا انرژی ناشی از فشارهای فیزیکی را به خوبی مدیریت کنند.
- قبل از ورزش حرکات کششی انجام دهید. میتوانید چند دقیقه پیادهروی کرده یا اینکه آهسته بدوید تا عضلات شما گرم شود. سپس قبل از شروع ورزش، حرکات کششی ملایم انجام دهید.
- روش درست ورزش را یاد بگیرید. از یک مربی بخواهید تا روش درست ورزش را به شما آموزش دهد تا از ایجاد فشار اضافی در عضلات جلوگیری شود.
- از وسایل ورزشی مناسب استفاده کنید. اگر از چوبهای گلف آهنی قدیمی استفاده میکنید؛ میتوانید آنها را با چوبهای گرافیتی که سبکتر هستند جایگزین کنید. در صورتی که تنیس بازی میکنید، حتماً از یک راکت مناسب استفاده کنید. راکتهایی که دسته کوچک و سری سنگینی دارند؛ به آرنج آسیب میزنند.
- اجسام را به درستی بلند کنید. هنگام بلند کردن هر چیزی، از جمله وزنهها، مچ دست خود را سفت و ثابت نگه دارید تا فشار کمتری به آرنج وارد شود.
- به اندازه کافی استراحت کنید. سعی کنید که به آرنج خود فشار نیاورید. در صورت احساس درد حتماً استراحت کنید.
تفاوت آرنج گلف بازان و آرنج تنیس بازان در چیست؟
در مورد عارضههای آرنج تنیس بازان و آرنج گلف بازان، تصورات غلط زیادی وجود دارد. بعضی از افراد فکر میکنند که آرنج تنیس بازان، همان آرنج گلف بازان است. بعضی دیگر از مردم فقط نام یکی از این عوارض را شنیدهاند. بعضی دیگر نیز فکر میکنند که فقط تنیس بازان به آرنج تنیس بازان مبتلا میشوند و نیز فقط کسانی که گلف بازی میکنند به عارضه آرنج گلف بازان دچار میشوند.
اما حقیقت این است که این دو عارضه متفاوت هستند، اما دارای علائم و علل مشابهی میباشند. هر دو عارضه به دلیل انجام حرکات تکراری و استفاده بیش از حد از آرنج ایجاد میشوند. بسیاری از افرادی که دچار عارضههایی مثل آرنج تنیس بازان یا آرنج گلف بازان میشوند؛ هرگز تنیس یا گلف بازی نکردهاند.
چشم انداز درمان آرنج گلف بازان
خوشبختانه بسیاری از افراد، بدون نیاز به جراحی و صرفاً با استراحت به مدت شش هفته، بهبود مییابند. اقامات سادهای وجود دارند که میتوانید با انجام آنها وضعیت تاندونها را بهبود ببخشید. اما اگر آرنج گلف بازان درمان نشود، منجر به آسیب دائمی شده و علائمی مانند کاهش دامنه حرکتی، درد مزمن و ضعف دست را به همراه خواهد داشت.
پرسشهای متداول
چقدر طول میکشد تا درد گلف البو از بین برود؟
بهبودی عارضه گلف البو به عوامل مختلفی مانند شدت آسیب، گزینههای درمانی، سن و سلامت کلی بیمار وابسته است. با این حال رفع کامل علائم اغلب به 3 الی 6 ماه فیزیوتراپی مداوم نیاز دارد.
آیا بلند کردن جسم سنگین با آرنج آسیبدیده مشکل دارد؟
بله، بیماران مبتلا به گلف البو باید از انجام حرکاتی که آرنج آسیبدیده را درگیر میکند، مانند بلند کردن وزنههای سنگین و … جداً خودداری نمایند.
آیا در صورت ابتلا به عارضه گلف البو میتوان ناحیه درد را ماساژ داد؟
بله، معمولاً فیزیوتراپیست شما از تکنیکی به نام “ماساژ اصطکاکی متقاطع” در درمان گلف البو استفاده میکنند. این تکنیک روی تاندونها و عضلات اعمال میشود و میتواند روند بهبود را سریعتر کند.
آیا ورم و درد در ناحیه داخلی آرنج میتواند نشانه آرنج گلف بازان باشد؟
علائم رایج گلف البو، احساس درد در ناحیه داخلی آرنج به خصوص هنگام حرکت دادن آن است. علائم دیگر مانند تورم خفیف، سفتی مفاصل و بیحسی زیر آرنج نیز ممکن است در بعضی از افراد ایجاد گردد.
در صورت عدم درمان به موقع گلف البو چه اتفاقی میافتد؟
اگر گلف البو به موقع درمان نشود، میتواند مشکلاتی را از قبیل محدود شدن دامنه حرکتی، ایجاد درد مزمن و ضعف مچ دست به دنبال داشته باشد.
آیا درمان گلف البو نیاز به عمل جراحی دارد؟
پزشکان معمولاً روشهای درمانی غیر جراحی را پیشنهاد میدهند؛ اما در صورتی که این روشها بعد از گذشت 6 ماه تا 1 سال تغییراتی را در علائم بیمار ایجاد نکردند، استفاده از عمل جراحی گزینه مناسبی است.
بهترین دارو برای کاهش درد گلف البو چیست؟
استفاده از مسکنهای NSAID مانند ایبوپرفن میتواند در تسکین درد مؤثر باشد. برای پیشگیری از تداخلات دارویی حتماً قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید.
آیا بعد از جراحی گلف البو به جلسات توانبخشی نیازی است؟
بعد از جراحی گلف البو، توانبخشی میتواند به بازیابی توانایی دست کمک کند. این فرآیند شامل استراحت، یخ زدایی، تمرینات کششی و تقویتی و درمان فیزیکی است. برای راهنمایی شخصی، با متخصص طب فیزیکی باید مشورت کنید.