آیا پارگی رباط صلیبی (ACL) با روش‌های غیرجراحی قابل درمان است؟

پارگی رباط صلیبی
image_printچاپ مقاله

آسیب رباط صلیبی یا نوارهای قدرتمند عامل پیوند استخوان فمور (ران) به تیبیا (ساق پا) را می‌توان به دو دسته کلی پارگی یا کشیدگی رباط صلیبی تقسیم کرد. موارد مختلف آسیب‌دیدگی رباط صلیبی معمولاً در طول ورزش‌هایی مثل فوتبال، بسکتبال یا اسکی، و انجام حرکات ناگهانی مثل توقف یا تغییر جهت، پریدن یا فرود آمدن بر روی پا رخ می‌دهد.

پارگی رباط صلیبی معمولاً با یک صدای کلیک یا ترکیدن در زانو همراه می‌شود و پس از آن شاهد تورم، ناپایداری و عدم تحمل وزن بر روی زانو خواهید بود. بسته به شدت آسیب رباط صلیبی، می‌توان از استراحت یا تمرینات توانبخشی برای کمک به تقویت و پایداری زانو، یا از جراحی برای جایگزینی رباط پاره استفاده شود و پس از آن نیز از فیزیوتراپی و برنامه‌های توانبخشی کمک گرفته خواهد شد.

پارگی و آسیب رباط صلیبی به چه گفته ‌می‌شود؟

پارگی و آسیب رباط صلیبی 

زانوها از استخوان‌ها، رباط‌ها، تاندون‌ها و غضروف‌ها تشکیل شده‌اند. رباط صلیبی قدامی (ACL) در جلو و مرکز زانو قرار گرفته و مسئولیت پیوند استخوان ران (فمور) به استخوان درشت نی (تیبیا) را بر عهده دارد. پارگی رباط صلیبی به معنای آسیب‌دیدگی رباط صلیبی قدامی یا ACL است که در جلوی زانو قرار داد. این پارگی ممکن است به صورت جزئی یا کامل (جدا شدن رباط به دو قسمت جداگانه) رخ دهد و درد زیادی هم دارد. در‌ این‌ صورت با خالی‌ کردن زانویتان و شنیدن صدای کلیک و ترکیدن مواجه خواهید شد و معمولاً، بلافاصله شاهد تورم زانو خواهید بود.

علائم پارگی رباط صلیبی

بسیاری از افراد بعد از آسیب‌دیدگی، صدای کلیک در زانوی خود را می‌شنوند؛ اما الزامی به این موضوع در بین همه افراد وجود ندارد. از علائم رایج‌تر پارگی رباط صلیبی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • درد: در آسیب جزئی رباط شاید فقط کمی درد داشته باشید، اما موارد شدیدتر آسیب رباط (مثل پارگی رباط صلیبی) با درد و سوزش در طول خط مفصل زانو و حتی سختی ایستادن و تکیه روی زانو همراه می‌شود.
  • تورم: عمدتاً در 24 ساعت اول آسیب‌دیدگی دیده می‌شود و می‌توانید با قرار دادن یخ روی زانو یا بالاتر قراردادن زانویتان (برای مثال روی یک بالش)، آن را کاهش دهید.
  • سختی راه رفتن: اگر بتوانید روی زانوی آسیب‌دیده خود فشار وارد کنید، احتمالاً متوجه خواهید شد که راه‌ رفتن در این حالت برایتان سخت‌تر خواهد بود؛ مفصل زانوی بعضی افراد هم از حالت عادی، شل‌تر می‌شود.
  • کاهش بازه حرکتی: احتمال کاهش بازه حرکتی (خم و راست کردن زانو) در مقایسه با حالت عادی، در آسیب‌دیدگی رباط صلیبی بسیار بالا خواهد بود.

چه زمانی به پزشک مراجعه باید کرد؟

در صورت مواجهه با علائم بعد از آسیب‌دیدگی ACL، باید سریعاً به دنبال مراقبت‌های پزشکی باشید. مفصل زانو، ساختار پیچیده‌ای از استخوان‌ها، رباط‌ها، تاندون‌ها و بافت‌های دیگری است که عملکردشان به یکدیگر وابسته است. تشخیص دقیق و فوری، و تعیین شدت آسیب‌دیدگی برای انتخاب روش درمانی صحیح از اهمیت بالایی برخوردار است.

علت‌های پارگی رباط صلیبی

علت‌های پارگی رباط صلیبی

رباط‌ها بافت‌های بسیار قدرتمندی هستند که وظیفه پیوند استخوان‌ها به یکدیگر را بر عهده دارند. رباط صلیبی قدامی، یکی از دو رباطی است که از وسط زانو عبور کرده و با اتصال فمور به تیبیا، به پایداری مفصل زانو کمک می‌کند.

پارگی رباط صلیبی معمولاًَ در طول ورزش یا فعالیت‌هایی رخ می‌دهد که فشار زیادی بر زانو وارد می‌شود:

  • کاهش سرعت و تغییر مسیر ناگهانی
  • چرخیدن در حالتی که پایتان را محکم به زمین چسبانده‌اید
  • فرود نامناسب بر روی پا بعد از پریدن
  • توقف ناگهانی
  • یک ضربه مستقیم به زانو، مثل تکل در فوتبال

آسیب‌دیدگی رباط به معنای پارگی جزئی یا کامل بافت است؛ آسیب‌دیدگی خفیف به معنای کشیدگی رباط است، اما این رباط هنوز کامل است و پاره نشده است.

عوامل مؤثر بر پارگی رباط صلیبی

بعضی فاکتورها، احتمال پارگی رباط صلیبی را افزایش می‌دهند که از آن جمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • زن بودن: احتمالاً، تفاوت در آناتومی، قدرت عضلات و تأثیرات هورمونی منجر به این موضوع می‌شود. (منبع)
  • شرکت در بعضی ورزش‌های خاص: مثل فوتبال، بسکتبال، ژیمناستیک و اسکی منجر به افزایش احتمالی پارگی رباط صلیبی می‌شود.
  • آماده‌سازی نامناسب
  • انجام اشتباه حرکات: مثل خم کردن زانو به داخل، در حین انجام اسکوات
  • پوشیدن کفش نامناسب (یا کوچک و بزرگ): مثل کفش اسکی که مخصوص پایتان نباشد.
  • بازی روی چمن مصنوعی

تشخیص

تشخیص پارگی رباط صلیبی

باید آسیب‌ دیدگی خود را به طور کامل برای پزشکتان توضیح دهید. او سپس زانوهایتان را برای بررسی وجود هرگونه تفاوت، معاینه می‌کند و احتمالاً موارد زیر را نیز تجویز می‌کند:

پزشکتان از شما می‌خواهد تا روی تخت دراز بکشید و زانویتان را تا جای خاصی خم و راست کنید. او سپس دستش را روی بخش‌های مختلف پایتان قرار داده و فشار اندکی به آن وارد می‌کند. حرکت استخوان‌ها در جهات غیرطبیعی، می‌تواند نشانه‌ای از آسیب‌دیدگی رباط صلیبی باشد.

گاهی اوقات، معاینه فیزیکی برای تشخیص پارگی رباط صلیبی کافی است، اما شاید به آزمایشات بیشتری برای تعیین دلیل و شدت آسیب‌دیدگی نیاز باشد. این تست‌ها عبارت‌اند از:

  • اشعه ایکس: از تست اشعه ایکس برای تشخیص وجود شکستگی استخوان استفاده می‌شود، اما برای نمایش بافت نرم مثل رباط و تاندون مناسب نیست.
  • ام آر آی: در ام آر‌ آی از امواج رادیویی و یک میدان مغناطیسی قدرتمند برای تصویربرداری از بافت‌های سخت و نرم بدن استفاده می‌شود. می‌توان از تصویر ام آر‌ آی در تشخیص شدت آسیب‌دیدگی ACL و نشانه‌های آسیب‌دیدگی در بافت‌های دیگر زانو مثل غضروف استفاده کرد.
  • اولتراسوند: در تصاویر به دست آمده از اندام‌های داخلی به وسیله امواج صوتی اولتراسوند، می‌توان برای تعیین آسیب‌دیدگی رباط‌ها، تاندون‌ها و عضلات زانو استفاده کرد.

جراح ارتوپد در طول آرتروسکوپی یک برش کوچک در پوستتان ایجاد می‌کند و ابزار مجهز به دوربین و نور که به اندازه مداد است (آرتروسکوپ) را وارد مفصل می‌کند. دوربین نصب‌شده روی این ابزار، تصویری از داخل مفصل را روی صفحه نمایشگر ایجاد می‌کند. پزشک از روی این تصویر می‌تواند نوع آسیب‌دیدگی را مشاهده نموده و در صورت نیاز، آن را ترمیم کند.

درجه‌بندی پارگی رباط صلیبی

درجه بندی پارگی رباط صلیبی

پزشکتان، آسیب‌دیدگی رباط شما را در مقیاس 1 تا 3 (که 3 نماینده شدیدترین حالت است) درجه‌بندی می‌کند:

  • درجه یک: رباط شما کش آمده اما مشکلی در حفظ پایداری مفصل زانو ندارد.
  • درجه دو: رباط شما کش آمده، شل شده و یک پارگی جزئی نیز دارد. (این حالت نادر است.)
  • درجه سه: رباط شما پاره و به دو قسمت مجزا تبدیل شده که آسیب‌دیدگی شدیدی هم به شمار می‌رود.

پارگی رباط صلیبی معمولاً با آسیب‌دیدگی رباط‌های کناری، کپسول مفصلی، غضروف مفصلی یا مینیسکی (پد غضروفی) همراه می‌شود.

درمان‌های پارگی رباط صلیبی

درمان‌های اولیه پارگی ربط صلیبی

روش درمان پارگی رباط صلیبی به شدت آن بستگی دارد و در ادامه به بعضی روش‌های درمان آن پرداخته‌ایم:

درمان‌های اولیه

مراقبت‌های اولیه فوری، به کاهش درد و تورم ناشی از آسیب‌دیدگی زانو کمک می‌کند:

  • استراحت: استراحت کردن برای بهبود مشکل و محدود کردن اعمال وزن وارد بر زانو ضروری است.
  • یخ: در اوقات بیداری سعی کنید هر دو ساعت به مدت 20 دقیقه روی زانویتان یخ بگذارید.
  • فشردگی: زانویتان را با باند کشی فشاری ببندید.
  • بالاتر قرار دادن: دراز بکشید و زانویتان را روی یک بالش قرار دهید.

درمان‌های دارویی

مصرف داروهای مسکن بدون نسخه‌ای مثل استامینوفن یا داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDها) به کاهش تورم و درد فرد کمک می‌کنند. توصیه پزشک به استفاده از مسکن‌های بدون نسخه، به منظور کاهش تورم و التهاب اطراف مفصل زانو و افزایش اثرگذاری فیزیوتراپی است. پزشکتان ممکن است برای دردهای شدید، تزریق داروهای استروئیدی در زانویتان را تجویز کند. اما تزریق داروهای استروئیدی، با توجه تأثیرش در تضعیف رباط آسیب‌دیده، باید با صلاحدید پزشک صورت بگیرد.

بریس زانو

بریس زانو

بریس زانو وسیله‌ای است که بعد از پارگی رباط صلیبی، برای پشتیبانی از زانوی آسیب‌دیده مورد استفاده قرار می‌گیرد. می‌توان از بریس زانو تا زمان انجام جراحی یا در دوره ریکاوری بعد از جراحی استفاده کرد. بریس ACL گزینه بسیار خوبی برای افزایش پایداری زانو است که در عین فراهم کردن زمینه بهبود آن، از آسیب‌دیدگی بیشتر آن جلوگیری می‌کند.

فیزیوتراپی و توانبخشی

متخصص طب فیزیکی، روش انجام درست حرکات تحت نظارت خود یا در خانه را به شما آموزش می‌دهد. می‌توانید از بریس زانو یا عصا برای پیشگیری از اعمال فشار بر زانویتان استفاده کنید. برای بازیابی عملکرد زانویتان شاید لازم باشد که چند روز در هفته، تحت فیزیوتراپی و توانبخشی قرار بگیرید. این تمرین‌ها برای تقویت عضلات اطراف زانو و کمک به بازیابی بازه حرکتی کامل زانویتان است. ممکن است که یک برنامه تمرینی هم برای انجام بخشی از حرکات در خانه برایتان در نظر گرفته شود.

کشش پسیو زانو

در انجام این حرکت به دو صندلی با ارتفاع یکسان نیاز دارید که باید روبروی هم قرار بگیرند. فاصله بین آن‌ها باید کمی کمتر از طول پایتان باشد.

  1. روی یک صندلی بنشینید و پاشنه پایتان را روی نشیمنگاه صندلی روبرویی قرار دهید.
  2. پایتان را شل کنید و اجازه دهید تا زانویتان صاف شوید.
  3. چند بار در روز، هر مرتبه به مدت 1 تا 2 دقیقه در همین حالت باقی بمانید؛ این کار منجر به کشیدگی تدریجی همسترینگ می‌شود.

پل زدن

در تمرین پل زدن، روی همسترینگ و عضلات اطراف کمر و لگنتان کار می‌کنید. این حرکت را 8 تا 10 مرتبه تکرار کنید و اگر انجام این حرکت برایتان دردناک بود، آن را متوقف کنید.

  • به پشت دراز بکشید و زانوها و قوزک پایتان را خم کنید تا تنها پاشنه پایتان روی زمین قرار بگیرد؛ زانوهایتان باید در این وضعیت، به زاویه 90 درجه قرار بگیرد.
  • عضلات شکمتان را منقبض کرده و آن را به سمت ستون فقراتتان بکشید. سپس، پاشنه‌هایتان را به زمین بفشارید، باسنتان را منقبض کنید، لگنتان را از زمین جدا کرده و تا جایی به سمت بالا بکشید که در یک خط راست با زانوهایتان قرار بگیرد.
  • به مدت 6 ثانیه در این حالت بمانید و تنفس عادی خود را ادامه دهید؛ سپس به آرامی به حالت اولیه خود برگشته و به مدت 10 ثانیه استراحت کنید.

بلند کردن پاشنه

حرکت بلند کردن پاشنه برای تقویت عضلات ساق پا است؛ این حرکت را 8 تا 12 مرتبه در طول روز انجام دهید.

  • بایستید و پاهایتان را به فاصله 10 سانتی‌متر از هم قرار دهید؛ دستانتان را در مقابل خود روی یک صندلی یا کانتر بگذارید.
  • به آرامی پاشنه‌هایتان را بالا بیاورید و زانوهایتان را در حین انجام این حرکت، صاف نگاه دارید؛ به مدت 6 ثانیه در این حالت باقی بمانید و سپس پاشنه‌هایتان را به آرامی به موقعیت اولیه خود برگردانید.

بلند کردن پا به صورت خوابیده

انجام این حرکت به تقویت عضلات بالای ران و اطراف لگن کمک می‌کند؛ این حرکت را 8 تا 12 مرتبه تکرار کنید.

  • به پشت دراز بکشید و زانوی سالمتان را به شکلی خم کنید که کف پایتان روی زمین قرار بگیرد؛ پای آسیب‌دیده خود را صاف نگاه دارید. (در این حرکت، پشتتان باید کمی قوس داشته باشد؛ کمرتان یک قوس طبیعی دارد که می‌توانید دستتان را وارد فاصله بین زمین و کمرتان کنید).
  • با فشردن پشت زانوی آسیب‌دیده خود به زمین، عضلات ران آن را منقبض کرده و زانویتان را صاف کنید.
  • در همین حالت که زانویتان صاف و عضلات ران را منقبض کرده‌اید، پای آسیب‌دیده را بالا بکشید تا پاشنه پایتان در ارتفاع 30 سانتی‌متری زمین قرار بگیرد؛ به مدت 5 ثانیه در همین حالت باقی بمانید.

بلند کردن پا از بغل

حرکت بلند کردن پا از بغل به تقویت عضلات اطراف لگن کمک می‌کند؛ این حرکت را 8 تا 12 مرتبه تکرار کنید.

  • به کنار دراز بکشید: پای آسیب‌دیده باید در بالا قرار بگیرد.
  • عضلات جلوی ران آسیب‌دیده خود را منقبض نموده و زانویتان را صاف کنید.
  • پا، زانو، لگن و بقیه بدنتان باید در یک راستا باشند و زانویتان هم به سوی جلو باشد؛ پایتان را به سمت عقب نبرید.
  • پایتان را از همین حالت و به صورت صاف به بالا بکشید تا پاشنه آن در ارتفاع 30 سانتی‌متری از سطح زمین قرار بگیرد؛ همین حالت را به مدت 5 ثانیه حفظ نموده و سپس آن را پایین بیاورید.

Tens

Tens برای درمان پارگی رباط صلیبی

تحریک الکتریکی عصب از راه پوست یا TENS یک روش غیرتهاجمی است که در آن امواج الکتریکی خفیفی بر پوست کنار ناحیه آسیب‌دیده وارد می‌شود. این امواج به انسداد سیگنال‌های درد ارسالی به مغز و کاهش درک فرد از درد کمک می‌کند. معمولاً از TENS برای کنترل درد ناشی از پارگی رباط صلیبی و راحتی بیشتر در طول دوره توانبخشی استفاده می‌شود.

اولتراسوند

اولتراسوند برای درمان پارگی رباط صلیبی

استفاده درمانی از اولتراسوند شامل به کارگیری امواج صوتی دارای فرکانس بالا برای ایجاد گرما در بافت‌های عمیق بدن می‌شود. افزایش جریان خون و رسیدن مواد مغذی به ناحیه آسیب‌دیده در اثر گرمای ایجاد شده توسط اولتراسوند، فرایند درمان و تخلیه مواد زائد از این بخش از بدن را سریعتر می‌کند. درمان با اولتراسوند به کاهش التهاب و تسکین درد ناشی از پارگی رباط صلیبی کمک می‌کند.

لیزر کم توان

لیزر کم توان برای درمان پارگی رباط صلیبی

در درمان به وسیله لیزر کم‌توان (LLLT) از یک لیزر با شدت پایین یا LED برای تحریک فعالیت‌های سلولی و تسریع بهبود بافت استفاده می‌شود. استفاده از لیزر به ریکاوری بعد از پارگی رباط صلیبی و کاهش التهاب کمک می‌کند و منجر به کاهش درد می‌شود. LLLT یک روش ایمن و غیرتهاجمی است و روش‌های درمانی پارگی رباط صلیبی را کامل می‌کند. اما پاسخ بدن افراد مختلف به این درمان با هم متفاوت است و برای دستیابی به اثرگذاری حداکثری این روش درمانی باید تحت نظر یک متخصص طب فیزیکی قرار بگیرید.

جراحی رباط صلیبی

جراحی رباط صلیبی

در موارد زیر با توصیه پزشکتان مبنی بر جراحی مواجه خواهید شد:

  • ورزشکاری (به خصوص کسانی که در ورزش‌های شامل پریدن، چرخیدن و حرکات ناگهانی فعال هستند) که به دنبال ادامه مسیر ورزشی خود هستید.
  • بیش از یک رباط یا بافت‌های پیوندی زانویتان پاره شده باشد.
  • زانویتان به دلیل آسیب‌دیدگی، در طول فعالیت‌های روزانه هم خالی می‌کند.

جراح در طول جراحی ترمیم رباط صلیبی، قسمت آسیب‌دیده را برداشته و آن را با بخشی از تاندون (بافت مشابه رباط که عامل پیوند عضلات به استخوان هستند) جایگزین می‌کند؛ به این بافت جایگزین، گرافت هم گفته می‌شود. جراحتان از تاندون بخش دیگری از زانو یا تاندون‌های یک اهداکننده فوت شده برای این منظور استفاده می‌کند.

بعد از جراحی می‌توانید دوره توانبخشی خود را شروع کنید؛ جراحی موفقیت‌آمیز ترمیم ACL در کنار یک دوره توانبخشی مناسب، به شما در بازیابی پایداری و عملکرد زانویتان کمک می‌کند. یادتان باشد که اگر نخواهید تحت جراحی قرار بگیرید، احتمال مصدومیت مجدد زانویتان بالاتر خواهد بود.

جراحی رباط صلیبی با وجود کم خطر بودن، بعضی عوارض احتمالی را ممکن است در پی داشته باشد:

  • خونریزی محل زخم
  • عفونت
  • شوک
  • لخته شدن خون
  • مشکلات تنفسی
  • سختی ادرار
  • واکنش بدن به ماده بیهوشی

آیا می‌­توان از پارگی رباط صلیبی پیشگیری کرد؟

ورزش و تمرینات مناسب می‌تواند به کاهش احتمال پارگی رباط صلیبی کمک کند. متخصص پزشکی ورزشی، متخصص فیزیوتراپ، مربی ورزشی و کارشناسان دیگر حوزه پزشکی ورزشی می‌توانند با ارزیابی‌های لازم و ارائه تمرینات مناسب، به شما در کاهش این خطر کمک کنند.

تمریناتی برای کاهش خطر پارگی رباط صلیبی:

  • تمرینات تقویت عضلات مرکزی،  شامل لگن، باسن و زیر شکم، با هدف جلوگیری از برگشت زانو به داخل در طول حرکت اسکوات
  • تمرینات تقویت عضلات پا، به خصوص عضلات همسترینگ به منظور ایجاد تعادل در قدرت عضلات پا
  • حرکات و تمرینات با تمرکز بر تکنیک و شکل مناسب زانوها در هنگام پریدن و فرود آمدن
  • تمریناتی برای داشتن تکنیک مناسب در حین چرخیدن یا تغییر جهت ناگهانی

تمرینات با محوریت تقویت عضلات پا، لگن و عضلات مرکزی، بهبود تکنیک پریدن و فرود آمدن، و همچنین جلوگیری از خالی کردن زانو به سمت داخل به فرد در کاهش خطر پارگی رباط صلیبی کمک می‌کند.

سخن پایانی

تا حدی می‌توان از پارگی رباط صلیبی در ورزشکاران و افراد معمولی جلوگیری کرد. درمان پارگی رباط صلیبی هم از طریق جراحی و همچنین بدون آن انجام می‌شود، اما می‌توان فیزیوتراپی را بازیگر اصلی دوره ریکاوری هر دوی این فرایندها دانست. جراحی به دنبال ترمیم پارگی رباط صلیبی با استفاده از گرافت از بدن خود بیمار یا بدن فرد دیگر است و تمرکز روند غیرجراحی بر تقویت و پایداری زانو به کمک تمرینات ورزشی و درمانی متمرکز است.

سؤالات متداول

آیا ادامه نرمال زندگی با وجود پارگی رباط صلیبی ممکن است؟

بله، اما بازگشت به وضعیت قبل از مصدومیت و ریکاوری کامل، زمان‌بر است. چه پایتان را جراحی کنید یا خیر، با فیزیوتراپی می‌توانید به زندگی عادی خودتان برگردید.

آیا پارگی رباط صلیبی به معنای پایان مسیر حرفه‌ای یک ورزشکار است؟

آمادگی برای بازگشت به میادین، به شش الی نه ماه فیزیوتراپی بعد از جراحی نیاز دارد. بعد از این مدت، دیگر هیچ درد و تورمی باقی نخواهد ماند. اکثر ورزشکاران می‌توانند به وضعیت قبل از مصدومیتشان برگردند.

دوره ریکاوری کشیدگی رباط صلیبی چقدر طول می‌کشد؟

کشیدگی رباط صلیبی، مصدومیت خفیفی است که آسیب‌دیدگی درازمدتی را برای رباط به همراه نمی‌آورد. برای ریکاوری این مصدومیت به یک الی دو هفته استراحت، قرار دادن یخ و مصرف داروهای مسکن بدون نسخه نیاز خواهید داشت.

آیا بعد از جراحی پارگی رباط صلیبی باید از عصا استفاده کنم؟

بله، شاید لازم باشد تا مدتی بعد از جراحی و برای محافظت از زانوی خود از عصا استفاده کنید.

فیزیوتراپی بعد از جراحی پارگی رباط صلیبی از چه زمانی شروع می‌شود؟

شروع فیزیوتراپی از هفته اول بعد از جراحی پارگی رباط صلیبی، برای کمک به تقویت و پایداری زانو و همچنین ریکاوری بعد از آن است.

به چند جلسه فیزیوتراپی در هفته نیاز دارم؟

دفعات فیزیوتراپی در طول هفته به شرایط بیمار بستگی دارد، اما در فاز اول ریکاوری بعد از جراحی رباط صلیبی، معمولاً باید دو جلسه در هفته به متخصص فیزیوتراپ مراجعه کنید.

آیا امکان درمان خود به خودی پارگی رباط صلیبی وجود دارد؟

بعضی موارد پارگی خفیف و جزئی رباط صلیبی به خودی خود درمان می‌شوند، اما در موارد دیگر باید تحت جراحی قرار گرفت.

آیا می‌توان از پارگی رباط صلیبی جلوگیری کرد؟

اگرچه نمی‌توان کاملاً جلوی پارگی رباط صلیبی را گرفت، اما با گرم کردن، انجام تمارین قدرتی و تقویتی و بعضی روش‌های تمرینی می‌توان خطر بروز این مشکل را کاهش داد.

آیا زنان بیش از مردان مستعد پارگی رباط صلیبی هستند؟

بله، اختلاف در فاکتورهای هورمونی و آناتومی بدن زنان و مردان باعث شده تا زنان بیش از مردان، مستعد پارگی رباط صلیبی باشند.

آیا امکان رانندگی بعد از جراحی پارگی رباط صلیبی وجود دارد؟

احتمالاً باید تا چند هفته بعد از جراحی پارگی رباط صلیبی و با توجه به توصیه پزشکتان مبنی بر مصرف داروهای مسکن، از رانندگی خودداری کنید.

بازگشت به کار بعد از جراحی پارگی رباط صلیبی چقدر طول می‌کشد؟

ادامه کارتان به شکل آن و روند دوره ریکاوری بعد از جراحی بستگی دارد، اما احتمالاً حداقل چند هفته طول می‌کشد.

آیا پارگی رباط صلیبی منجر به ایجاد مشکلات درازمدت زانو می‌شود؟

عدم درمان یا توانبخشی نامناسب بعد از پارگی رباط صلیبی می‌تواند منجر به بروز ناپایداری مزمن زانو و در طول زمان، منجر به آرتروز زانو می‌شود.

آیا امکان انجام حرکات فیزیوتراپی در خانه وجود دارد؟

بله، می‌توانید برنامه تمرینی خود را از متخصص فیزیوتراپ دریافت کنید و جلسات تکمیلی فیزیوتراپی در مطب را در خانه انجام دهید.

آیا امکان شنا در دوره ریکاوری بعد از پارگی رباط صلیبی وجود دارد؟

شنا یک تمرین لو ایمپکت یا کم فشار است که گزینه بسیار خوبی برای دوره ریکاوری است، اما ابتدا باید حتماً با پزشکتان مشورت کنید.

برای مدیریت درد بعد از جراحی پارگی رباط صلیبی باید از کدام استفاده کرد: یخ یا گرما؟

استفاده از یخ بعد از جراحی پارگی رباط صلیبی به کاهش تورم کمک می‌کند، اما بعد از گذشت مدتی از جراحی، استفاده از گرما به شل شدن عضلات کمک می‌کند.

چطور باید بدانم که پیوند رباط صلیبی‌ام موفق بوده یا خیر؟

با مشاهده درد ناگهانی، تورم یا ناپایداری زانو بعد از جراحی باید برای ارزیابی وضعیت رباط پایتان به پزشکتان مراجعه کنید.

آیا جراحی ترمیم رباط صلیبی تحت پوشش بیمه قرار می‌گیرد؟

اکثر بیمه‌ها، هزینه جراحی پارگی رباط صلیبی را پوشش می‌دهند، اما بهتر است که ابتدا با بیمه خود در این باره صحبت کنید.

در صورتی که جراحی نکنم، آیا می‌توانم در فعالیت‌های جسمانی شرکت کنم؟

بسته به شدت پارگی و همچنین فعالیتتان، باید پزشکتان را از این فعالیت باخبر کنید.

آیا بزرگسالان هم تحت جراحی پارگی رباط صلیبی قرار می‌گیرند؟

تصمیم به انجام جراحی پارگی رباط صلیبی در افراد بزرگسال و سالمند، در بین افراد مختلف و با توجه به شرایط جسمانی و سطح فعالیتشان، متفاوت خواهد بود.

آیا فیزیوتراپی جلوی پارگی رباط صلیبی در ورزشکاران را می‌گیرد؟

بله، تمرین مناسب، حرکات قدرتی و تعادلی که در فیزیوتراپی انجام می‌شود، خطر پارگی رباط صلیبی در بین ورزشکاران را کاهش می‌دهد.

image_printچاپ مقاله
دکتر حمیده دهقانی
دکتر حمیده دهقانی

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی و نوار عصب - عضله

-فارغ التحصیل پزشک عمومی سال ۹۲ از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و ورودی تخصص طب فیزیکی و توانبخشی سال ۹۴
-فارغ التحصیل تخصص در سال ۹۷ از دانشگاه علوم پزشکی ارتش

بیشتر بدانید
دکتر حمیده دهقانی
دکتر حمیده دهقانی

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی و نوار عصب - عضله

-فارغ التحصیل پزشک عمومی سال ۹۲ از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و ورودی تخصص طب فیزیکی و توانبخشی سال ۹۴
-فارغ التحصیل تخصص در سال ۹۷ از دانشگاه علوم پزشکی ارتش

بیشتر بدانید

مقالات مرتبط

داغی کف پا
مقالات

داغی کف پا از چیست؟ و چگونه درمان می‌شود؟

داغی کف و بی حسی در کف پا می‌تواند عوامل بسیاری مانند نوروپاتی محیطی، نوروپاتی الکلی، عفونت قارچی، نوروپاتی فیبر کوچک، کم کاری تیروئید، سندروم تونل تارسال و دیگر عوامل دیگر داشته باشد. اگرچه درمان برای رفع داغی کف پا بسته به علت آن می‌تواند متفاوت باشد، اما برخی راه‌های درمان مانند فیزیوتراپی، TENS و لیزردرمانی برای رفع داغی کف پا استفاده می‌شود.

مطالعه »
تماس با کلینیک